Η ΔΕΗ σε πάει θέατρο: Ο «Καταποντισμός» του Βασίλη Βηλαρά στο Εθνικό Θέατρο

«Ο πολιτισμός είναι το μέλλον!». Η ΔΕΗ στηρίζει την Κεντρική Σκηνή και την Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου

6 Απριλίου 2024

H μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας στην Ελλάδα ΣΕ ΠΑΕΙ ΘΕΑΤΡΟ προσφέροντας 8 προσκλήσεις για το Σάββατο 6 Απριλίου στις 21.00 για την παράσταση «Καταποντισμός» του Βασίλη Βηλαρά.

 

 

Η Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζει την παράσταση «Καταποντισμός» του Βασίλη Βηλαρά.

Τα πρόσωπα της παράστασης Καταποντισμός επισκέπτονται την gay Ελλάδα της Μεταπολίτευσης και μεταφέρουν τις επιθυμίες, τις σκέψεις και τις αγωνίες των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων εκείνης της περιόδου, όπως τις αποτύπωσαν τα ίδια, σε πρώτο πρόσωπο, μέσα από τις επιστολές που έστελναν στο επαναστατικό περιοδικό Αμφί, το πρώτο μέσο που άρθρωσε δημόσιο λόγο στην Ελλάδα για την queer εμπειρία.

Μιλώντας στο ελc για τα συναισθήματα που βλέπουμε μέσα από τις επιστολές αυτές να κατακλύζουν τα queer άτομα στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης, o Βασίλης Βηλαράς μεταξύ άλλων αναφέρει: «Την τεράστια λαχτάρα να μοιραστούν τη ζωή με ένα ακόμα άτομο μήπως και γίνει η ζωή κάπως πιο υποφερτή. Την ανάγκη να κάνουν φίλους, που να μοιράζονται τα ίδια βιώματα και να πάψουν να είναι ”ο ένας γκέι φίλος που κάποιοι άλλοι έχουν”. Τον φόβο ότι τα γεράματα σημαίνουν μοναξιά και έλλειψη οικογένειας. Την αγωνία ότι για να χωρέσεις σε αυτό το σύμπαν θα πρέπει να κρύβεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Τον τρόμο για την οικογενειακή αποδοχή που τις περισσότερες φορές δεν έρχεται».

 

 

Τα προσωπικά βιώματα του χτες αναμιγνύονται με τις αντίστοιχες εμπειρίες των ατόμων επί σκηνής και γίνονται υλικό εξομολογήσεων και εκμυστηρεύσεων διεκδικώντας την ορατότητα και μια αναπολογητική στάση ζωής. Εδώ μπορεί να δοθεί ο χώρος στις ιστορίες των ανθρώπων που έχουν αμέτρητη αγάπη μέσα τους, αλλά τα πάσης φύσεως στεγανά τούς καθηλώνουν στη μοναξιά. Οι μαρτυρίες αυτών που υποφέρουν από την απαξιωτική συμπεριφορά γονέων και συγγενών, από τα περιστατικά εκφοβισμού και κάθε είδους βίας.

Οι αφηγήσεις για τραγελαφικά coming out, για στιγμές λαχτάρας, διασκέδασης και κλεφτής ηδονής, για τη gay κουλτούρα που ζυμώθηκε στα σινεμά της Ομόνοιας και για το βαθύ αίσθημα ανακούφισης επειδή «υπάρχουν κι άλλα άτομα εκεί έξω σαν εμένα». Ιστορίες μιας ολόκληρης γενιάς που σβήστηκε από τον χάρτη λόγω της επιδημίας του HIV/AIDS και της κοινωνικής και κρατικής αδιαφορίας.

 

 

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Βηλαράς, μετά τις παραστάσεις Λοιμός και Σεισμός, υπογράφει το τελευταίο μέρος μιας τριλογίας που γιορτάζει τη ζωή και την ταυτότητα έξω από την ετεροκανονικότητα και την πατριαρχική νόρμα, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που εμπεριέχει ακόμα και σήμερα αυτή η μη συμμόρφωση.

«Η τριλογία αυτή ήρθε και μου άλλαξε τη ζωή», τονίζει ο Βασίλης Βηλαράς. «Τα ίδια τα έργα αλλά και η σχέση με τους τόσους ανθρώπους που δουλέψανε για αυτήν, με έκαναν να μάθω παρά πολλά πράγματα, να αναθεωρήσω παρά πολλά πράγματα, να εξελίξω και να απορρίψω παρά πολλά πράγματα αλλά παράλληλα να μην μετανιώσω για τίποτα».

Όσον αφορά το κατά πόσο διαφέρουν οι ιστορίες των δεκαετιών 70-80-90 με αυτές του σήμερα, καταλήγει: «Φυσικά έχει υπάρξει πρόοδος σε σχέση με τα 80s, αλλά οι υπαρξιακές και πολιτικές αγωνίες που περιγράφονται στις επιστολές παραμένουν σαν προβληματισμοί και σήμερα».

 

 

Χορηγός παραστάσεων της Κεντρικής Σκηνής και της Πειραματικής Σκηνής Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου

 

 

Συντελεστές

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Οι νικητές θα ενημερωθούν με email και στη συνέχεια θα λάβουν ηλεκτρονικά τις προσκλήσεις τους από το ελculture 3 ημέρες πριν την παράσταση.

Η παράσταση απευθύνεται σε θεατές άνω των 18 ετών

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

3 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.