Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Open Call για εκπαιδευτικά εργαστήρια μόδας, κεραμικής και κοσμήματος

Το Open Plan, η πρωτότυπη πλατφόρμα των χειμερινών δράσεων του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, επιστρέφει φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά

Το Open Plan, η πρωτότυπη πλατφόρμα των χειμερινών δράσεων του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, επιστρέφει φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Ανανεωμένο πρόγραμμα και δυναμικές καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες δίνουν το στίγμα του νέου κύκλου, με σταθερό άξονα τη σύνδεση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας με το Αρχαίο Δράμα.

Φέτος, ενόψει της νέας καλλιτεχνικής περιόδου 2024, εμπνεόμαστε από τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την άτυπη έναρξη των Επιδαυρίων το 1954 με το ομώνυμο έργο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη από το Εθνικό Θέατρο.

Σύμφωνα με τον μύθο, η Φαίδρα, γυναίκα του βασιλιά Θησέα, πιόνι στο σχέδιο εκδίκησης της θεάς Αφροδίτης, ερωτεύεται τον Ιππόλυτο, γιο του άντρα της και της Αμαζόνας Ιππολύτης. Αφιερωμένος στη λατρεία της θεάς Άρτεμης, ο Ιππόλυτος αρνείται τον έρωτα της Φαίδρας, με ολέθριες συνέπειες. Η προσήλωση στην αρετή και την τιμή υπονομεύεται από το ανεξέλεγκτο και αδιέξοδο ερωτικό πάθος· η λατρεία στην ομορφιά της φύσης και η εμμονή στην αγνότητα οδηγούν σε μια καταστροφική ακαμψία· και αυτό που φαίνεται ως χαιρέκακη παρέμβαση και σκληρό παιχνίδι των θεών δεν κρύβει τελικά παρά την αμείλικτη πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης.

Τα εργαστήρια εμπνέεται από τον σαγηνευτικό κόσμο του έργου, την άγρια φύση, την αφηνιασμένη θάλασσα, τις Αμαζόνες, τους κυνηγούς, τον έρωτα και το θεϊκό στοιχείο.

Morphés 2023 – Τρίπτυχο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια μόδας, κεραμικής και κοσμήματος

Υποβολή αιτήσεων έως τις 23/10/2023

Μόδα, κεραμική και κόσμημα θα είναι οι τρεις διαφορετικές πτυχές των φετινών Μορφών. Τα τρία ξεχωριστά εργαστήρια θα υλοποιηθούν αντίστοιχα σε συνεργασία με τον σχεδιαστή μόδας Άγγελο Τσακίρη, το στούντιο κεραμικής Korkodilos και το εργαστήριο χειροποίητου κοσμήματος Prigipo, ενώ τη θεατρολογική καθοδήγηση έχει αναλάβει η Έλλη Γαβριήλ.

Η συμμετοχή είναι, όπως πάντα, δωρεάν.

Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει από τους εισηγητές των εργαστηρίων.

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος.

Τα Εργαστήρια

Εργαστήριο μόδας εμπνευσμένο από τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη με τον σχεδιαστή Άγγελο Τσακίρη

Οι Morphés, το καθιερωμένο εργαστήριο μόδας του Open Plan, εμπνέονται φέτος από τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη σε συνεργασία με τον ταλαντούχο σχεδιαστή Άγγελο Τσακίρη.

Δυναμικός εκπρόσωπος της νέας γενιάς της ελληνικής μόδας, ο Άγγελος Τσακίρης διακρίνεται για τον μινιμαλισμό και τη λυρικότητα που χαρακτηρίζουν τη δουλειά του. Σχεδιαστής με βαθιά τεχνική γνώση του ενδύματος και προσήλωση στη λεπτομέρεια, στις συλλογές του εμπνέεται από τη φύση παντρεύοντας συχνά την τέχνη με τη μόδα.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα παρακολουθήσουν εισηγήσεις πάνω στην ιστορία του κοστουμιού και στο σχέδιο, ενώ θα γνωρίσουν στην πράξη όλα τα στάδια της δημιουργίας ενός ενδύματος, από την αρχική έμπνευση έως την τελική κατασκευή στο ατελιέ του σχεδιαστή. Θα διδαχτούν τις τεχνικές του πατρόν και του moulage, της κοπής και της ραφής του ρούχου και θα εργαστούν για την υλοποίηση της ιδέας τους, με στόχο ο καθένας και η κάθε μια να έχουν δημιουργήσει ένα πρωτότυπο ένδυμα προορισμένο να φορεθεί εκτός σκηνής.

Εργαστήριο κεραμικής εμπνευσμένο από τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη σε συνεργασία με το στούντιο κεραμικής Korkodilos

Ένα δημιουργικό ταξίδι με αφετηρία την τέχνη της κεραμικής.

Ο Korkodilos, το εναλλακτικό στούντιο κεραμικής που δημιούργησε ο γλύπτης Αλέξανδρος Ντούρας, χρησιμοποιεί τον πηλό ως μέσο αφήγησης, δίνοντας έμφαση σε μια αντισυμβατική προσέγγιση της πανάρχαιας αυτής τέχνης. Παίζοντας και ανατρέποντας τις παραδοσιακές φόρμες, ο Korkodilos μας συνοδεύει σε μοναδικές και αναπάντεχες κεραμικές δημιουργίες που εκφράζουν το προσωπικό ύφος του καθενός αλλά και σε συμμετοχικά έργα που βαθαίνουν τη σύνδεση μεταξύ μας κι ενδυναμώνουν τους δεσμούς της ομάδας.

Σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Ντούρα θα πραγματοποιηθούν 4 αυτοτελή workshops, που χωρίζονται ανάλογα με το είδος της δημιουργίας ‒ατομικής ή συλλογικής– σε ατομικά και ομαδικά.

Εργαστήριο κατασκευής χειροποίητου κοσμήματος εμπνευσμένο από τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη σε συνεργασία με το εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας Prigipo

Για πρώτη φορά φέτος στο πλαίσιο του Open Plan εξερευνούμε την κατασκευή του χειροποίητου κοσμήματος εντάσσοντας στo καθιερωμένo πρόγραμμα Morphés το σεμινάριο «Χειροποίητο κόσμημα και κόσμημα σε κερί», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας Prigipo.

Το Prigipo (Πριγκιπώ) ανήκει από το 2012 στην οικογένεια του ελληνικού κοσμήματος, προσφέροντας όμορφα και ευκολοφόρετα κοσμήματα. Ψυχή μιας κοινότητας που αγαπά το κόσμημα και απολαμβάνει τη χαρά της δημιουργίας, η Καλομοίρα Παπαγεωργίου, συνδημιουργός και ιδιοκτήτρια του Prigipo, πιστεύει πως το να φτιάχνεις κοσμήματα είναι τροφή για την ψυχή.

Υπό την καθοδήγηση της δημιουργικής ομάδας του Prigipo και με τη συνδρομή της θεατρολόγου Έλλης Γαβριήλ, με όχημα τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη, μέσα από τη γλυπτική σε κερί, τη μορφοποίηση μετάλλου και τη χρήση εξειδικευμένων εργαλείων, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν νέους τρόπους έκφρασης της δημιουργικότητάς τους, θα δουν πώς ακόμα κι από μία λέξη μπορούν να αντλήσουν έμπνευση ώστε να δημιουργήσουν κάτι εξολοκλήρου νέο, και θα μάθουν όλα όσα χρειάζονται για να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο της αργυροχρυσοχοΐας.

Πληροφορίες

Οι συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του Οpen Plan είναι δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες για τα εργαστήρια και δηλώσεις συμμετοχής:
https://aefestival.gr/morphes-2023-triptycho/

Υποβολή αιτήσεων έως τις 23/10/2023

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.