4ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»

Οχτώ μέρες σεργιάνι στους τόπους των παραμυθιών και τις γωνιές των μύθων

Σε ένα σεργιάνι γιορταστικό των αφηγήσεων καλεί τους απανταχού φίλους των λαϊκών παραμυθιών ο Κένταυρος ανοίγοντας τις εκδηλώσεις του 8ήμερου Φεστιβάλ Αφήγησης «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», που διοργανώνεται από τις 3 έως τις 10 Αυγούστου για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά από το 2011 στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας και στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου.

Παράλληλες καλλιτεχνικές εκθέσεις, Θερινό Σχολείο παραμυθιών με διαλέξεις, προβολές και συζητήσεις, αφηγήσεις για παιδιά (5+) και ενήλικο κοινό, εργαστήρια, τιμητικές βραδιές συμπεριλαμβάνονται στο φετινό πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα. Αυλές παλιών παραδοσιακών οικιών και νεοκλασικών ξενώνων, καλντερίμια και κρήνες, αυλόγυροι εκκλησιών και μουσειακοί χώροι, πέτρινα θέατρα και  γωνιές στήνουν το σκηνικό των αφηγήσεων, που συνθέτουν όπως πάντα τον βασικό κορμό των δράσεων, ενώ Πνευματικά Κέντρα, μουσεία και πολυχώροι αγκαλιάζουν τις παράλληλες εκδηλώσεις.

Ο Κένταυρος προσκαλεί σε ένα οκταήμερο ταξίδι μέσα από τον  διαχρονικά πολύτιμο λαϊκό παραμυθιακό λόγο, του σοφού συμβουλάτορα και του απρόσκοπτου ψυχαγωγού, του ταπεινού συνοδοιπόρου και του άδηλου υποστηρικτή. Εκείνου που μιλάει για όλα μέσα από το τίποτα και φανερώνει αλήθειες κρυμμένες πίσω από μεγάλα ψέματα. Οι γειτονιές του Άϊ Γιώργη, τα καλντερίμια της Αγίας Τριάδας και τα πλατώματα της Άνω Γατζέας ανοίγουν την αγκαλιά τους για μια συνεύρεση πολιτισμού σε παλιούς φίλους και νέους συνομιλητές.

Δραστηριότητες Φεστιβάλ

Μαραθώνιοι δρακοκτόνων αφηγήσεων από όλους τους συμμετέχοντες αφηγητές αλλά και θεματικές βραδιές, συναξάρια και θρύλοι των Αγίων από τον Νίκο Βαραλή και τις μοναχές της Ι. Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αγίου Γεωργίου Νηλείας, ιστορίες του έναστρου  ουρανού από την ομάδα αφήγησης «Ιπτάμενο Χαλί» (Β. Αισώπου, Χ. Πορίχη, Μ. Σιταροπούλου, Λ. Τριαντάρη) με αστροπαρατηρήσεις που επιμελείται η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, παραμύθια στη γλώσσα του Ερωτόκριτου από τον ερευνητή και τιμώμενο φέτος Αριστοφάνη Χουρδάκη, σκοτεινές ιστορίες  αγάπης από τη Λίλη Λαμπρέλλη και «Λαδωμένα παραμύθια» από την Αγνή Στρουμπούλη, Μικρασιάτικα παραμύθια της Μάνας Ιωνίας από την ομάδα αφήγησης «Ονειρευτές ιστοριών» (Γ. Καλαμένιος, Α. Κουκουζέλη, Α. Τζαφέστα), ανείπωτες προφορικές ιστορίες της νύχτας από τον Αϊγιωργίτη τη Διασποράς Δημήτρη Β. Προύσαλη, και ιστορίες  για παιδιά ακούγονται από την ομάδα αφήγησης  «Υφάντρες των παραμυθιών» αλλά και νέοι εκκολαπτόμενοι αφηγητές (Δ. Κίτσιος, Π. Κόκκορης, Α. Καφφέ, Σ. Σιμοπούλου, Β. Σταμπολάκη) μοιράζονται ιστορίες του κόσμου απ’ τις άκρες του χρόνου.

Σημαντική παρουσία στο φεστιβάλ είναι και η καθιέρωση της «Ημέρας των Παραμυθιών στο Τραίνο», αφού από το 2013 ο Μουντζούρης εντάσσεται μόνιμα στις δράσεις με αξέχαστες  διαδρομές και αφηγήσεις στους σταθμούς του τραίνου, Άνω Γατζέα και Μηλιές. Φέτος αφηγούνται ο Δ. Μάλλης και η Κ. Μουλλά ενώ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα πλαίσια της συνεργασίας με τους διοργανωτές προσφέρει τις δύο διαδρομές – πρωινή και απογευματινή – με ειδικά μειωμένη τιμή. Στην απογευματινή διαδρομή της 7 Αυγούστου συμμετέχει το Πολιτιστικό Κέντρο Σιδηροδρομικών Μαγνησίας με αφηγήσεις  εντός των βαγονιών.

Για τρίτη συνεχόμενη  χρονιά πραγματοποιεί τις εργασίες του  το Θερινό Σχολείο Παραμυθιών για ενήλικο κοινό με ελεύθερη είσοδο στις διαλέξεις πανεπιστημιακών, ειδικών και μελετητών από τις Α. Αγγελοπούλου, Μαρία Γκασούκα και τους Γιώργο Κατσαδώρο και Αριστοφάνη Χουρδάκη.

Στις Παράλληλες Καλλιτεχνικές Εκθέσεις ευφάνταστες κατασκευές από ανήσυχους συνομιλητές της Τέχνης μοιράζονται στο πλατύ φιλότεχνο κοινό ως εμπνεύσεις από τα λαϊκά παραμύθια και οι μύθοι μέσα από τα έργα τους: Μ. Καραθανάση-Λυχναρά (Δημιουργίες σε μέταλλο), Β. Πατσέας (Κεραμικά), Α. Τζαφέστα (Ντεκουπάζ-Ζωγραφική), Δ. Ψυχογυιού (Εικαστικές δημιουργίες), Α. Καραγιάννη (Σαπουνο-δημιουργίες) Σ. Μαστρογιάννη (επιμέλεια σε δημιουργίες των Εργαστηρίων Δημιουργικής Γραφής του Βασδέκειου Ιδρύματος Βόλου αλλά και του Κουκλοθεατρικού Εργαστηρίου του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς).

Προβολές ανοιχτές στο κοινό και συζητήσεις πραγματοποιούνται παρουσία του σκηνοθέτη, με αφορμή το ντοκιμαντέρ του  Β. Λουλέ «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί» (115΄, 2013) αφιερωμένο στους λαϊκούς παραμυθάδες των Τρικάλων.

Επτά ημέρες μέρες βιωματικών εργαστηρίων για την κινηματογράφηση των προσωπικών αφηγήσεων και των παραμυθιακών ιστοριών από τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ αλλά και ένα τριήμερο ανεξάρτητων βιωματικών σεμιναριακών  συναντήσεων για την τέχνη της αφήγησης δίνουν την ευκαιρία στους φίλους των ιστοριών (γονείς, εκπαιδευτικούς, θεραπευτές, φοιτητές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοτέχνες) να γνωρίσουν τα μυστικά του κόσμου της αφήγησης από τους παλαιότερους αφηγητές (Αγνή Στρουμπούλη, Λίλη Λαμπρέλλη, Δ. Β. Προύσαλη).

Τιμώμενα πρόσωπα για το 2014 είναι ο Αριστοφάνης Χουρδάκης, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών για την πολύχρονη συνεισφορά του στο ελληνικό παραμύθι μέσω της πλούσιας ερευνητικής και καταγραφικής δουλειάς του στα κρητικά παραμύθια, καθώς και οι Εκδόσεις Απόπειρα για τα 20χρονα της σειράς των 31 μέχρι στιγμής αυτοτελών τόμων «Του κόσμου τα παραμύθια» (1994-2014).

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ