Επιτυχής η προσγείωση του Perseverance της NASA στον Άρη – Ένα μεγάλο βήμα στην εξερεύνηση του «Κόκκινου πλανήτη»

Η αποστολή Perseverance στον Άρη 2020 ενσαρκώνει το πνεύμα της επιμονής της ανθρωπότητας ακόμη και στις πλέον αντίξοες συνθήκες, εμπνέοντας και προωθώντας την επιστήμη και την εξερεύνηση

Μετά από ένα ταξίδι 203 ημερών διασχίζοντας 293 εκατομμύρια μίλια, επιβεβαιώθηκε η επιτυχής προσγείωση του Rover Perseverance της NASA στον κόκκινο πλανήτη Άρη από το κέντρο ελέγχου της αποστολής στη νότια Καλιφόρνια στις 18 Ιανουαρίου 2021 στις 3:55 μ.μ. EST. Η αποστολή αυτή σηματοδοτεί ένα φιλόδοξο πρώτο βήμα στην προσπάθεια συλλογής δειγμάτων μικροβιακής ζωής στον κρατήρα του πλανήτη Άρη και επιστροφής τους στη γη.

Σύμφωνα με δήλωση του υπεύθυνου της αποστολής στη NASA Steve Jurczyk «αυτή η προσγείωση είναι μία από αυτές τις στιγμές ορόσημο για τη NASA, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την εξερεύνηση του διαστήματος παγκοσμίως – καθώς βρισκόμαστε στην αιχμή της ανακάλυψης και ήδη ακονίζουμε τα μολύβια μας, για να μιλήσουμε, για να ξαναγράψουμε τα βιβλία».  Και συνέχισε λέγοντας ότι «η αποστολή Perseverance στον Άρη 2020 ενσαρκώνει το πνεύμα της επιμονής του έθνους μας ακόμη και στις πλέον αντίξοες συνθήκες, εμπνέοντας και προωθώντας την επιστήμη, και την εξερεύνηση. Και θα συμβάλλει σημαντικά στην εξερεύνηση του κόκκινου πλανήτη τη δεκαετία του 2030. Ο άνθρωπος πάντα θα επιμένει στο μέλλον».

Η πρώτη φωτογραφία του Κόκκινου πλανήτη

Η αποστολή Rover Perseverance της NASA θα αναζητήσει στοιχεία αρχαίας ζωής στον πλανήτη. Προηγούμενες αποστολές είχαν ανακαλύψει στοιχεία που αποδείκνυαν την ύπαρξη νερού στον κόκκινο πλανήτη πολύ πριν πάρει τη μορφή παγωμένης ερήμου. Η αποστολή διαθέτει τεχνολογίες αιχμής καθώς το Perseverance είναι εξοπλισμένο με προηγμένες κάμερες, ένα ελικόπτερο με το όνομα Ιngenuity που θα επιχειρήσει και την πρώτη ελεγχόμενη πτήση, ραντάρ και εργαλεία που μπορούν να αναλύσουν τη σύνθεση των βράχων, αναλύοντας έτσι τη μορφολογία αλλά και το κλίμα του πλανήτη ενώ θα διεξάγει και το πείραμα με το όνομα MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment)  για να εξετάσει αν είναι δυνατή η παραγωγή οξυγόνου. Αυτό μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μελλοντικές ανθρώπινες αποστολές στον Άρη.

Η αποστολή του Perseverance στον Άρη θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα Αριανό έτος, ή 687 ημέρες στη Γη.

To όνομα του rover αναζητήθηκε με ένα διαγωνισμό που διοργανώθηκε στη Βιρτζίνια σε εθνικό επίπεδο στον οποίο και έλαβαν μέρος 28.000 μαθητές. Τελικά «νονός» του Rover ήταν ο Alexander Mather μαθητής  Α γυμνασίου (7th grade). Εδώ οι μικροί μας φίλοι μπορούν να φτιάξουν το δικό τους ελικόπτερο με οδηγίες από τη NASA.

Είμαστε μια απιθανότητα σε ένα απίθανο Σύμπαν – Ray Bradbury

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.