”ENEMY”: Performance της γαλλικής ομάδας Zone-Poème στο πρώην παβιγιόν Πικιώνη στους Δελφούς

Η παράσταση ”ENEMY” επιθυμεί να διερευνήσει την έννοια της ειρήνης σε σχέση με τις τρέχουσες και παλαιότερες συγκρούσεις στη γηραιά ήπειρο

20 Οκτωβρίου 2023

Ο πολιτιστικός οργανισμός Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI) παρουσιάζει στις 20 Οκτωβρίου την performance ”ENEMY” (μία Συνδιάσκεψη Ειρήνης) της γαλλικής ομάδας Zone-Poème, στο πρώην παβιγιόν Πικιώνη, νυν «Πι», στους Δελφούς. Η performance, σε σύλληψη των καλλιτεχνών Mélodie Lasselin και Simon Capelle, φιλοξενείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Stronger Peripheries, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη.

Το ENEMY (μία Συνδιάσκεψη Ειρήνης) είναι το πρώτο μέρος μίας τριλογίας performance σε σχέση με τους πολέμους στην Ευρώπη. Έχοντας ολοκληρώσει το πρώτο έργο μακράς διάρκειας BARBARE (2019-2022) σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Γάλλοι Zone-Poème στρέφονται και πάλι προς την Ευρώπη προσβλέποντας αυτή τη φορά στη δημιουργία ενός έργου για την ειρήνη, θέτοντας παράλληλα ερωτήματα για την ταυτότητα του «εχθρού».

Εστιάζοντας στις περιοχές που θεωρούνται διαχρονικά ως η περιφέρεια της Ευρώπης και εξετάζοντας τη δυνατότητα να δοθεί φωνή στις τοπικές κοινότητες, η παράσταση αυτή επιθυμεί να διερευνήσει την έννοια της ειρήνης σε σχέση με τις τρέχουσες και παλαιότερες συγκρούσεις στη γηραιά ήπειρο. Η Mélodie Lasselin και ο Simon Capelle απαντούν στο θέατρο των επιχειρησιακών συγκρούσεων με ένα ανατομικό θέατρο που επιδιώκει να ανατρέψει τη σαρωτική μηχανή πολεμικών εικόνων.

Με έμφαση στην βαλκανική χερσόνησο και στη καταγραφή που πραγματοποίησε η ομάδα στην ευρύτερη περιοχή, συνομιλώντας με εκείνους που εργάζονται τριάντα και πλέον χρόνια για την ανοικοδόμηση των δεσμών ειρήνης μεταξύ των κοινοτήτων, αλλά και συναντώντας Γάλλους και Ιταλούς στρατιώτες που επενέβησαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία, το έργο ENEMY (μία Συνδιάσκεψη Ειρήνης) προτείνει μία παράδοξη οδό όπου τα σώματα βρίσκουν, μέσω της αναπνοής και της φωνής, έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν τα τραύματα των συγκρούσεων.

Για το επόμενο και τελευταίο κεφάλαιο της τριλογίας, το έργο ENEMY (Ιλιάδες) θα επικεντρωθεί στις οικολογικές συνέπειες του πολέμου στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα εν εξελίξει έργο χορευτικής περφόρμανς σχετικά με την οντολογική ανάγκη για ελευθερία και ομορφιά.

Η Mélodie Lasselin και η Léa Pérat, χορογράφοι και ερμηνεύτριες της περφόρμανς, ενσαρκώνουν έναν διάλογο με τις τοπικές κοινότητες μέσω της κίνησης και του χορού, προσφέροντας μία υβριδική αφήγηση που εμπλέκει την παράδοση με το μέλλον, την κληρονομιά με το φανταστικό και προασπίζεται την διαφορετικότητα ως γέφυρα μεταξύ των λαών.

Πρόσφατα η performance Εnemy απέσπασε το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής στο 38ο φεστιβάλ FIAT – Festival Internacionalnog Alternativnog του Μαυροβουνίου. Η συγκεκριμένη παραγωγή πραγματοποιείται ως μέρος του προγράμματος Stronger Peripheries του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη κατόπιν μίας σειράς καλλιτεχνικών φιλοξενιών σε Γαλλία και Ιταλία, ενώ η παρουσίαση στους Δελφούς λαμβάνει χώρα υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδας.

Συντελεστές

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

20 Οκτωβρίου | 18:00

Ώρα προσέλευσης: 17:30

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.