Εκδήλωση για τα 25 χρόνια Κική Δημουλά και εκδόσεις Ίκαρος

Η Μυρσίνη Γκανά, η Λένα Καλλέργη, η Κορίνα Καλούδη και η Δανάη Σιώζιου, συζητούν για την ποίηση της Κικής Δημουλά και το πώς επηρέασε τη ζωή και το έργο τους

Οκτώβριος 1998. Η έκδοση της ποιητικής συλλογής «Ενός λεπτού μαζί» σηματοδοτεί την έναρξη της μακροχρόνιας συνεργασίας ανάμεσα στην Κική Δημουλά και τις εκδόσεις Ίκαρος.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από εκείνη την εκδοτική στιγμή γιορτάζουμε το έργο της συντροφιά με ποιήτριες του σήμερα.

Η Μυρσίνη Γκανά, η Λένα Καλλέργη, η Κορίνα Καλούδη και η Δανάη Σιώζιου, συζητούν για την ποίηση της Κικής Δημουλά και το πώς επηρέασε τη ζωή και το έργο τους.

Συντονίζει ο Νίκος Μπακουνάκης, Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, συγγραφέας, podcaster.

Ποιήματα διαβάζει η ηθοποιός Ηρώ Μπέζου.

Για την Κική Δημουλά

Γεννήθηκε και έζησε στην Αθήνα (1931-2020). Παντρεύτηκε τον πολιτικό μηχανικό και ποιητή Άθω Δημουλά, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Εργάστηκε ως υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος επί 25 χρόνια. Το 2002 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το 1964 απέσπασε εύφημη μνεία από την Ομάδα των Δώδεκα για τη συλλογή Επί τα ίχνη. Το 1972 τιμήθηκε με το Β’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή Το λίγο του κόσμου, το 1989 με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή Χαίρε ποτέ και το 1995 με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή Η εφηβεία της λήθης. Το 2001 της απονεμήθηκε το Αριστείο των Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου της, και Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Η Association Capitale Européenne des Littératures την βράβευσε, τον Μάρτιο του 2010, με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας στο πλαίσιο της πέμπτης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Λογοτεχνίας.

Την ίδια χρονιά, τιμήθηκε για τον σύνολο του έργου της με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Το 2015 αναγορεύτηκε σε επίτιμη διδάκτορα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ποιήματα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα ιταλικά, τα πολωνικά, τα βουλγαρικά, τα γερμανικά και τα σουηδικά.

Πληροφορίες

Τρίτη 31 Οκτωβρίου στις 19:30
Ινστιτούτο Goethe (Ομήρου 14-16, Αθήνα)
Είσοδος Ελεύθερη

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.