Δύο εκθέσεις φωτογραφίας

Σονέτα δρόμου. Νύσος Βασιλόπουλος Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα. Παύλος Κοζαλίδης

– Στα «Σονέτα δρόμου», παραγωγή και συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και του ΜΦΘ, ο Νύσος Βασιλόπουλος αποτυπώνει σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες δρόμου, εικόνες, οι οποίες παραπέμπουν στην «αποφασιστική στιγμή», αλλά διαμορφώνουν ένα δικό του προσωπικό ημερολόγιο αναζήτησης.
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο δημιουργός ταξιδεύει στην Ευρώπη όπου ως φωτογράφος δρόμου αναζητά να αποτυπώσει σε ασπρόμαυρο φιλμ τη μελαγχολία, τη μοναξιά, την εσωστρέφεια και την κρυμμένη αγωνία-ελπίδα του σύγχρονου δυτικού κόσμου. Σ’ αυτό το πλαίσιο τα τελευταία έξι χρόνια ο Νύσος Βασιλόπουλος ζει και φωτογραφίζει την πόλη και τους ανθρώπους του Βερολίνου. Στην έκθεση παρουσιάζονται 57 έργα, που αποτυπώνουν, με θεατρικό τρόπο, ιστορίες που κρύβονται στους δρόμους του Βερολίνου και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.
Η έκδοση «Νύσος Βασιλόπουλος. Σονέτα δρόμου» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αδάμ – Πέργαμος (2010).

– Η έκθεση «Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα» του Παύλου Κοζαλίδη, που επιμελείται η Γεωργία Ιμσιρίδου και είναι μία παραγωγή του Μουσείου Μπενάκη, αποτελείται από 60 ασπρόμαυρες εικόνες, που θέμα τους έχουν τη ζωή των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίοι κατοικούν σε περιοχές της Τουρκίας, της Γεωργίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Σε αυτές, ο φωτογράφος αποκαλύπτει τις άγνωστες κοινότητες, καθώς προσπαθεί να ανακαλύψει τις οικογενειακές του ρίζες.
Ο ίδιος άρχισε να επισκέπτεται την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, έχοντας στο νου του τις διηγήσεις των μελών της οικογένειάς του για την πατρίδα που έχασαν, όταν έφτασαν πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα, με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923. Μετά από πολλά ταξίδια, αποτύπωσε στις εικόνες του στιγμιότυπα και σκηνές από ό,τι έχει απομείνει από τη ζωή των Ελλήνων, που κατοικούν ακόμη στις παρευξείνιες περιοχές.
Η έκδοση «Παύλος Κοζαλίδης: Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα» κυκλοφορεί από το Μουσείο Μπενάκη (2008).

Συντελεστές

Νύσος Βασιλόπουλος
Γεννήθηκε στην Πάτρα  το 1976. Παρακολούθησε σεμινάριο καλλιτεχνικής ασπρόμαυρης φωτογραφίας στο δήμο Ζωγράφου (2001-2003) και σπούδασε δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας, Ιστορία Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ),  Διεύθυνση Φωτογραφίας στην Kaskeline Film Akademie στο Βερολίνο. Από το 2008 πραγματοποιεί το μεταπτυχιακό του στο τμήμα Διοίκησης και Οργάνωσης  Πολιτισμικών Μονάδων του Ε.Α.Π. Έχει πραγματοποιήσει τρείς ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας στο Βερολίνο και  έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές. Ως φωτογράφος έχει δουλέψει για πολλές ομάδες χορού και θεάτρου στο Βερολίνο και στην Αθήνα. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι βασικό μέλος και Light Designer της χορευτικής ομάδας Adlib.dances με παρουσία σε διεθνή φεστιβάλ χορού στην Ευρώπη. Έχει επίσης εργαστεί ως διευθυντής φωτογραφίας για αρκετές ταινίες μικρού μήκους στο Βερολίνο. 
www.nyssosv.com

Παύλος Κοζαλίδης
Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1961 και μεγάλωσε στον Καναδά όπου μετανάστευσε η οικογένειά του, όταν ο ίδιος ήταν επτά ετών. Το 1980 επέστρεψε στην Ελλάδα μόνο για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ξεκίνησε ερασιτεχνικά την ενασχόλησή του με τη φωτογραφία και με την επανεγκατάσταση της οικογένειάς του στην Αθήνα, αποφάσισε να ασχοληθεί συστηματικά με το μέσο. Έχει ταξιδέψει για περισσότερο από είκοσι χρόνια, φωτογραφίζοντας στην Ασία, την Αφρική, τη νότια και κεντρική Αμερική. Η έκθεση Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα αποτέλεσε την πρώτη παρουσίαση της δουλειάς του και πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη (05/03-13/04/08).

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ