Τα 48α Δημήτρια παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους

Θέατρο, Μουσική, Χορός, Εικαστικά και Κινηματογράφος στη μεγάλη πολιτιστική γιορτή του Δήμου Θεσσαλονίκης

Η προσπάθεια οικονομικού συμμαζέματος αλλά και κοινωνικής διεύρυνσης συνεχίζεται στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης με την ανακοίνωση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού του φεστιβάλ των Δημητρίων, του σημαντικότερου πολιτιστικού θεσμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, για το ερχόμενο φθινόπωρο. Τα 48α Δημήτρια θα πραγματοποιηθούν φέτος από τις 26 Σεπτεμβρίου ως τις 24 Οκτωβρίου, με προϋπολογισμό ύψους 189.892 ευρώ, (μειωμένου στο πνεύμα της εποχής κατά τουλάχιστον 40% σε σχέση με πέρσι, ενώ σε προηγούμενες διοργανώσεις έχει ανέλθει και στο 1.000.000 ευρώ), και συμπυκνώνοντας τη διάρκειά τους στον ένα μήνα με σκοπό τη δημιουργία φεστιβαλικού παλμού (στο παρελθόν διαρκούσαν ως και τέσσερις μήνες).

Η φετινή διοργάνωση εκκινεί από την πεποίθηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ότι «η πολιτιστική βιωσιμότητα σήμερα περισσότερο από ποτέ βασίζεται στην κοινωνική συναίνεση και εμπλοκή» και φιλοδοξεί «να είναι πάνω απ’ όλα μια γιορτή της πόλης, όπου όλοι μπορούν να είναι συν-ομιλητές και συν-οδοιπόροι», σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κα ‘Έλλη Χρυσίδου, στοιχεία στα οποία ο θεσμός μειονεκτεί συστηματικά. Στην κατεύθυνση αυτή. η διοργάνωση συμπεριλαμβάνει πολλές παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο αλλά και με εισιτήρια ιδιαίτερα χαμηλού κόστους.

Η φιλοσοφία της Επιτροπής Καλλιτεχνικών Συμβούλων που ανέλαβε τον σχεδιασμό του προγραμματισμού δίνει έμφαση στη συμμετοχικότητα, σε συνέργειες και γόνιμες συναντήσεις ανάμεσα στους καλλιτέχνες, εγχώριους και φιλοξενούμενους, αλλά και ανάμεσα στους δημιουργούς και το κοινό, στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών και την αισθητική ανανέωση, και στη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού “ιστού” με εργαστήρια, masterclasses, συζητήσεις και ανοιχτές παρουσιάσεις, που παρέχονται δωρεάν από τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες.

Το πρόγραμμα, που ξεκινά επίσημα με την πρωτότυπη εκδήλωση «ΣΥΜΦΑΓΩΜΕΝ», προϊόν συνεργασίας διάφορων εγχώριων δημιουργικών δυνάμεων, αλλά και της διάδρασης όλων των παραστατικών τεχνών που παρουσιάζονται στο φεστιβάλ, συμπεριλαμβάνει θέατρο, μουσική, χορό, εικαστικά και κινηματογράφο.

Στον τομέα των εικαστικών, θα παρουσιαστεί έκθεση φωτογραφίας από τον Daniel Mordzinski, εικαστικά εργαστήρια για παιδιά, καλλιτέχνες και φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών, masterclasses από τους Manuel Vason και Aymeric Hainaux, νυχτερινός εικαστικός περίπατος από τις γκαλερί της πόλης κ.α.

Στον τομέα του θεάτρου, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια, αφιέρωμα στον Θόδωρο Τερζόπουλο που συμπεριλαμβάνει την παράσταση “Alarme“, τιμητική εκδήλωση, αλλά και εργαστήρι από τον ίδιο και παραστάσεις από ξένες και εγχώριες ομάδες, μεταξύ των οποίων η παράσταση «Άσκηση: Σύσσημον» από την Εταιρεία Θεάτρου Χώρος σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα, η «Πενθεσίλεια» του Κλάιστ από ομάδα αποφοίτων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση, η «Γκόλφω» σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου και σε συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ και η «Νόρα» του Ίψεν από τη Βέλγικη θεατρική κολλεκτίβα tgstan.

Στον τομέα του χορού παρουσιάζεται η παραγωγή «Ταξίδι στην Αιωνιότητα» του Μπαλέτου της ΕΘνικής Λυρικής Σκηνής αφιερωμένη στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, η παράσταση «THE ROOTS» από το Centre Chorégraphique National de la Rochelle et du Poitou-Charentes / Cie Accrorap, το σόλο «ADDIO, ADDIO AMORE» – A piece for Pina από τον Δάφνι Κόκκινο, «Tango Toilet» από τον Αργεντινό Rodrigo Pardo, ενώ θα πραγματοποιηθούν εργαστήρι και διάλεξη για το έργο της Pina Bausch από τους Δάφνι Κόκκινο και Αναστάσιο Κουκουτά αντίστοιχα, και δωρεάν 7ημερο ερευνητικό εργαστήριο παρασταστικών τεχνών από τη χορογράφο Σοφία Μαυραγάνη, κ.α.

Στον τομέα της μουσικής, στήνεται αυτοσχέδιο jazz club με performances από εγχώρια και φιλοξενούμενα σχήματα, ενώ θα παρουσιαστεί η παραγωγή “La Traviata” του Verdi από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το τμήμα Δημοτικών Μουσικών Σχημάτων της Διεύθυνσης Πολιτισμού και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, παράσταση από τους dissonArt ensemble, η «Οδύσσεια» του Θοδωρή Οικονόμου για την ομώνυμη παράσταση του Robert Wilson, με τον συνθέτη να δίνει και masterclass, και μουσική συναυλία για τη ρωσική πρωτοπορία σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Τέλος, λίγο πριν δώσουν τη σκυτάλη στo 54o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τα Δημήτρια φιλοξενούν το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Θεσσαλονίκης.

H φωτογραφία του άρθρου ανήκει στην παράσταση «Άσκηση: Σύσσημον» από την Εταιρεία Θεάτρου Χώρος σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.