#BraveNewGreece: Tο νέο επεισόδιο #BraveNewSpace φωτίζει τη δραστηριότητα του ανθρώπου στο Διάστημα

Τι είναι το «Νέο Διάστημα» και γιατί προσελκύει επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ;

Η «διαστημική εποχή» είναι πραγματικότητα. Το Διάστημα επηρεάζει ολοένα και περισσότερο την καθημερινότητά μας. Το αποδεικνύει άλλωστε ο μεγάλος αριθμός χρήσιμων εφαρμογών και τεχνολογιών εδώ στη Γη που στηρίζονται στη διαστημική τεχνολογία.

«Δεν υπάρχει τομέας ανθρώπινης δραστηριότητας που το Διάστημα να μην προσφέρει λύσεις, να μην προσφέρει μέσα για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη», τονίζει ο Στέλιος Μπολλάνος, Συνιδρυτής και Διευθυντής της Planetek Hellas μιλώντας στο νέο επεισόδιο της εκπομπής #BraveNewGreece με τίτλο #BraveNewSpace.

Ποιο είναι το μέλλον του ανθρώπου στο Διάστημα; Τι είναι το «Νέο Διάστημα» και γιατί προσελκύει επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ; Πέρα από την εξερεύνηση του αγνώστου, τι μας προσφέρει και τι μας έχει προσφέρει σε απτούς όρους το Διάστημα όλα αυτά τα χρόνια;

Το #BraveNewGreece επιχειρεί να φωτίσει τη δραστηριότητα του ανθρώπου στο Διάστημα και το πώς αυτή μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη μετασχηματισμού της οικονομίας και της κοινωνίας.

Το Διάστημα ως σύμμαχος του ανθρώπου

Σύμφωνα με την Κατερίνα Καββαδά, Διευθύντρια στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας & Διαστήματος, «το διάστημα πρέπει να το δούμε ως έναν αποτελεσματικό, απώτατο αλλά και παράλληλα αόρατο σύμμαχο του ανθρώπου».

Επικαλείται μία έρευνα που διεξήγε εταιρεία δορυφορικών επικοινωνιών σε δείγμα 20.000 ερωτηθέντων περίπου σε 11 χώρες. «Μόλις το 8% των ανθρώπων συνέδεε το Διάστημα με καθημερινές δραστηριότητες. Έχουμε την πρώτη διαστημική περίοδο που έχει συνδεθεί με την εμβληματική πρώτη προσελήνωση και τις σχετικές δραστηριότητες έξω από τη Γη οπότε άνθρωποι ηλικίας 55+ δεν έχουν κατόπιν κάτι εξίσου θεαματικό για να κάνουν τη σύνδεση μεταξύ του Διαστήματος και της Γης.», επισημαίνει.

«Το Διάστημα έρχεται με αμέτρητα δεδομένα με ουκ έστιν αριθμό εφαρμογών και με σημαντικές υπηρεσίες να βοηθήσει τον άνθρωπο.», προσθέτει.

Κατερίνα Καββαδά

New Space

Μιλάμε πλέον για «Νέο Διάστημα». Ποιο είναι όμως αυτό το νέο πεδίο του Διαστήματος και γιατί προσελκύει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων;

Ο Στέλιος Μπολλάνος εξηγεί πως η ιστορία του Διαστήματος εκκινεί από την στιγμή που το Σπούτνικ εστάλη σε τροχιά. Τα τελευταία 20 χρόνια υπάρχει και μια πολύ δυνατή ανάμειξη του ιδιωτικού κεφαλαίου.

«Δύο είναι οι βασικές κατηγορίες στον τομέα του διαστήματος. Tο λεγόμενο Institutional Space, το Διάστημα όπου οι επενδύσεις προέρχονται από τα κράτη, και το New Space, το νέο διάστημα είναι αυτό που έχει μεγάλη συνδρομή και μεγάλο αντίκτυπο το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Σε ό,τι αφορά το New Space, και εδώ τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε μια συνεχή αύξηση των ριψοκίνδυνων κεφαλαίων, αυτών των ιδιωτικών κεφαλαίων. Γιατί, ακριβώς, αναγνωρίζεται αυτή η πολύ μεγάλη ευκαιρία που φέρνουν τόσο η υποδομή η διαστημική όσο και πολύ περισσότερο τα δεδομένα που λαμβάνουμε από αυτή τη διαστημική υποδομή. Γιατί, εκεί είναι και η μεγάλη αξία για την ίδια τη ζωή μας εδώ στον πλανήτη.», επισημαίνει.

Στέλιος Μπολλάνος

Ο Κωνσταντίνος Πιλαφτσής, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Planetek Hellas, λέει πως «To New Space είναι η νέα δραστηριότητα στο Διάστημα, ένα μοντέλο πιο επιθετικό επιχειρηματικά, δηλαδή ιδιωτικά κεφάλαια, γρήγορη ανάπτυξη και ολοκλήρωση συστημάτων. Που απευθύνεται τόσο στην ελεύθερη αγορά όσο και στην συμβατική αγορά των κρατών. Επιφέρει εφαρμογές οι οποίες προχωράνε γρηγορότερα το διάστημα και τον φέρνουν πιο κοντά στον πολίτη και στον ιδιώτη».

Κωνσταντίνος Πιλαφτσής

«Ο ιαστημικός τομέας υφίσταται ταχύ μετασχηματισμό και επέκταση σε παγκόσμια κλίμακα, λόγω πρωτίστως της τεχνολογίας αιχμής και σίγουρα λόγω του εκδημοκρατισμού του διαστήματος και της αναγνώρισης ότι το διάστημα είναι επικερδής επιχείρηση, που απαιτεί όμως νέα οικονομικά μοντέλα που αποδέχονται υψηλό ρίσκο και απολαμβάνουν φυσικά τα ευνοϊκά αποτελέσματα της ανάληψης του επιχειρηματικού κινδύνου και εισάγουν αυτό που όλοι λέμε μια καινούργια κουλτούρα στο χώρο.», τονίζει η Κατερίνα Καββαδά, Διευθύντρια, Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας & Διαστήματος.

Έλενα Ανδρεάδη

Δορυφόροι και big data

«Τα δεδομένα που προέρχονται από δορυφόρους είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα big data, πολύ μεγάλου όγκου δεδομένων. Και σε αυτόν τον πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων κρύβεται πληροφορία και γνώση που μας βοηθάει να βελτιώσουμε τη ζωή μας εδώ στη γη, που βοηθάει την οικονομία να αναπτυχθεί, βοηθάει πολλούς άλλους κλάδους, το σύνολο της ανθρώπινης ζωής που μπορεί να ευεργετηθεί από τα δεδομένα του διαστήματος.», εξηγεί ο Στέλιος Μπολλάνος.

Η Κατερίνα Καββαδά υποστηρίζει ότι Το Διάστημα αποτελεί πλέον την τέταρτη διάσταση της κοινωνικής ισχύος ενός κράτους, ενός έθνους μετά από τη γη, τον αέρα και τη θάλασσα. Χρησιμοποιούμε καθημερινά δεδομένα γεωγραφικής θέσης και πλοήγησης».

«Η επένδυση στο Διάστημα είναι πράγματι κερδοφόρα και δεν είναι μόνο για τις κρατικές υπηρεσίες, αλλά κυρίως προέρχεται από τη μεταφορά τεχνολογίας. Και βλέπετε ότι έχει μια φοβερή επιρροή στην καθημερινότητά μας. Μπορούμε και βελτιώσαμε τον τρόπο ζωής στη γη με κάτι το οποίο κανένας δεν είχε συνδέσει, με μια τεχνολογία που είχε ένα διαστημόπλοιο να περάσει από τους αέριους πλανήτες και να πάει μακριά και λοιπά κ.λπ.», σημειώνει ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής.

Σταμάτης Κριμιζής

Η θέση του ανθρώπου στο Διάστημα

Πέρα από τον ρόλο που παίζει το Διάστημα στη ζωή μας στη συζήτηση μπαίνουν ερωτήματα σχετικά με τη θέση του ανθρώπου στο Διάστημα. Είναι πιθανό να γίνει το ταξίδι στο Διάστημα κάτι προσβάσιμο στους περισσότερους από εμάς; Μπορεί ο εποικισμός να γίνει πραγματικότητα ή θα παραμείνει όνειρο;

«Το ταξίδι στο Διάστημα θα είναι εφικτό και για πολύ κόσμο τα επόμενα 20 χρόνια. Προβλέπω ότι τα επόμενα 20 χρόνια θα υπάρχουν ξενοδοχεία σε τροχιά και θα μπορεί κανείς να μείνει για ένα Διάστημα και μετά να επιστρέψει στη Γη. Όσον αφορά τα ταξίδια στο φεγγάρι, αυτό θα είναι πολύ δαπανηρό, τουλάχιστο τα επόμενα 30 χρόνια, αλλά και αυτό θα γίνει θα έχουμε μια αποστολή με ανθρώπινο πλήρωμα που θα πάει στον Άρη και θα επιστρέψει μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας όσον αφορά τον εποικισμό σε κάποιον άλλο πλανήτη, οι συνθήκες τουλάχιστον στο ηλιακό μας σύστημα είναι τέτοιες που αποκλείεται», υποστηρίζει ο Αστροφυσικός Δρ. Σταμάτης Κριμιζής.

Ελένη Γουνελά

Μία εκπομπή για το μέλλον… σήμερα!

Το #BraveNewGreece είναι μια τηλεοπτική σειρά για την Ελλάδα που έρχεται. Ένα docuseries για ένα μέλλον όπου άνθρωπος, φύση και τεχνολογία συνυπάρχουν αρμονικά.

Τα 25λεπτα explainers του #BraveNewGreece αποτελούν μια βιβλιοθήκη γνώσης για να καταλάβουμε καλύτερα τι μας περιμένει. Με ξεναγό τη CEO της αθηΝΕΑς Μαριάννα Σκυλακάκη, τολμάμε ένα φουτουριστικό και αισιόδοξο ταξίδι στο μέλλον της χώρας μας, σε μια σειρά από θεματικούς άξονες.

Μαριάννα Σκυλακάκη

H Planetek Hellas Ε.Π.Ε. ιδρύθηκε το 2006 και η έδρα της βρίσκεται στην Αθήνα. Δραστηριοποιείται κυρίως στην ελληνική αγορά και με κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς. Παρέχει λύσεις στους τομείς της γεωπληροφορικής και πιο συγκεκριμένα λύσεις που αφορούν τη χρήση δεδομένων δορυφορικής τηλεπισκόπησης και συστημάτων που μοιράζονται χωρικές πληροφορίες για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την πολιτική προστασία. Συμμετέχει σε κύρια ευρωπαϊκά προγράμματα στον τομέα της διαστημικής έρευνας, όπου έχει την εμπειρία στην ανάπτυξη συστημάτων για την διαχείριση των δεδομένων που προκύπτουν από της διαστημικές αποστολές και την παρατήρηση του διαστήματος.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.