Αποστολή AltiZeus: Στο ύψος του παραμένει ο Όλυμπος έναν αιώνα μετά την πρώτη επίσημη μέτρηση

Μετά από 100 και πλέον χρόνια μεγάλος όγκος τοπογραφικού εξοπλισμού ανέβηκε στην επιστημονική κατασκήνωση βάσης στο Οροπέδιο των Μουσών και από εκεί στις κορυφές

Πολύ πριν την ανακάλυψη των GPS, το μακρινό 1921, ο Ελβετός τοπογράφος και αλπινιστής Μαρσέλ Κούρτς (Marcel Kurz) είχε εξασφαλίσει την άδεια από τις ελληνικές αρχές οι οποίες και τον είχαν προσκαλέσει, να χαρτογραφήσει τον Όλυμπο, με χρήση φωτοθεοδόλιχου και εφαρμογή στερεοφωτογραμμετρικών μεθόδων της εποχής. Με οδηγό τον Χρήστο Κάκκαλο ανέβηκε και ίδιος όντας αλπινιστής στο Μύτικα, ενώ μαζί έκαναν και την πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση στην κορυφή Στεφάνι, σε μία πρωτοποριακή επιχείρηση συνολικής διάρκειας 12 ημερών. Η εργασία του ολοκληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα με την έκδοση του βιβλίου ”Le Mont Olympe” στο Παρίσι.

Έκτοτε οι κορυφές του Ολύμπου πέρασαν από τον μύθο στα επίσημα έγγραφα, με την ΓΥΣ να εμφανίζει το υψόμετρο του Μύτικα, σε όλες τις μεταγενέστερες εκδόσεις των χαρτών της, σύμφωνα με την μέτρηση του M. Kurz, και το συγκεκριμένο υψόμετρο να εμφανίζεται και σε όλα τα σχολικά βιβλία και εγκυκλοπαίδειες.

Μετά από περίπου ένα αιώνα, μια ομάδα άρτια καταρτισμένων ορειβατών, γεωλόγων και τοπογράφων, αποφάσισε να επαναπροσδιορίσει το υψόμετρο του Ολύμπου με σύγχρονες μεθόδους (GPS/GNSS). Οι λόγοι που τους οδήγησαν σε αυτό το εγχείρημα ήταν αφενός μεν η έλλειψη δημοσιευμένης και συγχρόνως επιστημονικά τεκμηριωμένης με αναλυτική μεθοδολογία τοπογραφικής μέτρησης, καθώς επίσης και το γεγονός ότι οι κορυφές του Ολύμπου πέφτουν – συχνά – θύματα του τουριστικού μάρκετινγκ, με το Σκολιό να αναφέρεται ως η δεύτερη (σε ύψος) κορυφή, σε αντίθεση με τις ακριβείς μετρήσεις του Ελβετού που το αναφέρουν αρκετά μέτρα χαμηλότερο από την κορυφή Στεφάνι.

Η ομάδα AltiZeus, αποτελούμενη από τους Βασίλη – Κλέαρχο Δεληγιάννη, Μιχάλη Στύλλα, Γιώργο Μοσχόπουλο, Δημήτριο Αμπατζίδη, Αλέξανδρο Τσιμερίκα, Νίκο Βούτση, Αντώνιο Μουρατίδη, προχώρησε στις πρώτες μετρήσεις τον Σεπτέμβριο του 2022. Μετά από 100 και πλέον χρόνια μεγάλος όγκος τοπογραφικού εξοπλισμού (GPS/GNSS, χωροβάτες υψηλής ακρίβειας, τρίποδες, drones, υπολογιστές), ανέβηκε στην επιστημονική κατασκήνωση βάσης στο Οροπέδιο των Μουσών και από εκεί στις κορυφές. Μετά από μήνες επεξεργασίας, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν και το πεδίο βαρύτητας της Γης, η ομάδα δημοσίευσε τα αποτελέσματα της μελέτης στο έγκριτο περιοδικό Journal of Mountain Science, με τίτλο: ”Revisiting the determination of Mount Olympus Height (Greece)” με DOI:10.1007/s11629-022-7866-8, καθώς είχαν υπολογίσει, με μία αυστηρή μαθηματικά και γεωδαιτικά μεθοδολογία, το επίσημο υψόμετρο του Μύτικα (στη βάση του τριγωνομετρικού βάθρου) σε 2917.727μ.

Περισσότερες πληροφορίες για το Project AltiZeus εδώ.

Πίνακας 1: Υπολογισθέντα υψόμετρα (των τριών υψηλότερων κορυφών του Ολύμπου και της Ελλάδας.

Μύτικας | 2917.727 μ. (+- 0.08μ.) | στη βάση του βάθρου (στο μπουλόνι repère)
Στεφάνι | 2911.11 μ. | στο ψηλότερο σημείο του βράχου, 2μ. βορειο-ανατολικά του βιβλίου
Σκολιό | 2905.2 μ. | βάθρο ΓΥΣ (Α’ τάξης, κωδικός 172026)

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.