Η Alicia Stallings στο ελculture.gr

«Τα δακρυγόνα και οι εξεγέρσεις είναι εξίσου ποιητικό θέμα με οποιοδήποτε άλλο»

Η ποιήτρια Alicia Stallings γεννήθηκε στην Αμερική το 1968, η αγάπη της όμως για τον κλασικό ελληνικό πολιτισμό, που αποτέλεσε και αντικείμενο των σπουδών της, την έφερε το 1999 στην Ελλάδα, όπου εξακολουθεί να ζει μέχρι σήμερα με την οικογένειά της. Το ποιητικό της έργο έχει συμπεριληφθεί στις σπουδαιότερες ανθολογίες αμερικανικής ποίησης και η ίδια έχει λάβει πολλά βραβεία, υποτροφίες και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Pushcart Prize Anthology XXII (1994 & 2000) και το βραβείο Benjamin H. Danks από την Αμερικάνικη Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών. Λίγο προτού μιλήσει στο TEDx Thessaloniki 2012 για το «Θάρρος της δημιουργίας», μας μίλησε για την Ελλάδα –αρχαία και σύγχρονη- και την ποίηση.

ελc: Πώς ξεκίνησε η αγάπη σας για τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα;
Alicia Stallings:
Νομίζω μάλλον από την αρχαία μυθολογία, στη συνέχεια από τη μεταφρασμένη λογοτεχνία κι ύστερα από την επιθυμία να διαβάσω το πρωτότυπο. Και μόλις ήρθα στην Ελλάδα, έμαθα περισσότερα σχετικά με τους Έλληνες ποιητές. Λατρεύω τη συνέχεια της γλώσσας – τον τρόπο με τον οποίο μια λέξη είναι παρούσα μέσω του Όμηρου και του Καβάφη στο παρόν.

ελc: Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε να μετακομίσετε στην Ελλάδα;
Α.S.:
Ο σύζυγός μου, ο δημοσιογράφος John Psaropoulos είναι Έλληνας. Μόλις παντρευτήκαμε, θέλησε να προσπαθήσει να επιστρέψει στην Ελλάδα, ύστερα από απουσία πολλών ετών στην Αγγλία και τις ΗΠΑ.

ελc: Ποια είναι κατά την άποψή σας η στάση των Ελλήνων απέναντι στο αρχαίο τους παρελθόν;
Α.S.:
Θεωρώ ότι είναι ανάμεικτη: από τη μια πλευρά, υπερηφάνεια, ασφαλώς, αλλά, από την άλλη, ίσως και λίγη αγανάκτηση επειδή τον περισσότερο κόσμο τον ενδιαφέρει πάντοτε η αρχαία Ελλάδα, και όχι η Ελλάδα του παρόντος. Για τους συγγραφείς ιδιαίτερα, μοιάζει να είναι πηγή έμπνευσης και φορτίο ταυτόχρονα.

ελc: Πώς βλέπει μια φιλέλληνίδα ποιήτρια την παρούσα πραγματικότητα της Ελλάδας; Παραμένει  αυτή η πραγματικότητα «ποιητική»;
Α.S.:
Η ποίηση καταπιάνεται αποκλειστικά με την «ποιητικότητα», όσο και η τέχνη καταπιάνεται αποκλειστικά με τη «γραφικότητα». Τα δακρυγόνα και οι εξεγέρσεις είναι εξίσου ποιητικό θέμα με οποιοδήποτε άλλο. Εμπνέομαι επίσης, ωστόσο, από τις ομορφιές της υπαίθρου. Άλλοτε πάλι, ολόκληρο το ποίημα μού προκύπτει ενώ περιμένω στην ουρά στο ταχυδρομείο ή στην τράπεζα. Μερικές φορές, λες και η αναμονή σε ωθεί σε έναν ποιητικό τρόπο σκέψης, για τον οποίο, υποθέτω, οφείλω ένα ευχαριστώ στη γραφειοκρατία.

ελc: Θα σας ενδιέφερε να μεταφράσετε ή να μεταφραστούν γενικότερα ποιήματά σας στα ελληνικά ή ακόμη και να γράψετε ποίηση στα ελληνικά;
Α.S.:
Ορισμένα ποιήματά μου έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και έχω η ίδια μεταφράσει ελληνικά ποιήματα στα αγγλικά. Στη μετάφραση το πιο σημαντικό είναι οι ικανότητές σου στη γλώσσα-στόχο. Δε θα επιχειρούσα να γράψω στα ελληνικά – ο ποιητής πρέπει να γράφει στη μητρική του γλώσσα.

ελc: Διαβάζετε καθόλου ελληνική ποίηση ή ελληνική λογοτεχνία; Αν ναι, θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιους από τους αγαπημένους σας συγγραφείς;
Α.S.:
Ο Καβάφης, ασφαλώς. Με ενδιαφέρει επίσης ο Άγγελος Σικελιανός και έχω μεταφράσει ποίησή του. Από τους σύγχρονους συγγραφείς, με ενδιαφέρουν γυναίκες ποιήτριες: η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, η Κική Δημουλά. Αυτή την περίοδο διαβάζω έργα της Κατερίνας Ηλιοπούλου, η οποία έχει ακριβώς την ίδια ηλικία με μένα. Προσπαθώ συνεχώς να καλύψω τα κενά μου.

ελc: Θα μπορούσατε να μας δώσετε μια συνοπτική περιγραφή της επερχόμενης ομιλίας σας στο συνέδριο TEDx της Θεσσαλονίκης;
Α.S.:
Σκοπεύω να διαβάσω ορισμένα ποιήματα και να μιλήσω σχετικά με τη διαδικασία της δημιουργίας σε δύσκολους καιρούς.

H Alicia Stallings θα μιλήσει στο πλαίσιο της ενότητας “Επίτευγμα” του TEDx Thessaloniki 2012, που θα πραγματοποιηθεί από τις 16.30 έως τις 18.15 το Σάββατο 12 Μαΐου στον κινηματογράφο Ολύμπιον.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.