Aφιέρωμα στον Αντώνη Σαμαράκη με μικρού μήκους ταινίες στους κινηματογράφους Άστορ και Ανδόρα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ - ΑΣΤΟΡ ΚΑΙ ΑΝΔΟΡΑ

Οκτώ σκηνοθέτες εμπνεύστηκαν από διηγήματά του και μετέφεραν στην οθόνη, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, τα έργα του: «Το Ποτάμι», «Ο ήλιος έκαιγε πολύ», «Σ΄ ένα συνοριακό σταθμό», «Φυστίκια Αιγίνης»

Aφιέρωμα στις μικρού μήκους ταινίες που βασίζονται σε διηγήματα του Αντώνη Σαμαράκη θα πραγματοποιηθεί στους κινηματογράφους Άστορ και Ανδόρα στις 9, 13, 14, 20 και 21 Δεκεμβρίου.

Οκτώ σκηνοθέτες μικρού μήκους ταινιών (Άρης Μπαφαλούκας, Γιάννης Καραπιπερίδης, Νάνσυ Σπετσιώτη, Κυρηναίος Παπαδημάτος, Μιχάλης Φελάνης, Σάββας Σταύρου, Γεωργία Νικολάου, Χρυσηίδα Γαζή), εμπνεύστηκαν από διηγήματά του και μετέφεραν στην οθόνη, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, τα έργα του: «Το Ποτάμι», «Ο ήλιος έκαιγε πολύ», «Σ΄ ένα συνοριακό σταθμό», «Φυστίκια Αιγίνης».

Διαχρονικά από την παλαιότερη (1989) μέχρι την νεώτερη (2019) καταγράφονται οι απόψεις δημιουργών του κινηματογράφου με ευαισθησία, δυναμική, και τόλμη μεταφέροντας τις εικόνες και τους ήχους που φαντάστηκαν να υπάρχουν μέσα στις λέξεις και τις φράσεις των κειμένων του.

Το 2020 είχε ανακηρυχτεί έτος Αντώνη Σαμαράκη τιμώντας την προσφορά του σημαντικού συγγραφέα στην ελληνική πεζογραφία. Τα ζητήματα του κορωνοϊού δεν επέτρεψαν να τιμηθεί δεόντως ο συγγραφέας των έργων «Το Ποτάμι», «Ο ήλιος έκαιγε πολύ», «Λάθος» και τόσων άλλων ιστοριών.

Στο επετειακό αφιέρωμα (Άστορ) θα παρευρεθούν η κα Ελένη Σαμαράκη (σύζυγος του συγγραφέα), οι σκηνοθέτες των ταινιών καθώς και άνθρωποι του πολιτισμού, του βιβλίου και του κινηματογραφικού χώρου για μια μικρή εισαγωγή 30 λεπτών στην έναρξη της προβολής.

Το αφιέρωμα δεν είναι μόνο επετειακό με την προβολή του στις 9 Δεκεμβρίου (ώρα 17:30) στον κινηματογράφο «ΑΣΤΟΡ» (Σταδίου 28 – στοά Κοραή), αλλά επιχειρεί την έξοδό του με κανονική διανομή στον κινηματογράφο «ΑΝΔΟΡΑ», τις Δευτέρες και Τρίτες 13, 14, 20 και 21 Δεκεμβρίου (στις 17:30).

Το αφιέρωμα θα προβληθεί και στην Θεσσαλονίκη από την αρχή του νέου έτους με την συνεργασία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Οι ταινίες που συμμετέχουν στο αφιέρωμα:

Το ποτάμι

Σκηνοθεσία: Άρης Μπαφαλούκας
Διάρκεια: 9′ 45”, Μυθοπλασία, 16 χιλ., Έγχρωμη, 1995

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ - ΑΣΤΟΡ ΚΑΙ ΑΝΔΟΡΑ

Ένα ποτάμι αποτελεί σύνορο δύο αντίπαλων στρατοπέδων σε περίοδο πολέμου. Ο Βασίλης ένας στρατιώτης αψηφώντας τις διαταγές, κολυμπάει σε αυτό…

Η Απέναντι Όχθη

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης
Διάρκεια: 9′ 25”, Μυθοπλασία, Έγχρωμη, 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ - ΑΣΤΟΡ ΚΑΙ ΑΝΔΟΡΑ

Ένας στρατιώτης παρακούει τις εντολές της Μεραρχίας, το όριο που τους έχουν θέσει, για να φτάσει στο ποτάμι που είναι ο απαγορευμένος καρπός για τους στρατιώτες, έτσι έρχεται αντιμέτωπος με έναν άλλο άντρα.

Είναι εχθρός; Και αν ναι, τι τους χωρίζει πραγματικά; Η ιστορία παραβάλει το αντιπολεμικό μήνυμα που ήθελε να εκφράσει ο συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης.

Το ποτάμι

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραπιπερίδης
Διάρκεια: 20,΄ Σπουδαστική, 16 χιλ., Έγχρωμη, 1995

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ - ΑΣΤΟΡ ΚΑΙ ΑΝΔΟΡΑ

Η διαταγή ήταν ξεκάθαρη. Δεν έπρεπε με τίποτα να μπουν στο ποτάμι. Πέρα από το ποτάμι ήταν ο εχθρός. Όποιος την παρέβαινε τη διαταγή θα πέρναγε στρατοδικείο. Ένας στρατιώτης αποφασίζει να σπάσει τη διαταγή και να μπει στο ποτάμι…. Βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Αντώνη Σαμαράκη.

Το ποτάμι

Σκηνοθεσία: Georgia Bloo Nicolaou
Διάρκεια: 11′ 50”, Μυθοπλασία, Έγχρωμη, 2016

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ - ΑΣΤΟΡ ΚΑΙ ΑΝΔΟΡΑ

Άνοιξη 1942. Στα μέσα του 2ου παγκοσμίου Πολέμου, ένας στρατιωτικός λόχος βρίσκεται κατασκηνωμένος στο δάσος κατά τη διάρκεια μιας εκεχειρίας. Η προσωρινή ειρήνη και η αυξανόμενη ανοιξιάτικη ζέστη, τους παραπλανεί σε μια παραίσθηση ασφάλειας και ξεγνοιασιάς. Μετά από ένα νοσταλγικό όνειρο, ο Άντονυ, ένας νεαρός στρατιώτης, επιχειρεί να διατηρήσει την ανθρωπιά και ταυτότητά του, ψάχνοντας Κάθαρση στα νερά του κοντινού ποταμού.

Βασισμένο στο διήγημα «Το Ποτάμι» του Αντώνη Σαμαράκη

Σ’ ένα συνοριακό σταθμό

Σκηνοθεσία: Νάνσυ Σπετσιώτη
Διάρκεια: 10′ 50”, Μυθοπλασία, 35 χιλ., Έγχρωμη

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ - ΑΣΤΟΡ ΚΑΙ ΑΝΔΟΡΑ

Ένας ηλικιωμένος σταθμάρχης δουλεύει χρόνια σ’ έναν συνοριακό σταθμό. Παρακολουθεί τα τραίνα να φεύγουν, αλλά αυτός παραμένει εκεί…

Φιστίκια Αιγίνης

Σκηνοθεσία: Σάββας Σταύρου
Διάρκεια: 17′, Μυθοπλασία, Έγχρωμη, 2019

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ - ΑΣΤΟΡ ΚΑΙ ΑΝΔΟΡΑ

Μετά το θάνατο της μητέρας του, η οποία πνίγηκε από ένα φιστίκι Αιγίνης, και ζώντας ακόμα στο πατρικό του, ο μοναχικός σαραντάρης Γιώργος καταστρώνει προσεκτικά ένα περίπλοκο σχέδιο αυτοκτονίας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Γιώργος αφήνει δικαιολογίες, εμπόδια και ανθρώπους να αναβάλλουν τη πράξη του αυτή, αγνοώντας ίσως τον πραγματικό λόγο που τον οδηγεί στην αυτοχειρία.

Ο ήλιος έκαιγε πολύ

Σκηνοθεσία: Κυρηναίος Παπαδημάτος
Διάρκεια: 26΄, Μυθοπλασία, 16 χιλ., Έγχρωμη, 1989

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ - ΑΣΤΟΡ ΚΑΙ ΑΝΔΟΡΑ

Ο ήλιος έκαιγε πολύ

Σκηνοθεσία: Χρυσηίδα Γαζή
Διάρκεια: 11΄, Σπουδαστική, S16 χιλ., Έγχρωμη, 2000

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ - ΑΣΤΟΡ ΚΑΙ ΑΝΔΟΡΑ

Παρακολουθούμε μια σημαδιακή μέρα της ζωής ενός ανθρώπου. Η τύχη τού παίζει άσχημο παιχνίδι. Οι ισορροπίες είναι λεπτές. Η στέρηση από την έλλειψη χρημάτων, ακόμα και φαγητού, αποτυπώνεται κυρίαρχα στον ήρωα. Η τύχη του παραμονεύει, και μπροστά στο δίλημμα της καλής παρουσίας για μια θέση στον ήλιο, κερδίζει για άλλη μια φορά η ατυχία, ενώ εκείνος χάνει ίσως και την τελευταία ευκαιρία να βρει δουλειά.

Πληροφορίες

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, 17:30 | Κιν/φος Άστορ, Σταδίου 28, (Στοά Κοραή)
Δευτέρα & Τρίτη 13, 14, 20, 21 Δεκεμβρίου, 17:30 | Κιν/φος Ανδόρα, Σεβαστουπόλεως 117, Αμπελόκηποι

Είσοδος: 5 ευρώ
Τηλέφωνα επικοινωνίας 210.32.11.950 / 210.69.80.796

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.