26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: H απονομή του Χρυσού Αλέξανδρου στον Παναγιώτη Ευαγγελίδη 

Η απονομή επιστεγάζει το μεγάλο αφιέρωμα που πραγματοποίησε το 26ο ΦΝΘ στον τολμηρό αλλά κυρίως καινοτόμο κινηματογραφιστή Παναγιώτη Ευαγγελίδη

Ημέρα Παρασκευή και παρά το πλούσιο κινηματογραφικό πρόγραμμα του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μια στιγμή σίγουρα ξεχώρισε αυτή την ημέρα. Η απονομή του Χρυσού Αλέξανδρου στον σκηνοθέτη, σεναριογράφο και συγγραφέα Παναγιώτη Ευαγγελίδη από τον φίλο και συνεργάτη του Πάνο Χ. Κούτρα για την προσφορά του στο σινεμά. Μια στιγμή που αποτύπωσε συνοπτικά και συγκινητικά όλα όσα επιχειρήθηκε να ειπωθούν και να προβληθούν στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που οδεύει προς την ολοκλήρωσή του.

 

 

Η απονομή επιστεγάζει το μεγάλο αφιέρωμα που πραγματοποίησε το Φεστιβάλ στον τολμηρό αλλά κυρίως καινοτόμο κινηματογραφιστή Παναγιώτη Ευαγγελίδη, που με το έργο του έδωσε ορατότητα στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, συνθέτοντας ένα μωσαϊκό προσωπικής σκέψης αλλά και κοινωνικού προβληματισμού θέτοντας στο επίκεντρο την αναγκαιότητα αλλαγής, το προσωπικό στοιχείο με την κοινωνική πραγματικότητα και την αναγκαιότητα της αλλαγής. Στον σκηνοθέτη, σεναριογράφο και συγγραφέα θα απονεμηθεί τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος για την προσφορά του στο σινεμά.

Στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης προβλήθηκαν επτά ντοκιμαντέρ του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, ανάμεσά τους το εξαιρετικά επίκαιρο Οι γάμοι της Τήλου (2022), το οποίο προβλήθηκε αμέσως μετά την απονομή, οι ταινίες του Ίρβινγκ Παρκ (2019), Λάμπουν στο σκοτάδι (2012), Η ζωή και ο θάνατος του Σέλσο Τζούνιορ (2012), Τσιπ και Όβι (2006), καθώς και οι νέες του ταινίες Σίλβια Ρόμπυν (2024) και Πορτρέτο του συλλέκτη σε ώριμη ηλικία (2023).

«Για μένα; Χρυσός Αλέξανδρος; Τι να πω, δεν είμαι συνηθισμένος σε τέτοιες διακρίσεις. Σας ευχαριστώ πολύ», αναφέρει ο δημιουργός.

 

 

Ο Πάνος Χ. Κούτρας μίλησε για την πρώτη του γνωριμία του με τον Παναγιώτη Ευαγγελίδη για την κοινή τους πορεία στις δύσκολες στιγμές αλλά και στις δημιουργικές τους περιόδους:

«Μέσα στα πάρα πολλά χρόνια ανταλλάξαμε πολλές φορές χέρια βοηθείας. Ανταλλάξαμε ιδέες, χαρές και λύπες. Περιθάλψαμε ο ένας τον άλλον και συμπορευτήκαμε. Πήγαμε σε πολλά πάρτυ, ταξιδέψαμε, δημιουργήσαμε μαζί, περπατήσαμε σε πορείες, και προσπαθήσαμε να αλλάξουμε τα πράγματα και τον τελευταίο καιρό συνειδητοποιώ πως κάπου τα καταφέραμε. Κάπου όχι.

Αυτό το βραβείο που μου έκανε την τιμή το φεστιβάλ να του το απονείμω σήμερα είναι για το εξαιρετικά σημαντικό του έργο αλλά όπως καταλάβατε για μένα είναι για πάρα πολλά άλλα», δήλωσε ο Πάνος Κούτρας.

 

 

 

 

«Έλεος, ενσυναίσθηση και ορατότητα για την κοινότητα που ανήκω κι εγώ ο ίδιος, τους ΛΟΑΤΚΙ+ και τους queer ανθρώπους ανά τον κόσμο, για τους πρόσφυγες, για τους φυλακισμένους, τους διωκόμενους πάσης φύσης, για τους κρυμμένους μέσα σε ομοφοβικά σχήματα που καταστρέφουν τη ζωή και την απόλαυση. Μακάρι να βρούμε όλοι μας τη φώτιση», δηλώνει ηχηρά και συγκινητικά ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης μιλώντας ταυτόχρονα για το έργο, την πορεία του αυτά τα χρόνια και τους ήρωές του.

Την απονομή ακολούθησε η καθολικά προσβάσιμη προβολή της ταινίας «Οι Γάμοι της Τήλου», της ταινίας του Παναγιώτη Ευαγγελίδη από το 2022 για τους ομόφυλους (ένα λεσβιακό και ένα γκέι ζευγάρι) γάμους που έγιναν το 2008 από τον Δήμαρχο Τήλου Τάσο Αλιφέρη.

Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στους πρώτους γκέι και λεσβιακούς γάμους που τελέστηκαν στην Ελλάδα, το 2008, στην Τήλο. Κομβικής σημασίας για την ιστορία των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στη χώρα μας, το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια ιστορική καταγραφή και μια πολύτιμη μαρτυρία για τις επόμενες γενιές. Το 2008, ο δήμαρχος του νησιού της Τήλου συμφώνησε να τελέσει τους πρώτους γκέι και λεσβιακούς γάμους στην Ελλάδα. Η ταινία παρακολουθεί την ιστορία αυτών των δύο πολιτικών γάμων μέσα από υλικό γυρισμένο επί τόπου και πλάνα από το γκέι πράιντ της ίδιας χρονιάς, συνεντεύξεις τύπου και άλλες διαδηλώσεις για το ίδιο θέμα.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί με ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης, καθώς και υπότιτλους για Κ/κωφούς και βαρήκοους [SDH: Subtitles for the Deaf or Hard of Hearing].

 

 

Όλα τα νέα του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.