160 χρόνια made in Greece – Ένα ταξίδι στην ελληνική βιομηχανία

Μια μεγάλη ιστορική έκθεση για τη βιομηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα με μηχανήματα, πρώτες ύλες, φωτογραφίες, σπάνια έγγραφα, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό κ.α.

Από πού βγαίνει ένας λαγός; Πότε φτιάχτηκε το πρώτο παγωτό ξυλάκι; Τι γνωρίζουμε για τον κύριο Μάρσαλ και το σχέδιό του; Ποιες ελληνικές βιομηχανίες έχουν να επιδείξουν τις πιο πρωτότυπες διαφημίσεις; Έχεις δει ποτέ μίξερ μεγαλύτερο από σένα;

«160 χρόνια made in Greece»: πόσα ξέρουμε για την ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας;

Ακριβώς ένα χρόνο μετά τα GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου παρουσιάζουν τη μεγάλη ιστορική έκθεση 160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία, από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο του 2018, αναδεικνύοντας τη βιομηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 1860-1970 και την εξέλιξή της μέχρι σήμερα.

160 χρόνια made in Greece

Με αφορμή τα «160 χρόνια Γκάζι», τη συμπλήρωση 160 χρόνων από την ίδρυση του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, διοργανώνεται ένα ταξίδι σε 160 χρόνια ελληνικής βιομηχανίας: από τις απαρχές, τις λαμπρές στιγμές, άγνωστες πτυχές της έως την αποβιομηχάνιση, το παρόν και το μέλλον της.

Περισσότερα από 800 αντικείμενα, μηχανήματα, πρώτες ύλες, φωτογραφίες, σπάνια έγγραφα, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, πρωτότυπα ιστορικά κείμενα, κρυμμένες πληροφορίες, παράλληλες εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα συνθέτουν τα 160 χρόνια made in Greece. 

160 χρόνια made in Greece

Μέσα από 3 ενότητες, οι επισκέπτες καλούνται να ανακαλύψουν με διαδραστικό τρόπο 8 κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας (μετάλλου, χημικών, οικοδομικών υλικών και υλών, ενέργειας, τροφίμων και ποτών, κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, καπνού, επίπλου), περισσότερες από 90 βιομηχανίες, ενεργές και μη ενεργές, που δραστηριοποιήθηκαν σε αυτούς, πρώτες ύλες, στάδια παραγωγής, παραγόμενα προϊόντα, τεχνολογικές εξελίξεις και καινοτομίες που σημειώθηκαν, ενώ ταυτόχρονα, θα γνωρίσουν πρωτοπόρους επιχειρηματίες, εργαζομένους, αλλά και παράλληλες, ανεξερεύνητες ιστορίες της ελληνικής βιομηχανικής ιστορίας.

160 χρόνια made in Greece

Στα 160 χρόνια made in Greece, παρουσιάζονται συνεντεύξεις, σπάνια videos παραγωγής, παλιές διαφημίσεις, μηχανήματα και πρώτες ύλες που ούτε μπορούσαμε να φανταστούμε πως καθημερινά βρίσκονται δίπλα μας, μέσα στη ζωή μας: νικέλιο, τσιμέντο, βωξίτη, αλουμίνα.

Απαντώνται ερωτήματα που μπορεί να μην είχαμε σκεφτεί ποτέ, αλλά εξάπτουν χωρίς αμφιβολία την περιέργεια: σε ποιο εργοστάσιο ανήκουν τα κτίρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, γιατί το λευκό χρώμα τοίχου στην Ελλάδα έχει περισσότερες αποχρώσεις από άλλες χώρες, πότε συσκευάστηκε για πρώτη φορά το αλεύρι, ποιο αυτοκίνητο κατασκευάστηκε στη Σύρο, ποιο εργοστάσιο φώτισε τους δρόμους της πρωτεύουσας, ποιος είναι ο 13ος άθλος του Ηρακλή, ποιος είναι ο «χοντρός» της ελληνικής βιομηχανίας, ποια εταιρεία παραγωγής μπύρας έφτιαχνε και λεμονίτες, ποιο εργοστάσιο έψηνε μπισκότα και μαζί κεραμίδια, ποια ελληνική βιομηχανία πήρε ξανά το δρόμο του μεταξιού και μετέφερε την παραγωγή της στην Κίνα, ποιο εργοστάσιο επισκέπτονταν ιδιαίτερα συχνά εξέχουσες κυρίες της αθηναϊκής κοινωνίας και πολλά ακόμα.

160 χρόνια made in Greece

Παράλληλες εκδηλώσεις

Γνωρίζοντας καλύτερα το παρελθόν, ανοίγει ένας διάλογος με το παρόν και το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας μέσα από μία σειρά παράλληλων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το INNOVATHENS, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις, παρουσιάσεις, workshops για την οικονομία, τη διοίκηση και τη διαχείριση βιομηχανικών μονάδων, την καινοτομία, τον ανθρώπινο παράγοντα στη βιομηχανία, την πολιτιστική επανάχρηση εργοστασίων στην Ελλάδα κ.ά.

160 χρόνια made in Greece

Δημιουργική μάθηση

Με αφορμή την έκθεση, διοργανώνονται διαδραστικές ξεναγήσεις για μαθητές από 10 ετών και δύο εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες 4-12 ετών. Τα παιδιά κάνουν μια βόλτα «Από το χωράφι… στο ράφι», ανακαλύπτουν τι θυμάται ο πελτές από τη ζωή του ως ντομάτα, ποια είναι η ιστορία μιας κουβερτούρας που στέκεται περήφανη στο ράφι ενός σούπερ μάρκετ, αλλά και διαφημίσεις που άφησαν εποχή.

Κάθε Κυριακή, από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο, διοργανώνεται το “160 χρόνια made in Greece. Kids edition”, μία ξεχωριστή σειρά εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά 6-10 ετών, στην οποία πειραματίζονται με υλικά, ζωγραφίζοντας, παίζοντας και διασκεδάζοντας. Παράλληλα, τα παιδιά πειραματίζονται με την τέχνη της κινούμενης εικόνας και φτιάχνουν το δικό τους video animation.

160 χρόνια made in Greece

Συντελεστές

Επιστημονική επιμέλεια: Χριστίνα Αγριαντώνη
Ιστορική έρευνα: Γιάννης Στογιαννίδης
Αρχιτεκτονικός-Μουσειογραφικός σχεδιασμός: Ερατώ Κουτσουδάκη
Μουσειολογική επιμέλεια κειμένων: Θάλεια Σπυριδάκι
Οπτική ταυτότητα: pi6 communication design
Project management & Μουσειολογική επιμέλεια: ομάδα Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

2,5 €
- 4 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

27 Απαντήσεις

  1. Πολύ ωραία έκθεση, αξίζει να πάει κανείς!! Χρειάζεσαι κανά δίωρο για να τα προλάβεις όλα. Ευχαριστώ το ελculture για την πρόσκληση

  2. Πολύ καλή, αξίζει τον κόπο να την επισκεφτείτε! Παράκληση, να ανοίξουν οι πόρτες πριν τις 12 ώστε να μπορεί η έκθεση να γίνει επισκέψιμη τις πρωϊνές ώρες από σχολεία.

  3. Πολύ ενδιαφέρον θέμα…από την ιστορία του χθες…με μία ελληνική εικόνα που όλοι νοσταλγουμε!
    Καλή επιτυχία!
    Μακάρι να τη δω και απο κοντά!

  4. κανουμε εκθεσεισ πασησ φυσεωσ και κανενασ εξαιρεση τωρα,δεν ασχολειτε με ενα φλεγον θεμα που ειναι η παραγωγη,που αφορα αμεσα την επιβιωση μιασ χωρασ, ποσο μαλλον αμεισ που εχουμε σοβαρο προβλημα,η οποια ειναι μια καλη διεξοδωσ,λογω πολλων επιδοτησεων,τελοιοποιηση μαχανηματων.κλπ σε κοσμο που ειναοι ανεργοσ

  5. S Ευχαριστώ πολύ για τη δυνατότητα συμμετοχής στο 160 χρόνια Made in Greece. Πιστεύω θαέχει ενδιαφέρον τόσο για τις παλαιότερες όσο και για τις νεώτερες γενιές!

  6. Ενδιαφέρον! Να δούμε τι παράγαμε για τόσα χρόνια και ίσως πειστούμε να ξαναπαράξουμε και κυρίως να ξαναψωνίσουμε Ελληνικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.