Κολομβία: 2350 κομμάτια λευκό ύφασμα για το τέλος του εμφυλίου

H επίκαιρη καλλιτεχνική εγκατάσταση για την Κολομβία και το τέλος του εμφυλίου πολέμου, από την εικαστικό Ντόρις Σαλσέντο

Η πιο εντυπωσιακή ίσως δουλειά της εικαστικού Ντόρις Σαλσέντο ήταν η εγκατάστασή της το 2007, στο Turbine Hall της Tate Modern. Η 49χρονη τότε Σαλσέντο κατασκεύασε ένα ρήγμα με συνολικό μήκος 167 μέτρων. Το ρήγμα διέσχιζε την αίθουσα, το έργο της με το όνομα «Shibboleth» καλούσε τους επισκέπτες να δουν τον κόσμο διαφορετικά, να αναθεωρήσουν τόσο τα συναισθηματικά, όσο και τα σωματικά τους όρια.

«Shibboleth», Tate Modern
«Shibboleth», Tate Modern

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Κολομβιανής καταγωγής καλλιτέχνης δημιούργησε ένα νέο έργο, στην καρδιά της Μπογκοτά, στην κεντρική πλατεία Μπολιβάρ, που επί σειρά ετών υπήρξε τόπος διαμαρτυρίας και διαδηλώσεων, στην πλατεία που βρίσκεται στο επίκεντρο της εμφύλιας διαμάχης που μαίνεται επί 50 χρόνια στην Κολομβία. Το έργο της Σαλσέντο είναι μια δημόσια δήλωση πένθους, καθώς η χώρα παλεύει με την απόρριψη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με αριστερούς αντάρτες των FARC, η οποία θα είχε τελειώσει τον πόλεμο. Τα 2350 κομμάτια από λευκό ύφασμα, που άπλωσε η Σαλσέντο στην κεντρική πλατεία της χώρας, συμβολίζουν σάβανα θανάτου βαμμένα σε τέφρα θυμάτων του εμφυλίου και αποτελούν την πιο ισχυρή καλλιτεχνική υπενθύμιση των ημερών μας. Το έργο της έχει δραματική επικαιρότητα, αφού η Κολομβία ρίχτηκε σε κρίση από την περασμένη εβδομάδα, όταν ομάδα ψηφοφόρων απέρριψε απροσδόκητα μια συμφωνία ειρήνης με τους αντάρτες του FARC, που θα τερμάτιζε μισό αιώνα της εξέγερσης εναντίον του κράτους. Οι επίπονες διαπραγματεύσεις τεσσάρων ετών κινδυνεύουν να χαθούν, αφού οι πολίτες της Κολομβίας απέρριψαν οριακά, με δημοψήφισμα, την ιστορική πρόταση συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές.

© José Miguel Gómez/AFP/Getty Images

Την Παρασκευή, την παύση των εχθροπραξιών με τις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) έως το τέλος του χρόνου, παρέτεινε ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, στην προσπάθεια να επανεκκινήσει τη συμφωνία ειρήνης, προκειμένου να τερματιστεί ο πεντηκονταετής εμφύλιος πόλεμος. Ο Κολομβιανός πρόεδρος θα μεταφέρει τις προτάσεις στην ηγεσία των ανταρτών FARC στην Αβάνα, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν νέες ιδέες. Η πλευρά του «Όχι», της οποίας ηγείται ο σκληροπυρηνικός πρώην πρόεδρος της χώρας Άλβαρο Ουρίμπε, θέλει τους αντάρτες που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου να μείνουν υπό κράτηση για πέντε με οκτώ χρόνια – πιθανόν σε αγροκτήματα – και να τους απαγορευτεί να υπηρετήσουν σε πολιτική θέση, ενώ η συμφωνία προβλέπει την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση με δέκα βουλευτικές έδρες.

© Leonardo Muñoz/EPA

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης για το 2016, για την προσπάθειά του να θέσει τέλος στον εμφύλιο. Ένα αμφιλεγόμενο βραβείο για την ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε με τους αριστερούς αντάρτες της FARC, οι οποίοι, αν και αποτελούν το άλλο μισό κομμάτι της συμφωνίας, δεν έτυχαν καμίας μνείας.

© Leonardo Muñoz/EPA

Kεντρική φωτογραφία: © Leonardo Muñoz/EPA

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.