«Υπερβαίνοντας την πραγματικότητα: Το θεατρικό κοστούμι ως πεδίο εκτύπωσης» στον χώρο τέχνης ETCH INK

Εννέα σύγχρονοι εικαστικοί διερευνούν τις δημιουργικές γέφυρες επικοινωνίας που διανοίγονται ανάμεσα σε θεατρικό κοστούμι και χαρακτικό τύπωμα

11 Φεβρουαρίου 2022
- 5 Μαρτίου, 2022

To Κέντρο Χαρακτική Αθηνών παρουσιάζει την ομαδική έκθεση «Υπερβαίνοντας την πραγματικότητα: Το θεατρικό κοστούμι ως πεδίο εκτύπωσης» με έργα των Κυριάκου Θεοχάρους, Μάγδας Καραμπουρνιώτη, Βαλεντίνης Μαυροδόγλου, Λένας Μητσολίδου, Ιωάννη Μονογυιού, Έλενας Προβατά, Βανέσσας Τουζλούκωφ, Γεώργιου Τρικκαλιώτη και της Ippolita Valentinetti, που παρουσιάζεται στον χώρο τέχνης ETCH INK από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου.

Εννέα σύγχρονες/οι εικαστικοί δημιουργοί διερευνούν τα όρια των καλλιτεχνικών μέσων και τις δημιουργικές γέφυρες επικοινωνίας που διανοίγονται ανάμεσα σε θεατρικό κοστούμι και χαρακτικό τύπωμα.

Το θεατρικό κοστούμι ως πεδίο εκτύπωσης, γίνεται επιφάνεια πειραματισμού για τη χαρακτική η οποία αποτυπώνει σ’ αυτό, την δική της ιδιαίτερη γραφή και αφήγημα. Εκκινώντας από το θεατρικό ένδυμα, ως απαραίτητο εργαλείο της δραματουργίας και σημείο πύκνωσης των νοημάτων, των προθέσεων και της αισθητικής μιας παράστασης, οι καλλιτέχνιδες/ες πειραματίστηκαν με ποικίλα υλικά και μικτές τεχνικές, τις δημιουργικές συναρμογές τους, τις υφές, το μελάνι και τις αποτυπώσεις του πάνω σε ύφασμα και σε άλλες επιφάνειες, εξερευνώντας συσχετίσεις και δυναμικές που μπορούν να ανακύψουν μεταξύ αυτών.

_Υπερβαίνοντας την πραγματικότητα_ στο ETCH INK

_Υπερβαίνοντας την πραγματικότητα_ στο ETCH INK

Μέσα από τη συνομιλία θεατρικού ενδύματος και χαρακτικής, αναδύεται μια ιδιότυπη γλώσσα ικανή να αποκαλύψει νέες παραστάσεις, εννοιολογήσεις και συσχετίσεις μεταξύ των δύο καλλιτεχνικών μέσων, αλλά και να δημιουργήσει ένα πεδίο πειραματισμού και σύγκλισης των διαφορετικών τους γλωσσών.

_Υπερβαίνοντας την πραγματικότητα_ στο ETCH INK

Στην έκθεση «Υπερβαίνοντας την πραγματικότητα» προσεγγίζεται η σχέση θεατρικού κοστουμιού- χαρακτικής μέσα από την επιλογή – από κάθε καλλιτέχνη – ενός θεατρικού χαρακτήρα, ο οποίος μέσα σε συνθήκες απαιτητικές και κρίσιμες, κατόρθωσε να πραγματοποιήσει ένα κυριολεκτικό ή ψυχολογικό άλμα υπερκεράζοντας εξωτερικά δεσμά ή εσωτερικά αδιέξοδα, κοινωνικά, θρησκευτικά και τα εκάστοτε στερεότυπα, οι επιλεγμένοι χαρακτήρες χαράσσουν τη δική τους μοναδική γραμμή, κάνοντας τελικά μια κάποιου είδους υπέρβαση για να ξαναβγούν στο φως πιο απελευθερωμένοι, και σε ορισμένες περιπτώσεις πιο δυνατοί από πριν.

_Υπερβαίνοντας την πραγματικότητα_ στο ETCH INK

_Υπερβαίνοντας την πραγματικότητα_ στο ETCH INK

Τα έργα που παρουσιάζονται είναι αποτέλεσμα μικτών τεχνικών, παραδοσιακών αλλά και ψηφιακών τεχνικών εκτύπωσης, έτσι ώστε τελικά να μπορούν να διαβαστούν μέσα από πολλά ερμηνευτικά επίπεδα. Η έκθεση αυτή διερευνά τις πολλαπλές, δημιουργικές δυνατότητες που απορρέουν μέσα από τη συνομιλία χαρακτικής, θεατρικού ενδύματος και θεατρικού χαρακτήρα, όταν αυτά συναντώνται υλικά και πραγματώνονται εικαστικά.

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Yπερβαίνοτας την πραγματικότητα» πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια σειρά από performances στο ETCH INK μέσα στον Φεβρουάριο, οι ημερομηνίες διεξαγωγής των οποίων θα ανακοινωθούν μέσα από τις σελίδες του ETCH INK και του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών στα κοινωνικά δίκτυα.

Συντελεστές

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες/ιδες: Κυριάκος Θεοχάρους, Μάγδα Καραμπουρνιώτη, Βαλεντίνη Μαυροδόγλου, Λένα Μητσολίδου, Ιωάννης Μονογυιός, Έλενα Προβατά, Βανέσσα Τουζλούκωφ, Γεώργιος Τρικκαλιώτης, Ippolita Valentinetti

Επιμέλεια έκθεσης: Βαλεντίνη Μαυροδόγλου, Γεώργιος Τρικκαλιώτης
Συντονισμός & κείμενα: Βάσια Μαγουλά

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Εγκαίνια: Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022 (18.30 – 22.30)
Διάρκεια έκθεσης: Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου – Σάββατο 5 Μαρτίου 2022
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17.00- 21.00 & Σάββατο 11.00 – 15.00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Αργυρουπόλεως 16 και Κλεφτών & Αρματολών 20, Λυκαβηττός

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.