VASSIŁINA: «Αν έσπαγε το taboo της σεξουαλικότητας, όλες οι θηλυκότητες θα μπορούσαμε να υπάρχουμε με λιγότερο φόβο για την ύπαρξή μας»

Η VASSIŁINA ανοίγει για 2 λεπτά και 29 δευτερόλεπτα την πόρτα της δικής της θηλυκής γης και απαντάει σε 5 ερωτήσεις

Πώς θα ήταν αν η Κίρκη έφτιαχνε μουσική; Πως θα ήταν αν δίπλα από τις τεράστιες κατσαρόλες με τα παραισθησιογόνα της, ένας λεοντόμορφος παραγωγός έφτιαχνε beat και έπαιζε με τα synths της; Και αν αυτός ο λεοντόμορφος υπήρξε πώς ήταν η πρότερη ζωή του; Η εμφάνιση του; Ο ήχος του; Οι ερωτήσεις μέσα στο μυαλό μου πολλές και η φαντασία μου ενισχύεται από τον ήχο του “Crooked” του νέου single της VASSIŁINA, η οποία σαν άλλη Κίρκη, ετοιμάζει το επερχόμενο δεύτερό της album με τίτλο “Femmeland”, που θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο από την Inner Ear. To “Crooked” σε μαγνητίζει. Και ενώ η αφήγησή του σου λέει πως η ηρωίδα του είναι κατεστραμμένη, πως δεν μπορεί να νιώσει, πως φοβάται αλλά αφήνεται να νιώσει λίγο πιο εύκολα, μόνο στη πίσω θέση ενός συγκεκριμένου αμαξιού. Μα η σύνθεση και η παραγωγή του στην οποία η VASSIŁINA έχει συνεργαστεί με τον TOTALWERK δείχνει μια φοβερή δύναμη που κραυγάζει για ζωή.

Το “Crooked” συνοδεύεται από την συναρπαστική οπτική αφήγηση ενός video clip σε σκηνοθεσία Γιώργου Αθανασίου, στο οποίο η VASSIŁINA έχει κάνει το art direction μαζί με το Vinyl Face ενώ η σκηνογραφία είναι της Φλώρας Χατζή. Τo video αντλεί έμπνευση από την μυθική φιγούρα της Κίρκης, η οποία αποκηρύσσει τον πατέρα της, Ήλιο, επιλέγοντας την θνητότητα, υπερβαίνοντας τα δεσμά των πατριαρχικών κανόνων και του «ιδανικού» εαυτού της. Στο βίντεο, που έκανε πρεμιέρα στο site του METAL Μagazine βλέπουμε την πτώση της και τη μεταμόρφωσή της σε άνθρωπο.

Η φαντασία μου συνεχίζει να δουλεύει και αναρωτιέμαι πώς θα ήταν αυτή η θηλυκή γη της VASSIŁINA;  Τα «καλά κορίτσια» θα ήταν τα ανυπάκουα; Και αλήθεια πως έχει φανταστεί η ίδια την ιδανική εαυτή της; Η VASSIŁINA λοιπόν λίγο πριν την ολοκλήρωση του “Femmeland” ανοίγει για 2 λεπτά και 29 δευτερόλεπτα την πόρτα της δικής της θηλυκής γης και απαντάει σε 5 ερωτήσεις.

Ποια είναι η ιδανική εαυτή σου VASSIŁINA; Πώς σε οραματίζεσαι;

Νομίζω αυτό είναι που προσπαθώ να βρω και στον δίσκο μου και συνειδητοποίησα τη σκληρότητα που έχουμε προς τις εαυτές μας, ψάχνοντας να βρούμε τον ιδανικό μας εαυτό. Τι όμως είναι πραγματικά δικό μας σαν στόχος και τι προβολή της κοινωνίας πάνω μας; Πόσο βάρος έχει αυτός ο στόχος που βάζουμε στους εαυτούς μας;

Εκεί που κατέληξα – και η αλήθεια είναι πως ακόμα προσπαθώ να βρω- είναι ότι ιδανικός εαυτός δεν υπάρχει. Πάντα θα υπάρχει ένας πιο ιδανικός εαυτός και πάντα θα ψάχνουμε να βρούμε πως θα γίνουμε καλύτερες. Ποσό άδικο για τις εαυτές μας αυτό. Αν μπορούσα λοιπόν να δώσω μια υπόσχεση και να οραματιστώ ως προς το τι θα ήθελα να δουλέψω μέσα μου, είναι η μαλακότητα προς την εαυτή μου, να με φροντίζω, και να αποκτήσω περισσότερη αυτοπεποίθηση και ελπίδα. Να απολαμβάνω δηλαδή πιο πολύ το τώρα, χωρίς να προτρέχω στο μετά και στο πώς θα έκανα κάτι καλύτερα.

Απομυθοποιώντας τον μύθο της Κίρκης ποιους συσχετισμούς έκανες με τη σημερινή πραγματικότητα;

Ποσό διαστρεβλωμένη παρουσιάζεται η ιστορία της. Μια πανίσχυρη μάγισσα/θεότητα που την παρουσιάζουν, όχι ξεκάθαρα κακιά, αλλά πανούργα, επειδή και μόνο ήταν πιο δυνατή από τον ίδιο τον Οδυσσέα και επομένως αποτελούσε απειλή προς όλους τους άντρες. Η ίδια, ζούσε με τις νύμφες της σε ένα νησί. Εκεί, μόνο όσοι άντρες παραβίαζαν και απειλούσαν την ειρηνική τους κοινότητα, τους μεταμόρφωνε σε ζώα. Τα ζώα αυτά ζούσαν εναρμονισμένα στη φύση και εξημερωμένα. Η Κίρκη όμως παρουσιάζεται επίσης τρυφερή και στοργική προς την κοινότητά της και τους ανθρώπους της.

Είναι ένα σύμβολο της γυναικείας δύναμης. Υποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι θηλυκότητες δαιμονοποιούνται και να στοχοποιούνται από την κοινωνία και τους άνδρες. Είναι ένα παράδειγμα μιας γυναίκας που η ισχύς της μπορεί να προκαλέσει φόβο ή ανασφάλεια στους άνδρες που είναι σε θέση εξουσίας. Την Κίρκη όμως δεν την φοβίζει τίποτα. Η Κίρκη προστατεύει τους ανθρώπους της.

Σε μια – oχι τόσο γνωστή – εκδοχή του μύθου της Κίρκης, παρακολουθούμε την απόφασή της να απορρίψει τον πατέρα της, τον «Ήλιο», επιλέγοντας τη θνητότητα και απελευθερώνοντας τον εαυτό της από πατριαρχικά πρότυπα και τον «ιδανικό» της εαυτό. Κάπως έκανε ένα κλικ μέσα μου, το πως τίποτα δεν την φοβίζει ούτε ο ίδιος ο θάνατος και επιλέγει να σπάσει τα κοινωνικά δεσμά που την κρατάνε πίσω και να αναζητήσει τον αληθινό της εαυτό.

 

©Costas Simos

 

Όλοι με τον τρόπο μας δεν είμαστε «ελλαττωματικοί»; Γιατί μας φρικάρουν τόσο οι ατέλειες μας;

Πώς να μην μας φρικάρει, όταν έχουμε μεγαλώσει με τόση σκληρότητα γύρω μας. Μια κοινωνία που φοβάται το διαφορετικό, μια κοινωνία που νιώθει entitled, στο σώμα μας σαν θηλυκότητες, στο πώς θα ζήσουμε, πώς θα αγαπήσουμε, πώς θα μεγαλώσουμε, πώς γενικά θα υπάρξουμε. Μια κοινωνία που της λείπει η ενσυναίσθηση και ο σεβασμός. Κοινωνικές προσδοκίες και ιδανικά που μας επιβάλλουν να είμαστε «τέλειοι», «καινοτόμοι» σε όλα αλλά και να μην ξεφεύγουμε και πολύ-πολύ. Ξεχνάμε να ζούμε στο τώρα και να απολαύσουμε τα κατορθώματά μας. Απαιτεί πολλή δουλειά και φυσικά ένα υποστηρικτικό πλαίσιο ώστε να αγκαλιάσουμε τις εαυτές μας, και να δούμε την μοναδικότητά μας και την ομορφιά μας και να οδηγηθούμε προς την αυτοβελτίωση και την φροντίδα.

Φαντάσου έναν κόσμο που τα «καλά κορίτσια» θα ήταν τα ανυπάκουα. Ποιο ταμπού θα έσπαγες πρώτο;

Νομίζω αν έσπαγε το taboo της σεξουαλικότητας, όλες οι θηλυκότητες θα μπορούσαμε να υπάρχουμε με λίγο λιγότερο φόβο για το σώμα μας και για την ύπαρξή μας. Θα ξεκινούσαμε να είμαστε πιο ελεύθερες. Το ”Femmeland” ξεκίνησε ως τραγούδι για το πώς αισθανόμουν σαν θηλυκότητα με όλες τις γυναικοκτονίες που συμβαίνουν και έπειτα έγινε δίσκος, καθώς όλος ο δίσκος αναφέρεται στο προσωπικό μου βίωμα σαν θηλυκότητα.

Ήθελα να δημιουργήσω έναν φανταστικό κόσμο και να τον αφιερώσω σε όλες τις θηλυκότητες που μου έδωσαν και εμένα δύναμη. Έναν φανταστικό κόσμο που καμία και κανένα μας δεν χρειάζεται να υπακούει κανένα πατριαρχικό κανόνα, μόνο να ζει ελεύθερα.

 

© Giorgos Athanasiou

 

Ποια «μαγική» φράση ή λέξη λες στον εαυτό σου όταν σε αγκαλιάζεις και σε τι σε μεταμορφώνει;

Breathe in breathe out”! Αλήθεια, είτε είναι να βγω στο stage, είτε όταν φρικάρω μονή μου, είτε όταν έχω μια δύσκολη μέρα ή είμαι απλά down, με προσγειώνει και με φέρνει σ’ επαφή με το τώρα. Kάπως λέω μια χαρά τα κατάφερες στο τώρα, θα τα καταφέρεις και στο ένα βήμα παρακάτω, “Υοu got this”!

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.