«Τα ορφανά του 1821: Ιστορίες Αμερικανικού Φιλελληνισμού»: Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ έρχεται στην ΕΡΤ

Φωτίζει μια λιγότερο γνωστή πλευρά της Ελληνικής Επανάστασης μιλώντας για την κληρονομιά των ορφανών Ελληνόπουλων αλλά και την ιστορία των απογόνων τους έως σήμερα

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Τα ορφανά  του 1821: Ιστορίες  Αμερικανικού Φιλελληνισμού» φιλοδοξεί να φωτίσει μια λιγότερο γνωστή πλευρά της Ελληνικής Επανάστασης και να μιλήσει για την κληρονομιά των ορφανών Ελληνόπουλων αλλά και την ιστορία των απογόνων τους έως σήμερα.

Η Παλιγγενεσία του 1821 και ο αμερικανικός Φιλελληνισμός συνθέτουν τον καμβά πάνω στον οποίο εξελίσσεται η τρικυμιώδης ζωή των ορφανών Ελληνόπουλων που μεταφέρθηκαν σε αμερικανικές πόλεις, ανατράφηκαν με φροντίδα και σπούδασαν με επιτυχία. Πολλά απ’ αυτά μεγαλώνοντας εξελίχθηκαν σε ένα από τα πρώτα κύτταρα της ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ. Η περίπτωσή τους αποτελεί έναν ακόμη κρίκο που συνδέει άρρηκτα τους δύο λαούς, τον ελληνικό και τον αμερικανικό.

Πρόκειται για μία εν πολλοίς αδιερεύνητη υπόθεση με βαθύτατο ανθρωπιστικό, ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο και για τις δύο χώρες, υπό την επιστημονική επιμέλεια των καθηγητών Ιάκωβου Μιχαηλίδη και Μανώλη Παράσχου.

Για την υλοποίηση της σειράς απαιτήθηκε πολύχρονη έρευνα σε ελληνικά και αμερικανικά αρχεία καθώς και ενδελεχής μελέτη της υπάρχουσας βιβλιογραφίας

Με γυρίσματα στην ηπειρωτική, νησιωτική Ελλάδα (Πελοπόννησος, Μακεδονία, Ήπειρος, Νότιο και Βόρειο Αιγαίο κ.α ), σε πολιτείες της Βόρειας Αμερικής (Βοστώνη, Βιρτζίνια, Ουάσιγκτον Κονέκτικατ) σε, ευρωπαϊκές πόλεις (Παρίσι, Βενετία) καθώς και στη Βαλκανική (Ιάσιο, Κωνσταντινούπολη), τα έντεκα επεισόδια διανθίζονται με τον λόγο διακεκριμένων ιστορικών, επιστημόνων.

Με πλούσιο αρχειακό υλικό, με συνεντεύξεις Αμερικανών αξιωματούχων (Δουκάκης, Μαλόνι,  Πάιατ κ.ά),  η σειρά επιθυμεί να συνδέσει τον αγώνα για τη γέννηση και σύσταση του ελληνικού κράτους με τις προσωπικές ιστορίες των ορφανών του 1821.

1ο επεισόδιο: Άρωμα Ελευθερίας

Στο πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Τα  ορφανά  του 1821: Ιστορίες  Αμερικανικού Φιλελληνισμού»,  στη σκλαβωμένη Ελλάδα αρχίζουν σταδιακά να επικρατούν οι άνεμοι της ελευθερίας.

Ο Καποδίστριας φτάνει στην επαναστατημένη χώρα για να αναλάβει τη θέση του Κυβερνήτη.  Αντιμετωπίζει, όμως, πολλά προβλήματα. Τα χιλιάδες ορφανά είναι ένα από αυτά, το οποίο εξελίσσεται σε ανθρωπιστικό δράμα.

Ο Κυβερνήτης δείχνει μεγάλη ευαισθησία γι’ αυτά τα βασανισμένα και στερημένα ελληνόπουλα. Μερικά -είτε με τη συνδρομή των Φιλελλήνων είτε μέσω των δικτύων της ελληνικής Διασποράς- μεταφέρονται εκτός Ελλάδας, ενώ όσα παραμένουν στην ελληνική επικράτεια, διατρέχουν την ύπαιθρο γυμνά και πεινασμένα.

Στην Αίγινα, τον Μάρτιο του 1829, το κτίριο για το Ορφανοτροφείο είναι έτοιμο. Αμέσως τοποθετούνται εκεί περίπου 500 παιδιά. Δυστυχώς στεγάζονται μόνο αγόρια, για τα κορίτσια δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.

Από τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, τον ξεσηκωμό στην Πελοπόννησο, η Ελληνική Επανάσταση γίνεται πραγματικότητα, ο απόηχος της οποίας ξεπερνάει κατά πολύ τα στενά γεωγραφικά όρια της ελληνικής Χερσονήσου.

Η Επανάσταση των Ελλήνων προκαλεί παγκόσμιο θαυμασμό και συγκίνηση, κινητοποιεί τις φιλελεύθερες, επαναστατικές και ρομαντικές καρδιές σε όλο τον κόσμο και εντέλει γεννά ένα μοναδικό κίνημα, τον Φιλελληνισμό. Χάρη σε Φιλέλληνες, τα όνειρα ορφανών ελληνόπουλων για ένα καλύτερο μέλλον φαίνεται να ευοδώθηκαν.

«Τα ορφανά του 1821. Ιστορίες Αμερικανικού Φιλελληνισμού» κάθε Κυριακή στις 20:00 στην ΕΡΤ2

Διάρκεια: 50 λεπτά, 11 επεισόδια

Επιστημονική επιμέλεια: Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Μανώλης Παράσχος

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ζησόπουλος

Παραγωγοί: Πέτρος Αδαμαντίδης, Νίκος Βερβερίδης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.