«Τα ορφανά Ελληνόπουλα του 1821» του Ιάκωβου Δ.Μιχαηλίδη στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Για το βιβλίο θα μιλήσουν την Παρασκευή 5 Μαΐου στο Περίπτερο 15 (αίθουσας ΕΙΠ) της ΔΕΘ και οι καθηγητές του ΑΠΘ Γιώργος Αντωνίου και Κυριάκος Χατζηκυριακίδης

Το βιβλίο «Τα ορφανά Ελληνόπουλα του 1821-Μια ιστορία για την παλιγγενεσία και τον αμερικανικό φιλελληνισμό» παρουσιάζει στην 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ Ιάκωβος Μιχαηλίδης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν την Παρασκευή 5 Μαΐου στο Περίπτερο 15 (αίθουσας ΕΙΠ) της ΔΕΘ και οι καθηγητές του ΑΠΘ Γιώργος Αντωνίου και Κυριάκος Χατζηκυριακίδης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η μελέτη αυτή αφορά μία από τις πιο συγκινητικές κοινωνικές πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821: την ιστορία μιας ευάριθμης ομάδας Ελληνόπουλων -στην πλειοψηφία τους ορφανών- που με μυθιστορηματικό τρόπο αρχικά διέφυγαν από τα πεδία των μαχών, ενώ ακολούθως ταξίδεψαν στο Νέο Κόσμο.

Το βιβλίο αυτό είναι το απόσταγμα συστηματικής ενασχόλησης με την Ελληνική Επανάσταση για περίπου δεκαπέντε χρόνια. Αφορά μία από τις πιο συγκινητικές κοινωνικές πτυχές της, την ιστορία μιας ευάριθμης ομάδας Ελληνόπουλων -στην πλειοψηφία τους ορφανών- που με μυθιστορηματικό τρόπο αρχικά διέφυγαν από τα πεδία των μαχών, ενώ ακολούθως ταξίδεψαν στο Νέο Κόσμο.

Πρόκειται για ένα οδοιπορικό σε κάποιους από τους ιερούς τόπους του Αγώνα, τη Χίο, τη Νάουσα, τα Ψαρά, το Μεσολόγγι, περιοχές από τις οποίες κατεξοχήν κατάγονταν τα ορφανά της Επανάστασης. Και από εκεί στη νέα πατρίδα, τη φιλόξενη ανατολική ακτή των ΗΠΑ και τα εμβληματικά φιλελεύθερα εκπαιδευτικά ιδρύματά της, το Amherst College, τα Πανεπιστήμια του Harvard και του Yale, όπου κυρίως εγκαταστάθηκαν.

Τα ορφανά Ελληνόπουλα, που μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ, δεν ξέχασαν την καταγωγή τους ούτε απώλεσαν την ελληνική ταυτότητά τους. Αντίθετα, την εμπλούτισαν με τις φιλελεύθερες παραδοσιακές αμερικανικές αξίες, βρίσκοντας θαλπωρή και υποστήριξη από φιλάνθρωπες  οικογένειες Αμερικανών. Εξελίχθηκαν έτσι σε συνδετικούς κρίκους ανάμεσα σε δύο έθνη, το ελληνικό και το αμερικανικό.

Ένα βιβλίο για την παραγνωρισμένη, ανθρώπινη πλευρά της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης υπηρετεί ως Kαθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει υπάρξει υπότροφος του Ιδρύματος Fullbright και Επισκέπτης Ερευνητής στο George Washington University. Ήταν επίσης Ακαδημαϊκός Επισκέπτης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Έχει εργασθεί ως Εμπειρογνώμονας για τα Δυτικά Βαλκάνια στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν Συντονιστής της επιστημονικής ομάδας που συνέταξε το Πρόγραμμα Σπουδών στο μάθημα Ιστορίας για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.