Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση ξεκινούν το 2024 με επτά νέες προτάσεις

Tαξίδια στον χρόνο και την ιστορία με live virtual tours στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη και ένα διαδραστικό πρόγραμμα που ζωντανεύει τη Χάρτα του Ρήγα και τα μυστικά της

16 Ιανουαρίου 2024
- 25 Ιανουαρίου, 2024

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση ξεκινούν το 2024 με επτά νέες προτάσεις για όλες και όλους.

Υπόσχονται περισσότερα ταξίδια στον χρόνο και την ιστορία με live virtual tours στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, πιο βαθιά σχέση με τον κόσμο των βιβλίων μέσα από σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές τέχνες της βιβλιοδεσίας και της χαρακτικής, αλλά και ένα επαναστατικό διαδραστικό πρόγραμμα που ζωντανεύει τη Χάρτα του Ρήγα και τα μυστικά της.

Την ίδια στιγμή, οι Οργανούληδες συνεχίζουν να μπαίνουν στις τάξεις του Δημοτικού μαθαίνοντας στα παιδιά να αγαπούν το σώμα τους και το πώς η δωρεά οργάνων αλλάζει τον κόσμο.

Onassis Fab Library: Το βιβλίο στον χρόνο

Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη με χιλιάδες σπάνιες εκδόσεις και τεκμήρια γίνεται ένα σύγχρονο lab, όπου μέσα από τέσσερα διαδραστικά εργαστήρια μαθητές και μαθήτριες θα γνωρίσουν τα μυστικά και την ιστορία της τέχνης του βιβλίου. Νέες τεχνολογίες, παραδοσιακές τέχνες, καλλιτέχνες και επιστήμονες αλλάζουν τα δεδομένα γύρω από τη βιβλιοθήκη και το βιβλίο και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για νέες εμπειρίες.

Αν σας αρέσουν τα ταξίδια στον χρόνο, αν οι νέες τεχνολογίες είναι κάτι το αυτονόητο για σας, αν έχετε καλλιτεχνική φύση ή σας ενδιαφέρουν οι κατασκευές και η χειροτεχνία, τότε αυτά τα τέσσερα εργαστήρια μοιάζουν ιδανικά για εσάς και την τάξη σας. Με όχημα και οδηγό το βιβλίο μυστικά αιώνων περιμένουν να τα κάνετε δικά σας, με τρόπο σύγχρονο, διαδραστικό και διασκεδαστικό.

Ανακαλύψτε τέχνες που διεγείρουν τον νου και το συναίσθημα. Πειραματιστείτε με σύγχρονα μηχανήματα ψηφιακής κατασκευής, με εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας και εργαλεία σχεδιασμού, για να υλοποιήσετε κάθε πρωτότυπη ιδέα σας. Δημιουργήστε, διακοσμήστε, μάθετε να χαράζετε, να δένετε, να συντηρείτε και δώστε την ευκαιρία στον κόσμο του βιβλίου να σας παρασύρει, ακόμα και ψηφιακά.

ANAKAΛΥΨΤΕ ΚΑΙ ΤΑ 4 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ONASSIS FAB LIBRARY

Γνωρίζοντας την ιστορία της Τυπογραφίας στο εργαστήριο του «τελευταίου Γουτεμβέργιου»

14.01.2024 – 31.05.2024 | Online

Πώς τύπωναν οι άνθρωποι τα ίδια βιβλία χωρίς τους σύγχρονους εκτυπωτές; Ζήστε για λίγο στον 15ο αιώνα, ανακαλύψτε την τυπογραφία από το μηδέν και μάθετε τις εξελίξεις της σύγχρονης ψηφιακής και τρισδιάστατης εκτύπωσης. Η ιστορία της τυπογραφίας είναι ζωντανή και είναι στα χέρια σας.

Πάρτε μέρος σε ένα εργαστήριο-χρονοκάψουλα. Ταξιδέψτε σε μια εποχή όπου τα βιβλία δεν ήταν διαθέσιμα για όλους και γνωρίστε τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο, που έκανε μία από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του κόσμου: επινόησε τη μηχανική εκτύπωση, δηλαδή τον τρόπο να τυπώνουμε σε χαρτί εύκολα και γρήγορα. Εδώ, όμως, η ιστορία της τυπογραφίας δεν σταματά στο παρελθόν. Γνωρίστε τις νέες εξελίξεις σε αυτή την τέχνη με τρισδιάστατους εκτυπωτές, μηχανήματα κοπής λέιζερ και ψηφιακούς εκτυπωτές.

Ζήστε όλη την ιστορία της τυπογραφίας, δείτε ένα αντίγραφο από το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε το 1455 και το οποίο ήταν η Βίβλος, μάθετε τον ρόλο που έπαιξε η τυπογραφία στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και πάρτε μια ιδέα για το πώς μοιάζει σήμερα το τυπογραφείο του «τελευταίου Γουτεμβέργιου» στην Αθήνα. Σε αυτό το εργαστήριο, θα παρακολουθήσετε την πορεία της έκδοσης ενός βιβλίου από την αρχή έως το τέλος – ακόμα και τον τρόπο που λιώνει το μέταλλο σε μπρίκι για να σφυρηλατηθεί σε γράμμα. Στο τέλος, εκτός από τις αναμνήσεις ενός ταξιδιού με όχημα το βιβλίο, θα πάρετε μαζί σας και μια σφραγίδα με το όνομά σας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Νικόλαος Βοζίκης: Εκδότης και Τυπογράφος
Βίκυ Γεροντοπούλου: Ιστορικός Επιστήμης και Τεχνολογίας, Υπεύθυνη Ωνασείου Βιβλιοθήκης
ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ: Μαθήτριες και μαθητές Ε΄ & ΣΤ΄ Δημοτικού και Γυμνασίου 
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: 45-60 λεπτά
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Διαδικτυακά, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: Η συμπλήρωση της αίτησης δεν εξασφαλίζει αυτομάτως μια θέση στη δράση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τ.: 210 3713000, Email: [email protected]

Η ιστορία της Χαρακτικής τέχνης: Από τα πρωτογράμματα στην Pop Art

14.01.2024 – 31.05.2024 | Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ή σε συνεργαζόμενο εργαστήριο χαρακτικής

Ανακαλύψτε τους εικαστικούς θησαυρούς που κρύβουν τα βιβλία της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και, με λίγη βοήθεια από τις νέες τεχνολογίες, φτιάξτε το δικό σας χαρακτικό έργο.

Σπάνια βιβλία σάς περιμένουν στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη να τα ξεφυλλίσετε και πρωτογράμματα, τυπογραφικά σήματα, επίτιτλα και κοσμήματα που στολίζουν τις σελίδες τους, σας προσκαλούν να τα θαυμάσετε. Αλλά δεν σταματάμε εδώ. Με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, η τέχνη της χαρακτικής εξελίσσεται κι εσείς θα βιώσετε σε λίγες ώρες όλη την πορεία της. Βγάλτε τον καλλιτέχνη από μέσα σας, πιάστε μαχαίρι, σκαρπέλο και γούζες και χαράξτε το δικό σας μοναδικό έργο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Γιάννης Γουρζής: Καθηγητής Χαρακτικής, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Ασκτ)
Μιλτιάδης Πεταλάς: Ζωγράφος και Χαράκτης, Εργαστηριακός Συνεργάτης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ)
Αριστέα Χαρωνίτη: Ζωγράφος και Χαράκτρια, Εργαστηριακή Συνεργάτρια του Sektor30

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ: Μαθήτριες και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: 180 λεπτά
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ή σε συνεργαζόμενο εργαστήριο χαρακτικής
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: Η συμπλήρωση της αίτησης δεν εξασφαλίζει αυτομάτως μια θέση στη δράση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τ.: 210 3713000, Email: [email protected]

Ζωντανεύοντας την Ιστορία της Βιβλιοδεσίας μέσα από εφαρμογές Επαυξημένης Πραγματικότητας

14.01.2024 – 31.05.2024 | Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ή σε σχολική τάξη

Νομίζετε ότι τα βιβλία κρύβουν μυστικά μόνο μέσα τους; Στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, η ιστορία και η τέχνη της βιβλιοδεσίας ξεκινούν με έμπνευση από τους Ηπειρώτες τυπογράφους της διασποράς. Δικέφαλοι αετοί, γοργόνες με δυο ουρές και άγριες μέλισσες, ζωντανεύουν μέσα στο κινητό σας ή το tablet σας με τη χρήση εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Απελευθερώστε τη φαντασία σας με τα τυπογραφικά σήματα σε ένα καλλιτεχνικό, διαδραστικό εργαστήριο, όπου η ιστορία εξελίσσεται μπροστά στην οθόνη σας.

Χαρτιά, δερμάτινα καλύμματα, κοσμήματα, κλείστρα, κόκαλα, κόλλες και πρέσες θα γίνουν τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσετε για να εξασκήσετε μια τέχνη η οποία θα σας κερδίσει για πάντα. Για να τα καταφέρετε, θα χρειαστεί να δαμάσετε δικέφαλους αετούς, γοργόνες με δυο ουρές, άγριες μέλισσες, θυμωμένους γρύπες, θαλάσσια κήτη και Κενταύρους, που θα ζωντανέψουν μπροστά σας με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας, κεντρίζοντας τη φαντασία σας και απελευθερώνοντας τη δημιουργικότητά σας. Ποιο λογότυπο θα επιλέγατε εσείς να τυπώσετε για να μείνετε για πάντα στην ιστορία;

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, θα έχετε την ευκαιρία να ζωντανέψετε τα τυπογραφικά σήματα των Γιαννιωτών τυπογράφων Νικόλαου Γλυκύ, Νικόλαου Σάρου, Δημήτριου και Πάνου Θεοδοσίου και Ανδρέα Ιουλιανού μέσω κινητού τηλεφώνου ή τάμπλετ και της εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας (AR), Artivive. Μη χάσετε την ευκαιρία να φτιάξετε το δικό σας σημειωματάριο, χρησιμοποιώντας όσα είδατε και μάθατε, αλλά και όλη την τέχνη που έχετε μέσα σας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μπάμπης Λέγγας: Βιβλιοδέτης Και Εκδότης
Στέλλα Λέγγα: Εκπαιδευτικός και Βιβλιοδέτρια
Ρένια Παπαθανασίου: Xr Designer & Developer, Υπ. Διδάκτωρ Τμήματος Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ: Μαθήτριες και μαθητές ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: 180 λεπτά
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ή σε σχολική τάξη.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται εντός της Περιφέρειας της Αττικής.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: Η συμπλήρωση της αίτησης δεν εξασφαλίζει αυτομάτως μια θέση στη δράση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τ.: 210 3713000, Email: [email protected]

Διασώζοντας τη χάρτινη πολιτιστική κληρονομιά αιώνων σήμερα

14.01.2024 – 31.05.2024 | Σχολική τάξη

Βιβλία, αρχειακό υλικό και άλλα πολιτιστικά τεκμήρια απειλούνται από την περιβαλλοντική κρίση και τις φυσικές καταστροφές. Τι θα κάνετε γι’ αυτό; Σε αυτό το πρωτότυπο εργαστήριο, θα μάθετε χρήσιμες πρακτικές προφύλαξης, διάσωσης και συντήρησης της –χάρτινης και μη– πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τα μάτια ενός συντηρητή έργων τέχνης.

Μια από τις πιο απρόσμενες μακροχρόνιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι η απώλεια της πολιτιστικής κληρονομιάς εξαιτίας των όλο και πιο συχνών και καταιγιστικών φυσικών καταστροφών. Μέσα από τη ματιά του συντηρητή έργων τέχνης, δηλαδή του επαγγελματία που μεριμνά για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών, το πρόγραμμα αποσκοπεί να ευαισθητοποιήσει μαθητές και μαθήτριες σχετικά με την ανάγκη προετοιμασίας για τη διάσωση των θησαυρών που φυλάσσονται σε αρχεία και βιβλιοθήκες όταν απειλούνται από ακραία φυσικά φαινόμενα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι μαθητές και οι μαθήτριες μαθαίνουν για τους κινδύνους που ενέχει η κλιματική αλλαγή για τα αρχεία και τις βιβλιοθήκες, μέσα από τη συζήτηση καταστροφικών περιστατικών από κάθε γωνιά του πλανήτη. Εξερευνούν τα υλικά κατασκευής των βιβλίων και των αρχειακών συλλογών (χαρτί, περγαμηνή, φωτογραφίες κ.λπ.) για να διαπιστώσουν τις φθορές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Εξοικειώνονται με μέτρα προετοιμασίας και σύγχρονες τεχνικές προστασίας για την αντιμετώπιση σφοδρών καιρικών φαινομένων, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διάσωση σε αυθεντικό υλικό.

Σε αυτό το εργαστήριο, δεν μένουμε μόνο στη θεωρία. Οι ομάδες των μαθητών κατασκευάζουν αποθηκευτικά μέσα για την προστασία αρχειακού υλικού και βιβλίων. Καταστρώνουν ένα σχέδιο για την προφύλαξη των ανθρώπων, των κτιρίων και των συλλογών αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο σε μια προσομοίωση έκτακτου περιστατικού καταστροφής, χρησιμοποιώντας εργαλεία που μπορούμε να βρούμε στην καθημερινότητά μας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Τμήμα Συντήρησης & Αναπαραγωγής Γενικά Αρχεία του Κράτους
Αγγελική Στασινού: Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Μα, Προϊσταμένη Τμήματος
Ουρανία Κανακάρη: Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Μα
Μαρία Γιαννίκου: Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Μα

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ: Μαθήτριες και μαθητές Γυμνασίου
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: 180 λεπτά
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Σχολική τάξη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: Η συμπλήρωση της αίτησης δεν εξασφαλίζει αυτομάτως μια θέση στη δράση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τ.: 210 3713000, Email: [email protected]

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Αρχείο Καβάφη και Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, σε συνεργασία με το Τμήμα Συντήρησης και Διατήρησης Αρχειακού Υλικού των Γενικών Αρχείων του Κράτους

Ζωντανές διαδικτυακές περιηγήσεις στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη 2023-24

14.01.2024 – 31.05.2024 | Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή | 10:00 – 13:00 | Online

Ένα live virtual tour στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη είναι η ευκαιρία που χρειάζεστε για να ανακαλύψετε πώς η πολιτιστική κληρονομιά επτά αιώνων μπορεί να είναι συναρπαστική, σύγχρονη και ζωντανή.

Συνδεθείτε με την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη και ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο. Σε λιγότερο από μία ώρα, θα «συναντηθείτε» με ιστορίες και σπάνιους θησαυρούς από την αρχή της τυπογραφίας στα χρόνια του Γουτεμβέργιου, την Επανάσταση του 1821, τα σύμβολα και τα μυστικά της «Χάρτας του Ρήγα», αλλά και ιστορίες καθημερινότητας γραμμένες από Ευρωπαίους ταξιδιώτες που έζησαν για λίγο στην Ελλάδα στα χρόνια εκείνα που διαβάζουμε στα βιβλία της Ιστορίας.
Σε αυτό το live virtual tour θα έχετε οδηγό σας την Υπεύθυνη της Ωνασείου Βιβλιοθήκης να σας προτείνει νέους δρόμους και τρόπους ανακάλυψης απροσδόκητων πληροφοριών, γνώσεων και ανέκδοτων ιστοριών. Ρωτήστε, συζητήστε και αφεθείτε σε έναν κόσμο βιβλίων, εκθεμάτων και ιστορίας, που θα σας κάνει να αγαπήσετε τις βιβλιοθήκες και να ξανασκεφτείτε τη σχέση σας με το βιβλίο.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται διαδικτυακά μέσω ψηφιακής πλατφόρμας (σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Βίκυ Γεροντοπούλου: Ιστορικός Επιστήμης και Τεχνολογίας, Υπεύθυνη Ωνασείου Βιβλιοθήκης

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ: Μαθήτριες και μαθητές Ε΄ & ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: 45 λεπτά
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Διαδικτυακά, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας
Η δράση υλοποιείται στα ελληνικά και στα αγγλικά. Υπάρχει η δυνατότητα παροχής διερμηνείας στη νοηματική γλώσσα κατόπιν συνεννόησης.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: Η συμπλήρωση της αίτησης δεν εξασφαλίζει αυτομάτως μια θέση στη δράση.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τ.: 210 3713000, Email: [email protected]

Ζωγραφήγηση: Ταξιδεύοντας με τα σύμβολα και τους μύθους της «Χάρτας του Ρήγα»

14.01.2024 – 31.05.2024 І Online, Σχολική τάξη

Η «Χάρτα του Ρήγα» συνεχίζει για τέταρτη χρονιά να προσκαλεί μαθήτριες και μαθητές σε ένα επαναστατικό, διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό παιχνίδι γεμάτο γρίφους, ιστορίες, ζωγραφική και σύμβολα.

Ζήστε για λίγο, με τη βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας (AR), μέσα στον κόσμο ενός σπάνιου χάρτη και ταξιδέψτε στην ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης.

Δεχτείτε την πρόκληση της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και αποκρυπτογραφήστε τα μηνύματα του Ρήγα Βελεστινλή που προετοίμασαν τους υπόδουλους Έλληνες για την Επανάσταση του 1821.

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ: Μαθήτριες και μαθητές Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: 90 λεπτά
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Σχολική τάξη ή διαδικτυακά, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Δωρεάν
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: Η συμπλήρωση της αίτησης δεν εξασφαλίζει αυτομάτως μια θέση στη δράση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: Κατεβάστε το εκπαιδευτικό υλικό εδώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τ.: 210 3713000, Email: [email protected]

Οι Οργανούληδες πάνε Δημοτικό Σχολείο

25.10.2023 – 15.05.2024 І Online

Με τα πιο απλά λόγια και με τους χαρακτήρες των «Οργανούληδων», τα παιδιά του Δημοτικού μαθαίνουν το σώμα τους, αλλά και τον τρόπο που η δωρεά οργάνων αλλάζει τον κόσμο.

Ποια είναι τα βασικά όργανα στο ανθρώπινο σώμα; Και ποια η λειτουργία τους; Πώς τα φροντίζουμε; Πώς ένας γιατρός μπορεί να αντικαταστήσει ένα όργανο, όταν αυτό δεν λειτουργεί σωστά; Αυτές οι δύσκολες ερωτήσεις γίνονται συναρπαστικές ιστορίες μέσα από τους χαρακτήρες των «Οργανούληδων», που σχεδιάστηκαν ειδικά για παιδιά και μπορούμε να τους συναντήσουμε στο εκπαιδευτικό υλικό που συμπεριλαμβάνεται στις δράσεις και τις παρεμβάσεις των προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας για το σχολικό έτος 2023-24 (ΙΘ Θεματικός άξονας).

Η έννοια της μεταμόσχευσης αλλά και η δωρεά οργάνων γίνονται θεματικές μιας συζήτησης που μπορούν να κάνουν τα παιδιά με τους γονείς και τους δασκάλους τους. Μέσα στις τάξεις των Δημοτικών Σχολείων γεννιέται η ελπίδα. Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να μάθουν να φροντίζουν το σώμα τους, αλλά και να αντιληφθούν την αξία της δωρεάς οργάνων. Για έναν κόσμο γεμάτο υπερήρωες που σώζουν ζωές.

ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
• H βασική παρουσίαση των «Οργανούληδων»
• Ένα εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς, επεξηγηματικό της βασικής παρουσίασης
• Ένα παιχνίδι αντιστοίχισης
• Ένας οδηγός για εκπαιδευτικούς και γονείς, σχετικά με το πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για τη δωρεά οργάνων
• Ένα παιχνίδι λέξεων
• Ένα παιχνίδι-εργασία για το σπίτι
• Ένας κατάλογος με συχνές ερωτήσεις και προτεινόμενες απαντήσεις.

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ: Μαθήτριες και μαθητές Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: 50 λεπτά
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Μηνιαίες διαδικτυακές παρουσιάσεις μέσω της πλατφόρμας του Zoom
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: Για τη συμμετοχή σας, παρακαλούμε συμπληρώστε την ηλεκτρονική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα onassis.org/health.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία απευθυνθείτε στο [email protected].
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τ.: 210 3713000, Email: [email protected]

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.