Ρωμαίος και Ιουλιέττα

Μια παράσταση μπαλέτου βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Σαίξπηρ

Η θεαματική παραγωγή του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» επιστρέφει στην Αίθουσα Α. Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τρεις μοναδικές παραστάσεις στις 5, 6 και 7 Απριλίου 2013.

Ο Ρενάτο Τζανέλλα χορογραφεί την «ωραιότερη ιστορία αγάπης που γράφτηκε ποτέ», σε μια παραγωγή όπου τα σκηνικά έχει σχεδιάσει ο Κωνσταντίνος Θεοφάνης, ενώ τα κοστούμια η Σήλια Κριθαριώτη. Τo μπαλέτο του Προκόφιεφ, το οποίο βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Σαίξπηρ, παρουσιάζεται σε νέα χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα, η οποία άντλησε την έμπνευση της «από την προσωπικότητα και το ταλέντο των χορευτών του Μπαλέτου της ΕΛΣ», όπως ο ίδιος ο χορογράφος αναφέρει. Σε αυτή την παραγωγή συμμετέχει το σύνολο των χορευτών του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με νέα διανομή, ενώ την ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός.

Ρωμαίος και Ιουλιέττα

Α΄ πράξη: Στους έρημους δρόμους γύρω από την αγορά της Βερόνας, μέλη των δύο αντιμαχόμενων ισχυρών οικογενειών, των Μοντέγων και των Καπουλέτων, τριγυρνούν, φλερτάρουν και τσακώνονται. Οι δύο οικογένειες αγαπούν την ξιφασκία. Στη σχολή που εξασκούνται δημιουργούνται συχνά εντάσεις. Τα νεότερα μέλη απολαμβάνουν τις προκλήσεις στο πλαίσιο του παιχνιδιού. Ο Ρωμαίος, γιος των Μοντέγων, είναι ερωτευμένος με την Ροζαλίνα, αλλά εκείνη δεν ανταποκρίνεται. Προτιμά τον εξάδελφό του Μερκούτιο, γνωστό καρδιοκατακτητή. Μια μέρα στη σχολή ξεσπά καυγάς και σύντομα τα πράγματα παίρνουν φωτιά. Κατά λάθος εμπλέκεται η μητέρα του Ρωμαίου, με αποτέλεσμα η ένταση να κλιμακωθεί.

Στο μεταξύ, η Ιουλιέττα, κόρη των Καπουλέτων, ετοιμάζεται για τον πρώτο της χορό, που θα πραγματοποιηθεί στο μέγαρο της οικογένειας. Παράλληλα, ετοιμάζονται οι γάμοι της με τον ευγενή Πάρη. Ο Ρωμαίος και οι φίλοι του Μερκούτιος και Μπενβόλιος, αποφασίζουν να πάνε στο χορό των Καπουλέτων μασκοφορεμένοι για να μην τους αναγνωρίσουν. Εκεί, ο Ρωμαίος συναντά και ερωτεύεται την Ιουλιέττα, η οποία ανταποκρίνεται άμεσα στα αισθήματά του. Άδικα προσπαθεί η παραμάνα της να τη συνετίσει. Ο Τυβάλδος αναγνωρίζει τον Ρωμαίο και τους άλλους Μοντέγους, αλλά η μητέρα της Ιουλιέττας καταφέρνει να ηρεμήσει τα πνεύματα ώστε ο χορός να ολοκληρωθεί ειρηνικά. Στο μπαλκόνι της η Ιουλιέττα σκέπτεται τον Ρωμαίο. Εκείνος εμφανίζεται και οι δύο νέοι εξομολογούνται τον έρωτά τους.

Β’ πράξη: Η Ιουλιέττα ειδοποιεί με γράμμα τον Ρωμαίο ότι δέχεται να τον παντρευτεί. Την τελετή τελεί μυστικά ο πατήρ Λαυρέντιος. Σε χορό στο ανάκτορο των Μοντέγων ξεσπά μεγάλος καβγάς, που καταλήγει σε αιματοχυσία. Ο Τυβάλδος σκοτώνει τον Μερκούτιο και ο Ρωμαίος τον Τυβάλδο. Ο Ρωμαίος πρέπει να εξαφανιστεί ώστε να μην τον εξορίσουν. Περνά το βράδυ με την Ιουλιέττα και μετά φεύγει για την Μάντουα. Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη, καθώς αυτή μπορεί να είναι η τελευταία τους συνάντηση.

Οι Καπουλέτοι, αφού θρηνήσουν τον Τυβάλδο, επισπεύδουν το γάμο της Ιουλιέττας με τον Πάρη. Εκείνη όμως αρνείται, προκαλώντας την οργή των δικών της. Καταφεύγει στον πατέρα Λαυρέντιο, ο οποίος της δίνει ένα φίλτρο-υπνωτικό, που θα κάνει την οικογένειά της να πιστέψει ότι είναι νεκρή. Ώσπου να ξυπνήσει, θα ειδοποιήσει τον Ρωμαίο να έρθει να την πάρει και να φύγουν μαζί.

Η Ιουλιέττα προσποιείται ότι δέχεται το γάμο, παίρνει το φίλτρο και πέφτει σε βαθύ ύπνο. Όλοι πιστεύουν ότι δηλητηριάστηκε και την τοποθετούν σε κενοτάφιο. Όμως ο Ρωμαίος δεν έχει λάβει το μήνυμα. Αντίθετα, έχει πληροφορηθεί εσφαλμένα ότι η Ιουλιέττα δηλητηριάστηκε, προκειμένου να μην παντρευτεί τον Πάρη. Καταφθάνει στο κενοτάφιο, όπου συναντά τον Πάρη, τον οποίο και διώχνει. Μόνος, απελπισμένος, ο Ρωμαίος πίνει δηλητήριο. Η Ιουλιέττα ξυπνά και βλέπει πλάι τον αγαπημένο της. Όμως, είναι πια αργά. Αποφασίζει να πιεί κι εκείνη από την ίδια φιάλη. Κανείς δεν πρόκειται πλέον να τους χωρίσει.

Συντελεστές

Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός
Χορογραφία: Ρενάτο Τζανέλλα
Κοστούμια: Σήλια Κριθαριώτη
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Θεοφάνης
Φωτισμοί: Ρενάτο Τζανέλλα
Παίζουν: Ρωμαίος και Ιουλιέττα: Ευρυδίκη Ισαακίδου – Ντανίλο Ζέκα (5, 7/4), Μαρία Κουσουνή – Βαγγέλης Μπίκος (6/4), Τυβάλδος: Αλεξάντερ Νέσκωβ (5, 7/4), Στράτος Παπανούσης (6/4), Ροζαλίνα: Αιμιλία Γάσπαρη (5, 7/4), Αλίνα Στεργιανού (6/4), Μητέρα και Πατέρας Ιουλιέττας: Γεωργία Τρίτση, Γιώργος Βαρβαριώτης, Μητέρα και Πατέρας Ρωμαίου: Δήμητρα Λαούδη, Δημήτρης Φέρρας, Μερκούτιος: Αντώνης Κορούτης (5, 7/4), Αγάπιος Αγαπιάδης (6/4), Μπενβόλιος: Μπλέντι Λατίφι (5, 7/4), Φώτης Διαμαντόπουλος (6/4), Πάρης: Ίγκορ Σιάτζκο
Με την Ορχήστρα και το Corps de ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

10 €
- 60 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ