Οι πολυσυζητημένες δημόσιες εγκαταστάσεις του 2019

Τέσσερις επιτυχημένες εγκαταστάσεις σε δημόσιο χώρο που τράβηξαν τα βλέμματα όλων και συζητήθηκαν σε όλο τον κόσμο

Τέσσερις επιτυχημένες εγκαταστάσεις σε δημόσιο χώρο που τράβηξαν τα βλέμματα όλων και συζητήθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Οι εγκαταστάσεις δημιουργούν ψευδαισθήσεις, συνδέουν παραδόσεις και πολιτισμούς με το σήμερα και αλλάζουν την αισθητική της πόλης πρόσκαιρα για να δώσουν έναν αλλιώτικο τόνο που καθορίζει μια συγκεκριμένη περίοδο.

[ 1 ]

Η έναστρη νύχτα του Βίνσεντ βαν Γκογκ στο κανάλι του Άμστερνταμ

Για να επισημανθεί το ζήτημα της φωτορύπανσης στις αστικές περιοχές, οι Σέρβοι καλλιτέχνες Ivana Jelić και Pavle Petrović εγκατέστησαν μια σειρά από φώτα LED που μαζί σχηματίζουν τη Starry Night του Vincent van Gogh πάνω από ένα κανάλι στο Άμστερνταμ. Χρησιμοποιώντας 1.400 ακρυλικές ράβδους που φωτίζονται από μικρά φώτα LED, οι σχεδιαστές μπόρεσαν να μιμηθούν τις πινελιές του καλλιτέχνη και να αναδημιουργήσουν τον στρόβιλο φωτός στο νυχτερινό ουρανό που απεικόνισε ο van Gogh στο εμβληματικό του έργο.

[ 2 ]

Το μυστικό της Μεγάλης Πυραμίδας στο Λούβρο

Ο Γάλλος καλλιτέχνης JR δημιούργησε αυτό που αγαπά να κάνει, μια τεράστια οπτική ψευδαίσθηση από χιλιάδες αυτοκόλλητα χαρτιού γύρω από την Πυραμίδα του Λούβρου, έργο του I. M. Pei στο Παρίσι, για να γιορτάσει την 30ή επέτειο της κατασκευής της. Το κολάζ, το οποίο μετρούσε 17.000 τετραγωνικά μέτρα, σχημάτισε μια φανταστική εικόνα που έδειχνε τη συνεχιζόμενη υπόγεια κατασκευή της τριγωνικής δομής της πυραμίδας. Η δουλειά του JR ήταν εγκατάσταση μόνο για μία ημέρα.

 

[ 3 ]

Ανοίγοντας ένα κτίριο στο Μιλάνο

Για την εβδομάδα design του Μιλάνο ο Βρετανός καλλιτέχνης Alex Chinneck εγκατέστησε ένα γιγαντιαίο φερμουάρ στην πρόσοψη ενός ιστορικού βενετσιάνικου κτηρίου για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι είναι ανοιχτό.

Στην πρόσοψη πλάτους 17 μέτρων φαίνεται ένα μεγάλο φερμουάρ στη δεξιά πλευρά του, σχεδιασμένο να δημιουργεί ένα άνοιγμα που αποκαλύπτει λαμπερά φώτα. Μέσα στο κτίριο, γλυπτά φερμουάρ που συνδέονται με τους εσωτερικούς τοίχους και ένα κυκλικό άνοιγμα στο πάτωμα αποκαλύπτουν επίσης λαμπερά φώτα.

 

[ 4 ]

Οι ανθρώπινες φιγούρες του Antony Gormley στη Δήλο

Antony Gormley είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους καλλιτέχνες των καιρών μας. Τα τελευταία 40 χρόνια, τα γλυπτά του και οι εγκαταστάσεις του αμφισβητούν την αντίληψή μας για τον χώρο και το ανθρώπινο σώμα. Οι σπουδές του στην αρχαιολογία, την ανθρωπολογία και την ιστορία της τέχνης στο Trinity College του Cambridge τον εφοδίασαν με μια βαθιά κατανόηση της ποικιλίας της ανθρώπινης φύσης και της καταγωγής της.

Για το διάστημα από τις 2 Μαΐου έως τις 31 Οκτωβρίου 2019, οι ανθρωπόμορφες γλυπτικές εγκαταστάσεις του «επαναποίκισαν» το νησί της Δήλου μετά από χιλιάδες χρόνια, στο πλαίσιο της έκθεσης SIGHT, σε επιμέλεια της Ελίνας Κουντούρη, Διευθύντριας του ΝΕΟΝ και της Iwona Blazwick, OBE, Διευθύντριας της Whitechapel Gallery του Λονδίνου. Οι 29 γλυπτές ανθρώπινες μορφές από σίδηρο (ανάμεσά τους και πέντε νέα έργα που είναι αναθέσεις ειδικά για την έκθεση) αποκατέστησαν με το δικό τους τρόπο την ανθρώπινη παρουσία και δημιούργησαν ένα φυσικό μονοπάτι προς τη μυθολογία και την ανθρώπινη δραστηριότητα του παρελθόντος της Δήλου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.