podcast: Θεόδωρος Τερζόπουλος: «Η βαθιά ρίζα της τραγωδίας είναι ανατολίτικη» -Ακούστε το πρώτο μέρος της κουβέντας

podcast: Θεόδωρος Τερζόπουλος: «Η βαθιά ρίζα της τραγωδίας είναι ανατολίτικη» -Ακούστε το πρώτο μέρος της κουβέντας

Άκου τώρα στο αγαπημένο σου app

Σύνοψη επεισοδίου

Ο μοναδικός αδιαμφισβήτητα παγκόσμιος σκηνοθέτης μας, ο άνθρωπος που κοίταξε το αρχαίο δράμα με διαφορετική ματιά και μας άνοιξε τα μάτια, ο δάσκαλος όλων μας, Θεόδωρος Τερζόπουλος, μας μιλά για τη ζωή και την πορεία του με λεπτομέρειες μαγικές.

«Από το χωριό μου πήρα την ΑνατολήΗ καταγωγή μου είναι ποντιακή. Οι παππούδες μού είχαν μεταφέρει κάτι δρώμενα από τον Πόντο. Ο τρόπος που κάθονταν που μιλούσαν, που τραγουδούσαν… Κι η γιαγιά μου ήταν μια φοβερή μονωδός. Τραγουδούσε χωρίς συνοδεία μουσικής απίστευτες μελωδίες για την απώλεια, για τις χαμένες πατρίδες , αλλά και τραγούδια χαράς, γάμου, γέννησης, θανάτου. Με βοήθησε να καταλάβω πολλά ο ήχος, αλλά και η σωματικότητα αυτών των ανθρώπων: κάθονταν οκλαδόν, κάτω».

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σε μια μοναδική εκμυστήρευση στο podcast «Πληγωμένη Άνοιξη» με τον Γιώργο Βουδικλάρη.

«Αυτό που με οδηγεί στο θέατρο είναι τα μπουλούκια που παίζανε στο Μακρύγιαλο στο πανηγύρι του Άη-Γιώργη. Μια φορά τον χρόνο ερχόντουσαν τέσσερα-πέντε μπουλούκια και κάνανε μιας μορφής φεστιβάλ! Έπαιζαν απίστευτα πράγματα, και κάτι αυτοσχεδιαστικά έργα… Αυτοσχεδίαζαν και με το κοινό. Ήταν κάποιος ο οποίος ερχόταν από κάποιο άλλο χωριό και ήξερε όλους τους κατοίκους του Μακρύγιαλου και ήταν μέγας αυτοσχεδιαστής, και τους καλούσε κι έπαιζε μαζί τους. Τι interactive λέμε σήμερα!», μας εμπιστεύεται ο Θεόδωρος Τερζόπουλος.

Η συζήτηση έλαβε χώρα στο γραφείο του στο θέατρο Άττις, ανάμεσα σε φωτογραφίες, σημειώσεις και ενθύμια από αγαπημένους φίλους. Εδώ, το πρώτο μέρος.