Open Call σε καλλιτέχνες για το «Project Lazaretta: Ψηφιακές Ιστορίες από τον Παλιό και τον Νέο Κόσμο»

Project Lazaretta

Ένα κάλεσμα στις ιστορίες εγκλεισμού και πανδημίας από τον παλιό και τον νέο κόσμο

Το Eye’s Walk Digital festival σε συνεργασία με την CulturePolis πραγματοποιεί ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες για το «Project Lazaretta: Ψηφιακές Ιστορίες από τον παλιό και τον νέο κόσμο», ένα κάλεσμα στις ιστορίες εγκλεισμού και πανδημίας από τον παλιό και τον νέο κόσμο.

Όλοι αφήνουμε κάτι να υπάρχει από την ψυχή μας στον χώρο του εγκλεισμού μας. Γιατί μια συνθήκη είναι ο εγκλεισμός και άλλη μια είναι ο άνθρωπος με όλα τα ψυχολογικά, σωματικά, κοινωνικά και συναισθηματικά χαρακτηριστικά του, που τον βιώνει. Πραγματοποιείται αυτό το κάλεσμα με στόχο να κρατήσουμε τα ίχνη μας ζωντανά. Αυτά τα ίχνη που κάνουν την εμπειρία του καθ’ ενός μας μοναδική, που έρχονται από τους αιώνες της ύπαρξής μας αλλά και που οδηγούν την ελπίδα της καλής ζωής που επιθυμούμε για τον εαυτό μας και για την ανθρωπότητα.

Και αναφέρει ο Κικέρωνας: «Τίποτα δεν είναι τόσο βασιλικό, τόσο υψηλό, τόσο γενναιόδωρο από το να προσφέρεις βοήθεια στους ικέτες, να σηκώνεις από το χώμα όσους έχουν λυγίσει, να προσφέρεις σωτηρία και να απελευθερώνεις από τους κινδύνους τους ανθρώπους»

Η τωρινή πορεία μας μέσα στην πανδημία δεν είναι κάτι καινούργιο. Ενώνεται με αυτή χιλιάδων ανθρώπων που πέρασαν από τα Λαζαρέτα του κόσμου και πιο συγκεκριμένα από το Λαζαρέτο της Σύρου και εκείνο της Κέρκυρας, δύο από τα σπουδαιότερα της Ελλάδας, σε διάφορες χρονικές στιγμές τους: ως Λοιμοκαθαρτήρια, ως Φυλακές, ως τόποι εκτελέσεων, ως Άσυλα, ως Λεπροκομεία.

Ποια είναι τα δικά σου πνευματικά ίχνη, το δικό σου DNA που κληροδοτείς στον αγώνα του κόσμου μας απέναντι στον πόνο, τον φόβο και τον θάνατο, και που οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αναγνωρίσουν και θα περιγράψουν, μιλώντας για τη σημερινή Παγκόσμια Πανδημία;

Συνοδοιπόροι σε αυτό το κάλεσμα:

Όσοι πέρασαν, στεγάστηκαν, καθάρθηκαν, φυλακίστηκαν, πέθαναν στα Λαζαρέτα του κόσμου και κυρίως σε αυτά της Σύρου και της Κέρκυρας.

Ιωάννης Ι. Σκυλίσσης, εκδότης, 1819-1891
Λαζαρέτο Σύρου 1842, «Οικοδόμημα χαρίεν και μεσότοιχον, ενός κόσμου μολυσμένου και ενός κόσμου αμόλυντου» 
Λαζαρέτο Βραϊλας 1849, «….ακούων έξω τα ποίμνια των βοσκών….ήσαν δε μυριάδες αρνίων και προβάτων, ηνωμέναι με κωδωνίων ήχους, και ερχόμεναι μακρόθεν ως από κυκεώνα απολλυομένων ψυχών».

Karl –Bernhard Stark, αρχαιολόγος, 1824-1879
Λαζαρέτο Σύρου 1871, «Κάθε ματιά από τη στενή βεράντα…έκανε όλη αυτή τη στενοχώρια παροδικά να ξεχνιέται: η θάλασσα, η πόλη οι κορφές των βουνών υπέροχα χρωματισμένες πρωϊ και βράδυ, το ένα νησί δίπλα στο άλλο..»
Λαζαρέτο Σύρου 1871, «…αντί χρημάτων σιγά –σιγά , βρισκόταν τραπέζι, καρέκλα και κρεβάτι., οι περισσότεροι Έλληνες τον περισσότερο καιρό έμεναν κατάχαμα στα μικρά χαλάκια τους…».

Συνοδοιπόρος επίσης είναι και ο κάθε σύγχρονος άνθρωπος μέσα σε αυτόν τον κόσμο, όπου όπως λέει ο Albert Camus: «….[αυτός] γνώριζε πως ο βάκιλος της πανούκλας δεν πεθαίνει και θα επανέλθει μετά από πολλά χρόνια μέσα από τα σεντόνια, τα χαρτιά,…για να βασανίσει ή και να διδάξει στους ανθρώπους…»

Project Guidelines

To «Project Lazaretta: Ψηφιακές Ιστορίες από τον Παλιό και τον Νέο Κόσμο», υποστηρίζεται από το Ελληνικό Υπουργείο πολιτισμού και Αθλητισμού και θα ολοκληρωθεί σε δύο μέρη:

Μέρος Α

Δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας ψηφιακού πολιτισμού με έργα Digital & Video Art, Screen Dance, Video Performances, με έμπνευση τα δύο Λαζαρέτα της Σύρου και της Κέρκυρας και επικέντρωση στη σύγχρονη ιστορική στιγμή της πανδημίας. Τα ψηφιακά έργα που θα υποβληθούν μπορούν να έχουν μέγιστη διάρκεια έως οκτώ [8] λεπτά. Τα ψηφιακά έργα που θα επιλεγούν, θα αποτελέσουν μόνιμη συλλογή της ψηφιακής πλατφόρμας «Project Lazaretta: Ψηφιακές Ιστορίες από τον παλιό και τον νέο κόσμο», η οποία θα αναρτηθεί μέσα στο δικτυακό τόπο www.eyeswalk.gr. Για κάθε επιλεγμένο καλλιτέχνη θα χορηγηθεί μια αποζημίωση ύψους 150 ευρώ.

Μέρος Β

Δημιουργία ενός ηχητικού ντοκουμέντου από επιλεγμένες σκέψεις, λέξεις, προτάσεις, ήχους των ανθρώπων που ζουν μέσα στη σημερινή Πανδημία και στον εγκλεισμό. Το ηχητικό ντοκουμέντο θα οδηγήσει στη δημιουργία soundscape-storytelling σε συνδυασμό με ψηφιακή παραγωγή Video Art Installation στα δύο Λαζαρέτα. Καλούνται οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες να αποστείλουν ένα ηχητικό σε μορφή mp4 με τη φωνή τους να απαντά στις ακόλουθες ερωτήσεις:

• Τι βλέπεις;
• Τι ακούς;
• Τι νιώθεις;

Οι ψηφιακοί καλλιτέχνες παροτρύνονται να μελετήσουν τους παρακάτω δικτυακούς τόπους, προκειμένου να γνωρίσουν την ιστορία του Λαζαρέτου της Σύρου και του Λαζαρέτου της Κέρκυρας.

  • https://www.corfuhistory.eu/?p=255
  • https://bit.ly/3fV6TPD

Η ομάδα του Eye’s Walk Digital θα είναι υπεύθυνη για την καλλιτεχνική επιμέλεια. Με αφορμή την ψηφιακή πλατφόρμα το «Project Lazaretta: Ψηφιακές Ιστορίες από τον παλιό και τον νέο κόσμο» μπορεί να εμφανιστεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού ως ευκαιρία για το κοινό να συνδεθεί με τον δημόσιο χώρο, την πολιτιστική κληρονομιά μέσω της τέχνης στο παρόν.

Υποβολή ψηφιακών έργων και ηχητικών έργων μέχρι 20 Δεκεμβρίου 2020 στο [email protected]

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.