Onassis Dance Days: Το ”MOS” της Ιωάννας Παρασκευοπούλου σε συνθήκες προσβασιμότητας στη Στέγη

Ένα ηχο–χορογραφικό έργο με δύο περφόρμερ–ενορχηστρωτές

2 Μαρτίου 2024

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση εδώ και χρόνια δημιουργεί τις συνθήκες και εργάζεται αδιάκοπα για ένα ζωντανό και χωρίς αποκλεισμούς πολιτιστικό οικοσύστημα. Για αυτό, με αφορμή τη συμμετοχή της διακεκριμένης χορογράφου Ιωάννας Παρασκευοπούλου στο φετινό ODD – Onassis Dance Days 2024, το έργο της ”MOS” παρουσιάζεται σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό liminal σε μια προσβάσιμη παράσταση χορού.

Το ”MOS” της Ιωάννας Παρασκευοπούλου έκανε πρεμιέρα στη Στέγη πριν δύο χρόνια και έκτοτε έχει κατακτήσει τις σκηνές της Ευρώπης, από το Barbican του Λονδίνου μέχρι το Teatros de l Canal της Μαδρίτης και το Atelier de Paris στο Παρίσι, με διθυραμβικές κριτικές από το The Stage έως το Springback Magazine.

Η Παρασκευοπούλου επιστρέφει από 23 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου στο Onassis Dance Days 2024 με το ”MOS” που ενθουσιάζει το ευρωπαϊκό κοινό και τη διεθνή πρεμιέρα της νέας της δουλειάς, All of my love, μια επιστολή αγάπης, αναπόλησης και φόρου τιμής σε όλα εκείνα που (δεν) είναι πια μαζί μας.

Το ”MOS” θα παρουσιαστεί το Σάββατο 2 Μαρτίου σε συνθήκες προσβασιμότητας: με υπέρτιτλους για κωφά και βαρήκοα άτομα και ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική βλάβη. Την ίδια ημέρα, στις 17:15, θα πραγματοποιηθεί αισθητηριακά προσβάσιμη ξενάγηση για κωφά και βαρήκοα άτομα και για άτομα με οπτικές αναπηρίες. Αναπτύσσοντας προσβάσιμα εργαλεία, το MOS συστήνεται σε ένα νέο κοινό, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίσει το ταξίδι του στο εξωτερικό έχοντας τις υπηρεσίες προσβασιμότητας προσαρμοσμένες για τα διεθνή κοινά με αναπηρία.

©PINELOPI GERASIMOU

Mια συνεργασία της Στέγης με τον πολιτιστικό οργανισμό liminal, στο πλαίσιο του προγράμματος Europe Beyond Access με συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα soundtrack δημιουργείται μπροστά στα μάτια μας. Το MOS είναι ένα ηχο-χορογραφικό έργο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, η ίδια η χορογράφος και ο συγχορευτής της, Γιώργος Κοτσιφάκης, συνδιαλέγονται με κινηματογραφικές εικόνες φαινομενικά ασύνδετες μεταξύ τους και επιχειρούν να προσδώσουν τη δική τους καταγραφή στον χώρο. Καρύδες κομμένες στη μέση και χωρίς τη σάρκα τους.

Σκάφες με νερό. Βεντούζες ξεβουλώματος μπάνιου. Κλακέτες. Αυτά είναι μερικά από τα αντικείμενα που επιστρατεύονται στο ”MOS” για την παραγωγή ήχου από τους δύο περφόρμερ – ενορχηστρωτές του. Η Ιωάννα Παρασκευοπούλου χαρακτηρίζει τον ήχο ως το κύριο χορογραφικό εργαλείο της. Σκέφτεται, όπως λέει, κυρίως με ποιον τρόπο «θα ακουστεί» η χορογραφία. Αφού επιλέχθηκε από τη διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα χορού Aerowaves ως μία από τους 20 πιο υποσχόμενους νέους δημιουργούς της χρονιάς, η Ιωάννα Παρασκευοπούλου έχει έντονη δραστηριότητα και παρουσία στο εξωτερικό.

Αμέσως μετά τα φεστιβάλ ONE Dance Week (Βουλγαρία), Carlow Arts (Ιρλανδία), Atelier de Paris / CDCN / June Events (Γαλλία) και το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το ”MOS” ταξίδεψε στις σκηνές του κόσμου: από την Ιταλία στη Νορβηγία, από την Αγγλία και το Dance Umbrella Festival στο λονδρέζικο Barbica n έως την Ισπανία και το Otono Festival, μεταξύ πολλών άλλων, για να επιστρέψει στη Στέγη, εκεί από όπου όλα ξεκίνησαν. 

©PINELOPI GERASIMOU

Λίγα λόγια για την Ιωάννα Παρασκευοπούλου

Η Ιωάννα Παρασκευοπούλου είναι χορεύτρια και χορογράφος με έδρα της την Αθήνα. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Σπουδάζει στο Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η καλλιτεχνική της πρακτική επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ οπτικοακουστικών μέσων και κίνησης.

Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με την Ίριδα Κάραγιαν, τον Χρήστο Παπαδόπουλο, τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, την Alexandra Waierstall, τη Λενιώ Κακλέα, την Κατερίνα Ανδρέου, τη Σο φία Μαυραγάνη, την Τζένη Αργυρίου, την Πατρίσια Απέργη, τον Αντώνη Φωνιαδάκη, τον Brendan Fernandes , τον Χάρη Κούσιο, την ομάδα Κι όμΩς κινείται και τη Μαρία Κολιοπούλου. Έχει βραβευτεί από το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών ARTWORKS του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (2019).

Παρουσίασε το πρότζεκτ βίντεο και χορογραφίας ”All She Likes Is Popping Bubble Wrap” στο πλαί σιο του Onassis New Choreographers Festival 8. Το συγκεκριμένο έργο έχει τιμηθεί με το βραβείο Καλύτερου Σχεδιασμού Ήχου στο FIVideodanza και με το βραβείο Καλύτερου Έργου Βίντεο Τέχνης στο MIFVIF. Συνδημιούργησε το βίντεο πρότζεκτ ”Battle of Fishes” στο π λαίσιο του προγράμματος Miniatures for Revolution – GNO.

Το ”Battle of Fishes” απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Διεύθυνσης Φωτογραφίας από το InShadow Lisbon Screendance Festival. Χορογράφησε το ντουέτο ”MOS” στο πλαίσιο του Onassis New Choreographers Festiva l 9. Επίσης, παρουσίασε τη δεκάλεπτη περφόρμανς ”Coconut Effect” στον διαγωνισμό Danse É largie 2022, στον οποίο και τιμήθηκε με το Young Jury Award . Το ”MOS” επιλέχθηκε από το ευρωπαϊκό δίκτυο Aerowaves Twenty 23 και συνεχίζει την περιοδεία του σε διεθνή φεστιβάλ.

Europe Beyond Access

Από το 2018 το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Europe Beyond Access, στο οποίο συμμετέχει η Στέγη, υποστηρίζει τους καλλιτέχνες με αναπηρία να σπάσουν τις γυάλινες οροφές των τομέων του σύγχρονου θεάτρου και χορού: διεθνοποιώντας τις καλλιτεχνικές τους καινοτομίες και τις σταδιοδρομίες τους · αναπτύσσοντας ένα δίκτυο ηγετικών οργανισμών με μια δέσμευση στο να παρουσιάζουν και να αναθέτουν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο · χτίζοντας ευρωπαϊκά κοινά που να ενδιαφέρονται για πρωτοποριακό έργο υψηλής ποιότητας από τους καλλιτέχνες με αναπηρία της Ευρώπης · και αναπτύσσοντας εργαλεία και κατανόηση στην ευρύτερη αγορά των παραστατικών τεχνών.

Το 2024 το πρόγραμμα μπαίνει στην επόμενη φάση του και πάλι με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά με ένα διευρυμένο δίκτυο συνεργατών. Στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα ανατεθούν, θα παρουσιαστούν και θα περιοδεύσουν δεκάδες νέα έργα από ανάπηρους καλλιτέχνες ενώ θα συνεχιστεί η υποστήριξή τους σε όλα τα επίπεδα παραγωγής της καλλιτεχνικής δημιουργίας με ένα και μόνο στόχο: τη μείωση του ικανοτισμού στο ευρωπαϊκό πολιτιστικό τοπίο.

Συνεργαζόμενοι φορείς: Skånes Dansteater (Σουηδία), Holland Dance Festival (Κάτω Χώρες), Onassis Stegi (Ελλάδα), Oriente Occidente (Ιταλία), Kampnagel – Internationales Zentrum für schönere Künste (Γερμανία), CODA Oslo International Dance Festival (Νορβηγία), Centrum Kultury ZAMEK w Poznaniu (Πολωνία), Project Arts Centre (Ιρλανδία), Mercat de les Flors (Ισπανία), Culturgest – Fundaçã o CGD (Πορτογαλία). Το British Council (ΗΒ) συμμετέχει ως συνεργαζόμενος εταίρο

Πληροφορίες Προσβασιμότητας

Προσβάσιμη παράσταση: Σάββατο 2 Μαρτίου Η παράσταση παρουσιάζεται με υπέρτιτλους για κωφά και βαρήκοα άτομα και ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική βλάβη. Αισθητηριακά Προσβάσιμη Ξενάγηση Η ξενάγηση απευθύνεται σε κωφά και βαρήκοα άτομα και σε άτομα με οπτική βλάβη. Ώρα έναρξης: 17:15 Οι υπηρεσίες προσβασιμότητας πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό liminal, στο πλαίσιο του προγράμματος Europe Beyond Access με συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κρατήσεις θέσεων ΑμεΑ: 213 017 80 36 & [email protected]

Cover photo ©PINELOPI GERASIMOU

Συντελεστές

Εισιτήρια

Προπώληση

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

2 Μαρτίου | 18:30

Διάρκεια: 43′

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος: 5
- 12 ευρώ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Λεωφόρος Συγγρού 107, Αθήνα 11745

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.