Ο οραματιστής Κένζο αναπαύεται στον παράδεισο των χρωμάτων

Η παρουσία του στη μόδα έδωσε μια πνοή τόλμης, σε συνδυασμούς και υφάσματα δημιουργώντας ένα αμίμητο και διαχρονικό ύφος που ακόμα και σήμερα δίνει μια αισιόδοξη πινελιά ακόμα και στην πιο βαρετή εικόνα

Ο Κένζο Τακάντα ή Κένζο όπως αναγνωρίζουν όλοι τη διάσημη υπογραφή του πέθανε στο Παρίσι, στο αμερικανικό νοσοκομείο Neuilly-sur-Seine, σε ηλικία 81 ετών. Ο σχεδιαστής που έφερε πρώτος την ιαπωνική μόδα ένα βήμα πιο κοντά στη δυτική κουλτούρα έφυγε από τη ζωή υποκύπτοντας σε επιπλοκές του κορονοϊού, άφησε μια μεγάλη κληρονομιά στον κόσμο της μόδας και του design, με την αγάπη του στη φύση, το χρώμα που ξόδευε τολμηρά και γενναία στις δημιουργίες του.

Γεννημένος στο Himeji της Ιαπωνίας το 1939 άρχισε να αγαπά τη μόδα διαβάζοντας τα περιοδικά που έφερναν στο σπίτι τους οι αδερφές του. Ήταν ένας από τους πρώτους άνδρες φοιτητές του περίφημου Bunka Fashion College στο Τόκιο και άρχισε να σχεδιάζει ρούχα για κορίτσια για το πολυκατάστημα Sanai.

Ο Κένζο ονειρευόταν το Παρίσι και επηρεασμένος από τον Yves Saint Laurent που με τις καινοτομίες του πρωτοπορούσε στον χώρο της μόδας, πήρε τα χρήματα της αποζημίωσης από το σπίτι του που απαλλοτριώθηκε όταν έγιναν οι Ολυμπιακοί του Τόκιο το 1964 και έφτασε στην πόλη του φωτός μετά από ένα μεγάλο ταξίδι που κράτησε ένα μήνα και με στάσεις σε πόλεις όπως το Χονγκ Κονγκ, η Σαϊγκόν, η Βομβάη και η Μασσαλία. Ο Κένζο έφτασε στο Παρίσι την πρωτοχρονιά του 1965 και η πόλη τού φάνηκε θλιβερή και ζοφερή μέχρι που αντίκρυσε τη Νοτρ Νταμ.

Ξεκίνησε να εργάζεται με έναν παράδοξο τρόπο, πουλώντας σχέδια μόδας σε διάφορους οίκους για 25 γαλλικά φράγκα το ένα. Είχε σκοπό να επιστρέψει στην Ιαπωνία αλλά όχι πριν καταφέρει να ανοίξει ένα μικρό κατάστημα, μια μπουτίκ σε ένα μέρος που δεν είχε καταφέρει κανένας συνομήλικός του. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1970, είχε νοικιάσει ένα μικρό χώρο που του νοίκιασε μια γυναίκα, την οποία γνώρισε σε ένα υπαίθριο παζάρι και δημιούργησε την πρώτη του κολεξιόν με υφάσματα που αγόρασε από την αγορά Saint Pierre στη Μονμάρτρη και στοίχισαν μόλις 200 δολάρια. Ήταν αρκετά για να δείξει το ταλέντο του στο να ταιριάζει χρώματα και σχέδια, να δημιουργεί παράξενα σχήματα στην εκλεκτική και τολμηρή πρώτη δουλειά του.

The Dream, Henri Rousseau.

Αν υπάρχει ένα έργο τέχνης που επηρέασε τον Κένζο αυτό ήταν το The Dream του Henri Rousseau. Ο Κένζο ζωγράφισε το εσωτερικό του καταστήματός του σαν ζούγκλα και πρότεινε μια νέα αισθητική στην οποία συνέδεε την εξευγενισμένη άγρια φύση και τα πράσινα του Ρουσό με τη γιαπωνέζικη κουλτούρα. Έτσι γεννήθηκε το πρώτο του κατάστημα το “Jungle Jap”.

Από τότε η εξέλιξή του ήταν ραγδαία. Η συλλογή του παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη και το Τόκιο το 1971. Την επόμενη χρονιά, κέρδισε το βραβείο Fashion Editor Club of Japan και το 1976, άνοιξε το πιο γνωστό παγκοσμίως κατάστημα Kenzo, στην Place des Victoires.

Σχήματα, χρώματα, ρούχα ανδρικά γυναικεία και παιδικά κατέκλυσαν τον κόσμο. Τολμηρά χρώματα και σχήματα, λουλούδια και μια αίσθηση δραματικής και θεατρικής αντίληψης έκαναν τις συλλογές του ανάρπαστες. Το 1979, ο Κένζο έβγαλε τα μοντέλα από τις πασαρέλες και τα έβαλε σε μια σκηνή τσίρκου, ένα σόου που μέχρι σήμερα αντιγράφεται από τους σχεδιαστές μόδας, ενώ στο φινάλε ο ίδιος μπήκε μέσα στη σκηνή οδηγώντας έναν ελέφαντα.

Κλασικά προσανατολισμένος στη φύση και τα χρώματα κυκλοφόρησε τα αρώματά του με ναυαρχίδα των συλλογών το Flower by Kenzo, που κυκλοφόρησε το 2000, καταχωρήθηκε από τον ιστότοπο της Vogue ως ένα από τα καλύτερα κλασικά γαλλικά αρώματα όλων των εποχών.

 

 

Το 1993 η μάρκα Kenzo πουλήθηκε στον κολοσσό – εταιρεία ειδών πολυτελείας LVMH. Έξι χρόνια αργότερα ο Κένζο συνταξιοδοτήθηκε από τον κόσμο της μόδας αλλά δε σταμάτησε να ζωγραφίζει και να σχεδιάζει αντικείμενα καθημερινής χρήσης ιδρύοντας το εργαστήριο των πέντε αισθήσεων όπως το αποκαλούσε. Προς το τέλος της ζωής του πίστευε ότι η διακόσμηση ήταν πιο σημαντική για αυτόν από τη μόδα και συνεργάστηκε με οίκους κολοσσούς σχεδιάζοντας τον περίφημο καναπέ του για τον οίκο Roche Bobois.

Η παρουσία του στη μόδα έδωσε μια πνοή τόλμης, σε συνδυασμούς και υφάσματα δημιουργώντας ένα αμίμητο και διαχρονικό ύφος που ακόμα και σήμερα δίνει μια αισιόδοξη πινελιά ακόμα και στην πιο βαρετή εικόνα.

«Ο Kenzo Takada ενστάλαξε έναν τόνο ποιητικής ελαφρότητας και γλυκιάς ελευθερίας που ενέπνευσε πολλούς σχεδιαστές και συνεχίζει να ζει στον οίκο που εκείνος ίδρυσε. Με θλίψη μαθαίνω για τον θάνατό του και εκφράζω την ειλικρινή συμπόνοια στην οικογένεια και τους φίλους του» έγραψε στο twitter ο Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρος και CEO του LVMH, στην οποία ανήκε ο οίκος Kenzo από το 1993. «Σε αυτό το φρέσκο, αυθόρμητο πνεύμα, ανανέωσε επίσης σε σταθερή βάση τον κόσμο των αρωμάτων. Ο οίκος που καθιέρωσε, ο ΚΕΝΖΟ, συνεχίζει να αναζητά το όραμά του» τόνισε  ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.