Μήλο: Από σύμβολο έριδας, συνώνυμο συνεργασίας και ποιότητας με υπογραφή Zagorin

Συνδετικός κρίκος της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και της σύγχρονης ιστορίας του μήλου, το γόνιμο έδαφος του Πηλίου

Το μήλο ανά τους αιώνες είναι το πιο διάσημο φρούτο, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν δεν κουβαλούσε φήμη που διατρέχει θρησκείες και μυθολογίες: Από το «αμαρτωλό» μήλο της Εύας έως το χρυσό μήλο της Έριδος, το μήλο στρέφει πάνω του τα φώτα στις ιστορίες που «συμμετέχει», σπέρνοντας τη διχόνοια.

Η ιστορία του μήλου στην Ελλάδα ξεκινά από τη μυθολογία. Ο Πηλέας, γιος του βασιλιά της Αίγινας Αιακού και της Ενδηίδας, και η Θέτις, κόρη του Νηρέα, παντρεύτηκαν με τη βοήθεια του Κένταυρου Χείρωνα στο Πήλιο. Καλεσμένοι στον γάμο ήταν όλοι οι θεοί και οι Μούσες, πλην μίας θεάς όμως: της Έριδας. Η Έρις, θεά της φιλονικίας, λόγω της ενόχλησής της αλλά και προς τιμήν του ονόματός της, άφησε με πλάγιο τρόπο στον γάμο ένα χρυσό μήλο με την επιγραφή που έμελλε να σπείρει τη διχόνοια: «τῇ καλλίστῃ», δηλαδή «για την ομορφότερη». Οι τρεις καλεσμένες θεές που είδαν το μήλο, η Ήρα, η Αθηνά και η Αφροδίτη, μπήκαν σε αυτόν τον άτυπο διαγωνισμό κατάκτησης του μήλου, του οποίου κριτής έγινε ο Πάρης. Τα αντικειμενικά κριτήρια του Πάρη άρχισαν να αποδυναμώνονται, όταν οι θεές άρχισαν να τάζουν τα «δώρα» τους: Η Ήρα του υποσχέθηκε δύναμη, η Αθηνά σοφία και η Αφροδίτη την Ωραία Ελένη, την ομορφότερη γυναίκα του κόσμου. Ο Πάρης εκμεταλλεύτηκε την τελευταία προσφορά, έδωσε το χρυσό μήλο στην Αφροδίτη, αρπάζοντας αργότερα την Ελένη από τον Μενέλαο, δίνοντας έτσι έναυσμα στον Τρωικό Πόλεμο.

Η φήμη του μήλου στην Ελλάδα άρχισε να αποκαθίσταται πριν από περίπου 104 χρόνια, όταν ιδρύθηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου στις 27 Οκτωβρίου 1916 από 199 κατοίκους της περιοχής. Έτσι, από την περιβόητη επιγραφή «τῇ καλλίστῃ» περάσαμε στο αυτοκόλλητο “ZAGORIN”, συνώνυμο της ποιότητας, καθώς από το 1996 απέκτησε πρώτος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα μήλα του την κατοχύρωση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «Μήλα Ζαγοράς Πηλίου».

Για να φτάσει όμως ως εκεί είχε μακρά και ποιοτική πορεία, την οποία διατηρεί έως και σήμερα. Ο Συνεταιρισμός εξελίσσεται παράλληλα με τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις της χώρας. Μέχρι και το 1950 περίπου, οι μεταφορές των προϊόντων του Συνεταιρισμού γίνονταν σχεδόν αποκλειστικά δια θαλάσσης, από το επίνειο της Ζαγοράς, το Χορευτό. Μια δυναμική ομάδα παραγωγών στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ασχολήθηκε με την οργάνωση και τότε αποκτήθηκε το πρώτο ιδιόκτητο μεταφορικό μέσο. Μέχρι και σήμερα όμως οι μεταφορές γίνονται σε ιδιαίτερες συνθήκες, ιδίως κατά τη χειμερινή περίοδο που τα φορτηγά του Συνεταιρισμού διασχίζουν καθημερινά τις κατά τα άλλα πανέμορφες πλαγιές του Πηλίου.

Συγκομιδή μήλων.
Ψηφιακό αρχείο Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κατόπιν παραχώρησης οικογένειας Ιωάννη Ασμέλη
Συγκομιδή μήλων
Ψηφιακό αρχείο Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κατόπιν παραχώρησης οικογένειας Νίκου Αντωνάκη

Πάντα σύγχρονος, ο Συνεταιρισμός αναδεικνύει και το κοινωνικό του πρόσωπο: Στηρίζει σταθερά αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες στην περιοχή και προσφέρει δωρεές με προϊόντα σε διάφορους κοινωνικούς φορείς που φιλοξενούν ευπαθείς ομάδες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 2018 έγινε και η καταχώρηση του Συνεταιρισμού στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Πέρα από τα μήλα και γενικά τα φρούτα που εμπορεύεται, από το 2016 συγκαταλέγεται στα προϊόντα του το πετιμέζι, το οποίο, προερχόμενο από μήλα Φιρίκια Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Πηλίου, έχει βραβευτεί με βραβείο ανώτερης ποιότητας και γεύσης δύο χρυσών αστέρων από τον φορέα ITQI, το 2018. Στο ενδιάμεσο, το 2017 κυκλοφόρησε στην αγορά με νέο, ειδικό αυτοκόλλητο ενσήμανσης τα βιολογικά μήλα και άλλα προϊόντα.

Tο 2017 η Zagorin κυκλοφόρησε στην αγορά με νέο, ειδικό αυτοκόλλητο ενσήμανσης τα βιολογικά μήλα και άλλα προϊόντα.
Το πετιμέζι Zagorin κερδίζει το 2018 βραβείο ανώτερης ποιότητας και γεύσης δύο χρυσών αστέρων από τον φορέα ITQI.

Σήμερα, τα προϊόντα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου έχουν «ταξιδέψει» σε 27 χώρες από Ευρώπη, Ασία και Αφρική χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χάνει τον τοπικό του χαρακτήρα: Οι αγρότες στη Ζαγορά, αλλά και στα διπλανά χωριά Πουρί και Μακρυράχη, είναι μέλη του Συνεταιρισμού σε ποσοστό 99% και θεωρού την επιχείρηση αυτή το «κοινό τους σπίτι». Η νέα γενιά της περιοχής συνδέει την οικονομική της επιβίωση με τον Συνεταιρισμό και όλοι επιθυμούν να διατηρήσουν τη «μεγάλη» κληρονομιά που πήραν από τους γονείς και όλους τους προγόνους τους.

Ας μην μένουμε λοιπόν στην «αμαρτωλή» μυθολογία που στοιχειώνει το μήλο, αλλά ας εστιάσουμε στα θετικά: ξέρουμε τι μπορεί να κάνει ένα μήλο την ημέρα βάσει της γνωστής παροιμίας. Ας είναι αυτό το μήλο λοιπόν το «κάλλιστο», και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι Zagorin.

Σε συνεργασία με το τμήμα επικοινωνίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου – ZAGORIN.

Κεντρική φωτογραφία: Συγκομιδή μήλων – Ψηφιακό αρχείο Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κατόπιν παραχώρησης οικογένειας

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.