Μέντα: Κάποτε ήταν μια όμορφη Νύμφη που την έλεγαν Μίνθη…

Η μέντα, το φυτό του Πλούτωνα, μέσα στους αιώνες έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε πολλούς πολιτισμούς, από τους αρχαίους Έλληνες μέχρι την Ινδία

Κείμενο: Σοφία Τριάντου

Κάποτε ήταν μια όμορφη Νύμφη που την έλεγαν Μίνθη (αρχαία ελληνική ονομασία της Μέντας), που την ερωτεύτηκε ο Θεός του κάτω κόσμου, ο Πλούτων. Όμως όταν έμαθε η θεά Περσεφόνη ότι ο σύζυγος της Πλούτων ήταν ερωτευμένος με μια όμορφη Νύμφη, η οργή της την έκανε να βρει τη Μίνθη και να την ποδοπατήσει. Ο Πλούτων για τη σώσει, μετέτρεψε την υπέροχη νύμφη σε ένα πολυετές βότανο, τη μέντα, με μια γλυκιά μυρωδιά, ώστε να συνεχίσει να ευχαριστεί όσους ήρθαν σε επαφή μαζί της.

Ακόμα και σήμερα η μέντα θεωρείται ότι είναι το φυτό του Πλούτωνα. Κανένας δεν αμφισβήτησε τις αρωματικές ιδιότητες της μέντας. Μέσα στους αιώνες έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε πολλούς πολιτισμούς, από τους αρχαίους Έλληνες που έτριβαν φύλλα μέντας στα τραπέζια τους για να καλωσορίσουν τους επισκέπτες τους, και στην Ινδία, όπου ήταν σκορπισμένη γύρω από ναούς και σπίτια για να καθαρίσει τον αέρα. 

Στη Μέση Ανατολή πάλι, το τσάι μέντας συχνά προσφέρεται για να χαιρετίσει φίλους στο σπίτι και στο Μαρόκο ακόμα και σήμερα θεωρείται το παραδοσιακό τσάι.

Οι Ρωμαίοι καλλιεργούσαν δυόσμο και μέντα στους κήπους τους για ιατρικούς σκοπούς, ειδικά ως πεπτικό βοήθημα. Χρησιμοποίησαν επίσης δυόσμο και μέντα για να καλύψουν πετρόχτιστα μονοπάτια που διέσχιζαν οι καλεσμένοι τους, έτσι ώστε να απολαύσουν ένα ευωδιαστό καλωσόρισμα. Σίγουρα και για τους δικούς μας τόπους θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

Σε αντίθεση με πολλά βότανα που προτιμούν ηλιόλουστα, ξηρά σημεία, η μέντα προτιμά το υγρό χώμα σε μερική σκιά. Είναι πολύ γνωστή για την εύκολη προσαρμογή της. Αναπτύσσεται  σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών και είναι πολύ χαρούμενη όταν επεκτείνει τις ρίζες της σ’ όλο το κήπο.

Ακόμα και αν αποχαιρετήσετε τον κήπο σας η μέντα θα παραμείνει και θα βρει σίγουρα τον τρόπο να επιβιώσει!

Αν και πάντα θα παραμένει αγαπητή, πολλές φορές προσπαθούμε να την περιορίσουμε για να μη δυσκολεύει τη ζωή άλλων φυτών…Ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να τη φυτέψουμε σε ένα μεγάλο πήλινο δοχείο και να το βυθίσουμε στο έδαφος.

Σήμερα παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα βοτανικά ροφήματα. Όμως οι αρετές της δεν μετριούνται: είναι ένα υπέροχο εντομοαπωθητικό. Επίσης για τους ανθρώπους που ζουν σε κήπους είναι ένα καλό αποτρεπτικό για τους αρουραίους. Συντροφεύει τέλεια το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, όχι μόνο βελτιώνει τη γεύση τους αλλά επίσης αποτρέπει τα σκαθάρια, τους ψύλλους και τις πεταλούδες του λευκού λάχανου.

Η μέντα έχει έντονη, πικάντικη γεύση, με έντονη την αίσθηση της δροσιάς, έχει όμως το χάρισμα να αρωματίζει υπέροχα σοκολάτες, μπιζέλια, καρότα, ζυμαρικά ακόμα και εκλεπτυσμένα επιδόρπια όπως μια ιταλική Panacotta!

Μπορείτε να την απολαύσετε όλες τις εποχές, μιας και σε ζεστό και σε κρύο ρόφημα πάντα θα αρωματίσει με ένα μοναδικό τρόπο τον ουρανίσκο σας.

Συνδυάζεται υπέροχα με τσάι του βουνού, χαμομήλι, λουίζα, τα φρέσκα κλωνάρια της όμως, αρωματίζουν παραμυθένια τις φράουλες, τις κομπόστες, και τις υπέροχες ζεστές σοκολάτες.

«Αν δεν είχα κάτι το πολύ δυνατό και αθώο συνάμα να με συντηρεί,

όπως οι μέντες και οι λουίζες που ευδοκιμούν στον εξώστη μου,

θα ‘χα πεθάνει της πείνας…»

Οδυσσέας Ελύτης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.