Λίνα Μενδώνη: «Ο Λιγνάδης μας εξαπάτησε και με εξαπάτησε»

Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, στην έκτακτη σημερινή της συνέντευξη τύπου και εν μέσω της κρίσης που έχει ξεσπάσει με τις καταγγελίες να κλυδωνίζουν το θέατρο, ζήτησε να τιμωρηθούν άμεσα οι θύτες

Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, στη σημερινή της συνέντευξη τύπου και εν μέσω μια πρωτοφανούς κρίσης που έχει ξεσπάσει με τις καταγγελίες -μετά από αυτή την πρώτη της Σοφίας Μπεκατώρου- να κλυδωνίζουν το θέατρο για περιπτώσεις εργασιακής, και σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης, ζήτησε να τιμωρηθούν άμεσα οι θύτες. Φυσικά αναφερόταν στον πρώην καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου τον οποίο χθες μήνυσε για βιασμό στην εισαγγελία πρωτοδικών ένα πρόσωπο που δεν ανήκει στον καλλιτεχνικό χώρο και κατά τον χρόνο της καταγγελλόμενης πράξης σε βάρος του, ήταν 14 ετών.

Η κατηγορία του βιασμού φέρεται να τελέστηκε το 2010 και σύμφωνα με πληροφορίες ο μηνυόμενος φέρεται να είχε προσεγγίσει το θύμα στην πλατεία Μεταξουργείου υποσχόμενος ότι θα τον βοηθήσει να αναδειχθεί στον καλλιτεχνικό χώρο και αναφερόμενος στον κύκλο γνωριμιών που είχε. Σύμφωνα με το θύμα, ο βιασμός τελέστηκε στο σπίτι του δράστη. Ο μηνυτής φέρεται να υποστηρίζει πως υπήρχαν και άλλα παιδιά που «δεχόταν σπίτι του ο μηνυόμενος». Όπως είπε ο δικηγόρος του: «Κατατέθηκε σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών μήνυση για βιασμό σε βάρος ανηλίκου. Το έγκλημα φέρεται να τελέστηκε το 2010 όταν το θύμα ήταν ηλικίας 14 ετών, μαθητής Β´ τάξης Γυμνασίου. Το έγκλημα τιμωρείται ως κακούργημα και δεν έχει παραγραφεί. Ως δράστης φέρεται πασίγνωστος-ηθοποιός, το όνομα του οποίου απασχολεί τελευταίως εντόνως τη δημοσιότητα. Ζητάω να παρέμβει άμεσα η Δικαιοσύνη και να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες δικαστικής διερεύνησης της μήνυσης διότι από τα πραγματικά περιστατικά και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης προκύπτει ιδιαίτερα υψηλός βαθμός επικινδυνότητας του φερομένου ως δράστη στο κοινωνικό σύνολο».

Μετά τη γνωστοποίηση της μήνυσης, η Υπουργός Πολιτισμού, σήμερα το πρωί, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά – υπόμνημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την οποία ζητά την πλήρη διερεύνηση των καταγγελλόμενων υποθέσεων στο θέατρο. Η αναφορά της υπουργού θα διαβιβαστεί εντός της ημέρας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Η κ. Μενδώνη τόνισε ότι θέτει στη διάθεση της δικαιοσύνης όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και των εποπτευόμενων φορέων του και αυτομάτως και τον εαυτό της, όταν και όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

«Είμαστε κράτος δικαίου και γι αυτό προχωρούμε δια της θεσμικής οδού, της δικαιοσύνης», είπε.

Μιλώντας για τη μαρτυρία του Νίκου Σ. είπε: «Η συγκεκριμένη μαρτυρία μας συγκλόνισε. Δεν είναι καθόλου εύκολο όταν κανείς ακούει τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Ως γονείς έχουμε αρκετές φορές στη ζωή μας βρεθεί αντιμέτωποι με έναν τέτοιο φόβο είτε τα παιδιά μας είναι αγόρια είτε είναι κορίτσια», είπε η Υπουργός. «Επομένως, όσα ελέχθησαν, όσα πρόκειται να λεχθούν είναι δεδομένο ότι μας συγκλονίζουν, μας αγγίζουν προσωπικά τον καθένα, αγγίζουν την οικογένειά μας. Η σεξουαλική βία υπό οποιαδήποτε μορφή της, πολλώ μάλλον όταν συνδέεται με παιδιά και ανήλικους είναι μια εξαιρετική σοβαρή υπόθεση, μια φρικιαστική και επονείδιστη υπόθεση που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εντός θεσμικού πλαισίου».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, η υπουργός τόνισε ότι η ίδια δεν συνδέεται μαζί του με προσωπική φιλία, αλλά ούτε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «τον γνώριζε όπως όλοι από το σανίδι. Όπως και εγώ.», ήταν τα λόγια της.

«Ο Λιγνάδης μας εξαπάτησε και με εξαπάτησε με υποκριτική τέχνη», είπε η Υπουργός τονίζοντας ότι πρόκειται «για έναν κακοποιό, έναν επικίνδυνο άνθρωπο», είπε φορτισμένη η Υπουργός. «Παραιτήθηκε μετά τη συνέντευξη του Νίκου Σ. που επέδρασε καταλυτικά στην απόφασή του», είπε αναφερόμενη στην παραίτησή του. Όσο για τη δήλωση του Κ. Γεωργουσόπουλου περί ανάρμοστης συμπεριφοράς του κ Λιγνάδη στη σχολή από την οποία τον απέπεμψε, η Υπουργός τόνισε ότι καμία καταγγελία του δεν έφτασε ποτέ στο Υπουργείο, ούτε στο Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου.

«Το γεγονός ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε μία διθυραμβική αποδοχή από όλα τα Μέσα, συμβατικά και ψηφιακά, όταν τοποθετήθηκε στο Εθνικό Θέατρο, είναι κατά κάποιον τρόπο η απόδειξη ότι η επιλογή του ήταν ορθή. Ο κ. Γεωργουσόπουλος, στο άρθρο του στα Νέα, στις 24 Αυγούστου 2019 μιλά ότι ο πρώην μαθητής του, το παιδί το οποίο γνωρίζει κυριολεκτικά από την κούνια του, γιατί ήταν στενός φίλος και συνάδελφος του πατέρα του, του Τάσου Λιγνάδη, άμεσα συνδεδεμένου προσώπου με το Εθνικό Θέατρο, γράφει ότι “τώρα, ως Διευθυντής ο Λιγνάδης πιστεύω ότι θα είναι ο ανανεωτής του θεσμού”, ο ανανεωτής του θεσμού», είπε η κ. Μενδώνη.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει, το είπε πολύ χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να τιμωρηθούν άμεσα οι θύτες από τη δικαιοσύνη. Οι δικαστικοί και δημόσιοι λειτουργοί οφείλουμε να ενθαρρύνουμε τα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους και μαζί νοσηρά φαινόμενα και αποστήματα ετών που δεν είναι δυνατόν να είναι ανεκτά σε ένα κράτος δικαίου», είπε η Υπουργός.

Η κυρία Μενδώνη σε ό,τι αφορά τις άλλες καταγγελίες που έχουν ήδη κατατεθεί στο ΣΕΗ αναφέρθηκε στη σχέση της με τον Πρόεδρο του ΣΕΗ κ. Σπύρο Μπιμπίλα τονίζοντας ότι στο ΣΕΗ, δεν έχει φτάσει καμία επώνυμη καταγγελία που να αφορά τον Δ. Λιγνάδη.

«Πρέπει να ενισχύσουμε το θεσμικό μας πλαίσιο, ειδικά στο χώρο του πολιτισμού. Ο κώδικας δεοντολογίας πρέπει να εφαρμοστεί και να επιβληθεί προφανώς στους κρατικούς φορείς, προφανώς στους εποπτευόμενους αλλά και στις εκπαιδευτικές δομές, γιατί εκεί μιλάμε για παιδιά, με ιδιαίτερη… με ιδιαίτερη σοβαρότητα.

Έχω προτείνει να προχωρήσουμε σε πιστοποίηση και αναγνώριση των καλλιτεχνικών δομών, των σχολών προκειμένου να γίνουν και οι ίδιοι, προκειμένου να αναγνωριστούν και να πιστοποιηθούν, να είναι υποχρεωμένοι να προσχωρήσουν στον κώδικα δεοντολογίας. Πρέπει να δούμε με έναν διαφορετικό τρόπο τις εργασιακές σχέσεις. Μία ιστορία η οποία έχει ξεκινήσει στο Υπουργείο Πολιτισμού και με την ευθύνη και του υφυπουργού όπως και για τον κώδικα δεοντολογίας προσπαθούμε να θέσουμε σε μία διαφορετική βάση τα πάντα, οι κώδικες, το οποιοδήποτε θεσμικό πλαίσιο πρέπει να ξεκινήσει από τις ακροάσεις και να φτάσει μέχρι τις συμβάσεις εργασίας.

Πρέπει να υπάρξει πλαίσιο και διασφάλιση για οτιδήποτε. Οι απλήρωτες πρόβες, η αμοιβή με ποσοστά στο τέλος της παράστασης, η μη υπογραφή συμβάσεων ενισχύουν τη σιωπή. Ενισχύουν τις άθλιες απαιτήσεις των εχόντων εξουσία.

Όμως η εμπειρία των τελευταίων ημερών έδειξε ταυτόχρονα και τον εχθρό που λέγεται νοσηρό τοπίο. Ελλοχεύει πίσω από τις χαοτικές και υπαγορευμένες ή ανέξοδες δηλώσεις προβολής προκαλώντας σε δημόσιο λιθοβολισμό. Και εδώ οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ακριβώς γιατί είμαστε κράτος δικαίου», είπε η Υπουργός.

Συνεχίζοντας αναφέρει:

«Ακούω και αυτή είναι η βασική κατηγορία, ελέχθη χθες κατά κόρον και στη συνάντηση που είχε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι συγκαλύπταμε. Να συγκαλύψουμε τι; Γιατί εμείς δεν ξέραμε. Αν αυτοί που βγαίνουν και λένε μα, εμείς ξέραμε, πώς δεν ξέρετε εσείς, αυτοί έχουν ευθύνη για τη συγκάλυψη. Διότι εμείς δεν γνωρίζαμε. Και δεν γνωρίζαμε γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού δεν διαθέτει τμήμα ασφάλειας σεξουαλικού εγκλήματος. Εμείς γνωρίζουμε τους καλλιτέχνες, όχι την προσωπική τους ζωή.

Οι φήμες, οι φήμες που αφορούν τον Λιγνάδη ξεκινούν 29/1 και η παραίτησή του γίνεται 6/2. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου, γιατί να μην ξεχνιόμαστε, ο Λιγνάδης και ο κάθε καλλιτεχνικός διευθυντής δεν είναι υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ανήκει σε έναν οργανισμό εποπτευόμενο, ο οποίος έχει και Διοικητικό Συμβούλιο, δικές του αρχές και διαδικασίες και το οποίο έχει την άμεση σχέση και εποπτεία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, λοιπόν, του Εθνικού Θεάτρου 8 του μηνός, η παραίτηση Λιγνάδη είναι 6/2, υπεβλήθη το απόγευμα αργά, γύρω στις 7:30μ.μ., 8 παρά και έγινε αμέσως δεκτή, τη Δευτέρα το πρωί το Διοικητικό Συμβούλιο εκδίδει την ανακοίνωσή του και να θυμίσω ότι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου έχει οριστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν έχουν αλλάξει πλην δύο που παραιτήθηκαν και είναι το ίδιο Συμβούλιο που είχε ορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο, λοιπόν, γράφει στην ανακοίνωσή του: «Στο Διοικητικό Συμβούλιο δεν είχε και δεν έχει περιέλθει καμία αναφορά περιστατικού, πολλώ δε μάλλον καταγγελίας στην οποία να κατονομάζεται ή να ενέχεται προσωπικά ο κ. Λιγνάδης κατά τη θητεία του στο Εθνικό Θέατρο ή σε προγενέστερο αυτής χρόνο», τόνισε η υπουργός.

«Οι στοχευμένες καταγγελίες, οι πραγματικές καταγγελίες ακούγονται αυτές τις μέρες. Από χθες τα χαράματα. Οι πραγματικές καταγγελίες, αυτές που έχουν βρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Είναι η καταγγελία την οποία έκανε ο Βασίλης και η δικηγόρος του με την οποία όπως σας είπα συνομίλησα και μου έδωσε τις λεπτομέρειες. Τα προηγούμενα ήταν φήμες. Μπορεί οι φήμες αυτές να αντανακλώνται στις καταγγελίες, όμως για να παρέμβει το υπουργείο, για να παρέμβει η δικαιοσύνη θα έπρεπε να υπάρξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν», δήλωσε εμφατικά η Υπουργός.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.