Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Εικαστικά και Θεατρικά εργαστήρια στο Μουσείο Κώστα Τσόκλη

Τα εν λόγω εκπαιδευτικά προγράμματα επικεντρώνονται στα έργα του Κώστα Τσόκλη που παρουσιάζονται στο Μουσείο: «Οι Άγιοι Φίλοι μου», η αυτοβιογραφία του καλλιτέχνη με έργα και κείμενα του ιδίου, «Η Απρονοησία του Προμηθέα», ο  Άη Γιώργης κ.ά.). Τα προγράμματα απευθύνονται σε  παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Μέσω των εικαστικών δραστηριοτήτων θα αναζητήσουμε τη συνάφεια της εμπειρίας της επίσκεψης στο μουσείο με την εμπειρία της δημιουργίας των έργων. Οι δραστηριότητες που έχουμε προετοιμάσει αντλούν θέματα, τεχνοτροπίες και υλικά από τα έργα του Κώστα Τσόκλη  αλλά και από τις έννοιες και τα σύμβολα που αυτά αντιπροσωπεύουν. Οι εικαστικές ασκήσεις ξεκινάνε με το διάλογο και τη δημιουργία ερωτημάτων για τα έργα, τα υλικά τους, τις ιδέες, την τεχνολογία κ.ά. Τα ερωτήματα που θα γεννηθούν, θα απαντηθούν με εκφραστικό παιχνίδι, με την παρουσίαση πληροφοριών και υλικού διαπολιτισμικού χαρακτήρα , γίνεται αναφορά σε μύθους, ιστορίες, έννοιες που αφορούν αντικείμενα και παρουσίες που συναντούμε στο χώρο του  Μουσείου. 

Οι συμμετέχοντες στα προγράμματα πειραματίζονται με τεχνοτροπίες παρόμοιες με αυτές του Κώστα Τσόκλη, συνδυάζοντας τη δημιουργική διαδικασία με την απροσδόκητη έμπνευση. Οι δραστηριότητες είναι ατομικές και ομαδικές, διάρκειας μιας ημέρας η μιας εβδομάδας. Μέσα στην εβδομάδα, ανάλογα με τη συμμετοχή του κοινού εναλλάσσονται οι θεματικές των μονοήμερων δραστηριοτήτων.

Επίσης οργανώνονται μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου, για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με τίτλο «Εκπαιδεύοντας τους Εκπαιδευτικούς στη Σύγχρονη Τέχνη».

Άξονάς τους είναι η πρωτογενής προσέγγιση στην τέχνη και ειδικά την σύγχρονη, της οποίας συχνά τα νοήματα και η μορφή αποτελούν πηγή αναζήτησης της αισθητικής εμπειρίας, αλλά και αφορμή για διεύρυνση της γνώσης, των σχέσεων που δημιουργούνται με κάθε περιοχή της τέχνης ( μουσική, ποίηση, κινηματογράφο,αρχιτεκτονική), επομένως πολύπλευρη εμπειρία γύρω από τη δημιουργία.

Τα εργαστήρια είναι χωρισμένα ανά βαθμίδα εκπαίδευσης, και έχουν διάρκεια ανάλογη κάθε φορά με το περιεχόμενό τους. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Πρόγραμμα

15 Ιουλίου–31 Ιουλίου 2011, 25 Αυγούστου έως 4 Σεπτέμβρη

Θεατρικά εργαστήρια με την παιδαγωγό – ηθοποιό, κυρία Ελευθερία Ρουσάκη

«Ο ήρωας μέσα μου»
Εμπνευσμένο από το έργο του Κώστα Τσόκλη   “Άη Γιώργης”, τα παιδιά καλούνται να έρθουν σ’ επαφή με  τους μύθους, και να ανακαλύψουν στοιχεία ‘ηρωικά’ μέσα τους, αλλά και τους προσωπικούς τους ‘φόβους’ που εμποδίζουν το δικό τους ήρωα να βγει στην επιφάνεια. Τα παιδιά εμπνέονται από το μύθο και μας δίνουν τη δική τους εκδοχή. Με την επεξεργασία των έργων ενώνεται το χθες με το σήμερα. Ο μύθος και το έργο, πλέον, λειτουργούν ως έμπνευση και όχημα για την κατανόηση του κόσμου.

Η προσωπική  ανάγνωση του έργου, θα λειτουργήσει ως έμπνευση για να δημιουργήσουν το δικό τους σενάριο, να προβάλλουν τον εαυτό τους μέσα σε αυτό, και, εν τέλει, να δημιουργήσουν το δικό τους έργο μέσα από ιστορίες που θα γεννηθούν.

«Ο πύθωνας ζωντανεύει..»
«Όταν βγάζω τ’ αντικείμενα από τα κάδρα το κάνω για να τους εμπνεύσω ζωή» αναφέρει ο Κώστας Τσόκλης. Ένα δρώμενο με πρωταγωνιστή τον πύθωνα. Το γλυπτό μετατρέπεται σε εμπειρία. Σαν ένας καθρέφτης. Οι θεατές-παιδιά εμπλέκονται σ΄ αυτήν την εμπειρία. Κατασκευάζουν νέα νοήματα. Αναρωτιούνται: Ποια γνώση έχει, άραγε, καλά κρυμμένη. Δίνουν ‘ζωή’ στον Πύθωνα δημιουργώντας ένα γλυπτό με τα σώματά τους. Ένα νέο γλυπτό, το οποίο δημιουργείται, εγκαθίσταται στο χώρο, και αρχίζει να κινείται.

1η Ιουλίου – 14 Ιουλίου και 1η Αυγούστου – 29 Αυγούστου 2011

Εβδομαδιαία εικαστικά εργαστήρια με την εικαστικό Ειρήνη Μπογδάνου Μαϊλλη.

«Ο Άγιος Γιώργης και ο δράκος»
Εικαστικές κατασκευές για παιδιά και εφήβους.
Η εμβληματική παρουσία του έργου για το μουσείο και το νησί,  καθώς και η σημασία του που παραπέμπει στην αιώνια πάλη του καλού με το κακό με πολλές αναφορές σε μύθους και στην παράδοση δίνουν την αφορμή για χειροτεχνίες και κατασκευές  βασισμένες στην  εικαστική λύση του καλλιτέχνη. Το τέρας επεκτείνεται και κατακτά τον χώρο, ενώ το καλό στέκει σαν φύλακας, σαν φάρος.

«Η Φωτιά και η μυθολογία της»
Εικαστικό εργαστήρι με πολλά φυσικά υλικά, και μικτές τεχνικές  για παιδιά και εφήβους. Το στοιχείο της φωτιάς, άυλο, αδάμαστο, σύμβολο αλλαγής, καταστροφή και κάθαρση, με την μαγική, σαγηνευτική και πολύπλευρη  υπόσταση  που της αποδίδει ο καλλιτέχνης στο  έργο του, προσεγγίζεται με πρωτότυπες τεχνικές ζωγραφικής, κολλάζ και κατασκευών.

«Πορτραίτα»
Εργαστήρι ζωγραφικής με μικτές τεχνικές για παιδιά και εφήβους. Το πορτραίτο σαν χαρτογράφηση της προσωπικότητας ενός ατόμου. Η παρουσία και η ερμηνεία των πορτραίτων που φιλοξενεί το μουσείο, δίνουν το έναυσμα για την γνωριμία με το θέμα του πορτραίτου, αλλά και το πώς γίνεται η ανάγνωσή του. Δημιουργία πορτραίτου με υλικά –σύμβολα, με χρώματα και σχήματα που χτίζουν  σαν δομικά στοιχεία μία ξεχωριστή προσωπικότητα.

«Η βαλίτσα»
Εικαστικό εργαστήρι με θέμα τη μνήμη. Για παιδιά και εφήβους. Οι αναμνήσεις, τα συναισθήματα και τα όνειρα που κουβαλάμε πάντα μαζί μας στην ζωή όπου κι αν πάμε σαν ‘οδοιπόροι’, εκφράζονται εικαστικά με μικτές τεχνικές, χρώματα και υλικά, και γίνονται έργα τέχνης που χωράνε στην δική μας βαλίτσα. 

8 – 25 Αυγούστου 2011
Εικαστικά εργαστήρια ενηλίκων με την εικαστικό Άννα Μαϊλλη.

29 Αυγούστου – 3 Σεπτεμβρίου 2011
Πραγματοποιείται το πρώτο πενθήμερο πρόγραμμα για τους εκπαιδευτικούς. Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής.

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Το Μουσείο συμμετέχοντας στο πρόγραμμα με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2011. Φωνές νερού μυριάδες» του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, καλεί τους μαθητές των δημοτικών σχολείων να παρακολουθήσουν ένα  εργαστήρι εικαστικής έκφρασης με θέμα το νερό. Ανάγλυφες κατασκευές με ζωγραφική και μικτές τεχνικές εμπνευσμένες από το πολύτιμο στοιχείο της φύσης, που ταυτίζεται με τη ζωή, τη συνέχιση, τη ροή, την κάθαρση και τη δημιουργία. Το νερό, σαν στοιχείο στα έργα του Κώστα Τσόκλη.

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2011

Συμμετοχή στον εορτασμό της «Διεθνούς Ημέρας του Λευκού Μπαστουνιού». Το Μουσείο σε συνεργασία με το Μουσείο Αφής και το Φάρο Τυφλών σχεδίασε και θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των μαθητών  της Τήνου  στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί συνάνθρωποι τους.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ