Κολοκυθόσουπα με κάρυ και γάλα καρύδας

Mια συνταγή με ένα από τα δημοφιλή χειμωνιάτικα λαχανικά, την κολοκύθα σε σούπα με κάρυ, γάλα καρύδας και σπιτικό ζωμό κοτόπουλου

Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]

 

Η κολοκύθα είναι από τα δημοφιλή χειμωνιάτικα λαχανικά. Μπορείς πραγματικά να δημιουργήσεις τόσες πολλές παρασκευές, αρκεί να έχεις τη διάθεση να σκεφτείς κάτι που σου αρέσει και να το μαγειρέψεις! Από την κολοκύθα μπορείς να φτιάξεις πουρέ, σάλτσα, σούπα μέχρι και γλυκό του κουταλιού. Χρησιμοποιείται ως γέμιση σε πίτες, γίνεται κρέμα αλλά, αν θέλεις, τρώγεται και ωμή.

Θα τη βρεις στα περισσότερα supermarket και λαϊκές αγορές. Θα σε συμβούλευα να δοκιμάσεις να ψωνίσεις από κάποια λαϊκή αγορά. Ίσως να βρίσκεται μια κοντά στη γειτονιά σου! Εκεί, συνήθως, βρίσκεις μεγαλύτερη ποικιλία και καλύτερης ποιότητας λαχανικά. Όσο πιο φρέσκες είναι οι πρώτες ύλες, τόσο πιο νόστιμο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς, έχει έρθει η εποχή που «κυνηγάμε» τη γεύση στο κρέας και το ψάρι μέχρι τα λαχανικά και τα φρούτα. Σε μεγάλο βαθμό αυτή η γεύση έχει χαθεί και για την ενίσχυσή της χρησιμοποιούνται πολλά πρόσθετα.

Παρακάτω θα διαβάσεις μια συνταγή για κολοκυθόσουπα. Ίσως τη βρεις λίγο πιο σύνθετη λόγω του σπιτικού ζωμού που περιέχει. Θα συμφωνήσω πως η παρασκευή ενός ζωμού ακούγεται ως μπελάς αλλά, επί της ουσίας, είναι μια σχετικά απλή διαδικασία. Μπορείς να ετοιμάσεις τον ζωμό μια προηγούμενη ημέρα ώστε να μην χρειάζεται να ασχοληθείς με όλα μια φορά. Η ποσότητα ζωμού που θα φτιάξεις θα είναι τέτοια που θα σου επιτρέψει να αποθηκεύσεις ζωμό για άλλες παρασκευές. Για παράδειγμα ο ζωμός κοτόπουλου μπορεί να προστεθεί σε μια κόκκινη σάλτσα, στο ρύζι, στα ζυμαρικά φούρνου ή στον τραχανά. Θα καταλάβεις αμέσως διαφορά στη γεύση σε οτιδήποτε επιλέξεις να φτιάξεις.

Κολοκυθόσουπα λοιπόν με κάρυ, γάλα καρύδας και σπιτικό ζωμό κοτόπουλου!

Προετοιμασία ζωμού (2 ώρες τουλάχιστον), προετοιμασία κολοκυθόσουπας 1.30 ώρα, μερίδες 6-8

Υλικά για τον ζωμό κοτόπουλου

1 νωπό κοτόπουλο

2 μεγάλα κρεμμύδια

1 σελινόριζα

3 καρότα

1/2 φύλλο δάφνης

Αλάτι

 

Υλικά για τη σούπα

1 φρέσκια κολοκύθα (περίπου 2 κιλά) ή ψημένη (περίπου 1.2 κιλά)

4 φρέσκα καρότα

2 κρεμμύδια

1lt ζωμό κοτόπουλου

0.1lt ρετσίνα

0.2lt γάλα καρύδας (σε κονσέρβα θα το βρεις στα supermarket)

10gr κάρυ

Αλάτι

Βούτυρο (προαιρετικά)

Εκτέλεση ζωμού κοτόπουλου

Η προετοιμασία του ζωμού μπορεί να γίνει και 1-2 μέρες νωρίτερα από την παρασκευή της σούπας.

Τοποθετώ μια μεγάλη κατσαρόλα με 3 λίτρα νερό πάνω σε δυνατή φωτιά. Μέχρι να βράσει το νερό πλένω και καθαρίζω όλα τα λαχανικά και τα κόβω σε μέτρια κομμάτια. Μόλις βράσει το νερό ρίχνω μέσα το κοτόπουλο και τα κομμένα λαχανικά. Αφήνω να πάρει μια βράση και χαμηλώνω την ένταση ίσα ίσα να βλέπω ότι βράζει το νερό. Εκείνη τη στιγμή θα προσέξω ότι δημιουργείται αφρός στην επιφάνεια του νερού. Παίρνω μία κουτάλα ή ένα μεγάλο κουτάλι και αφαιρώ τον αφρό από τον ζωμό. Είναι πιθανό να χρειαστεί να επαναλάβω το συγκεκριμένο βήμα παραπάνω από δύο φορές. Στη συνέχεια, ρίχνω αλάτι και το φύλλο δάφνης και σιγομαγειρεύω για τουλάχιστον 2 ώρες. Η ένταση της γεύσης του ζωμού έχει άμεση σχέση με τον χρόνο. Όση περισσότερη ώρα βράσει ο ζωμός μου τόση περισσότερη γεύση θα αποκτήσει.

Όταν περάσει ο χρόνος βρασμού, απομακρύνω τον ζωμό από την εστία. Αρχικά απορρίπτω τα λαχανικά στα σκουπίδια. Μετά από 2-3 ώρες βρασμού δεν έχουν καμία θρεπτική αξία αλλά ούτε και γεύση. Ο λόγος είναι πως η γεύση των λαχανικών βρίσκεται πλέον στον ζωμό μου.

Στη συνέχεια, αφαιρώ προσεκτικά τα κομμάτια, πλέον, του κοτόπουλου και τα μεταφέρω σε ένα μπολ. Πετάω το λίπος και κρατάω το κρέας του. Διάβασε παρακάτω (α) τι μπορείς να κάνεις με το κοτόπουλο.

Θα χρειαστώ 2-3 μπολ αποθήκευσης μέσα στα οποία σουρώνω τον ζωμό. Αφήνω να κρυώσει εντελώς και αποθηκεύω στη συντήρηση για 3-4 μέρες ή στην κατάψυξη έως 3 μήνες.

Tip:

(α) Ένας από τους λόγους που χαίρομαι να παρασκευάζω ζωμό κοτόπουλου είναι πως μετά χρησιμοποιώ το βρασμένο κρέας του σε διάφορα φαγητά. Σίγουρα θα φτιάξω ένα ωραίο sandwich με κοτόπουλο και λαχανικά, θα το προσθέσω σε σαλάτα και θα απολαύσω μια ομελέτα γεμιστή με κοτόπουλο, μανιτάρια και τυρί. Η κοτοσαλάτα και η κοτόπιτα είναι επίσης κάποιες νόστιμες ιδέες!

Εκτέλεση κολοκυθόσουπας

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180° C. Αν έχω αγοράσει ολόκληρη κολοκύθα, θα χρειαστεί να την τρυπήσω με ένα πιρούνι.

Τοποθετω την ολόκληρη κολοκύθα ή τα κομμάτια της πάνω σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνω στον φούρνο για 1 περίπου ώρα.

Αφαιρώ τον ζωμό κοτόπουλου, αν τον έχω ήδη ετοιμάσει, από το ψυγείο και τον ζεσταίνω χρησιμοποιώντας μια μέτριου μεγέθους κατσαρόλα.

Παράλληλα, πλένω και καθαρίζω τα υπόλοιπα λαχανικά και τα κόβω σε μέτρια κομμάτια.

Μόλις περάσει ο χρόνος ψησίματος, αφαιρώ την κολοκύθα από τον φούρνο. Δοκιμάζω με ένα πιρούνι να δω αν έχει μαλακώσει. Την αφήνω λίγο να κρυώσει και με ένα μαχαίρι την καθαρίζω από τη φλούδα και τα κουκούτσια της.

Στη συνέχεια την κόβω σε μέτρια κομμάτια. Διάβασε παρακάτω τι (β) μπορείς να κάνεις με τα κουκούτσια της κολοκύθας.

Τοποθετώ μια μεγάλη κατσαρόλα πάνω σε δυνατή φωτιά και αφού κάψει ρίχνω μέσα τα καρότα και τα κρεμμύδια και τα μαγειρεύω για 1-2 λεπτά.

Στη συνέχεια, προσθέτω τα κομμάτια της κολοκύθας και τα μαγειρεύω για άλλα δύο λεπτά. Ανακατεύω συχνά για να μη μου κολλήσουν τα λαχανικά.

Προσθέτω τη ρετσίνα και μετά από 1 λεπτό προσθέτω τον ζωμό κοτόπουλου.

Ρίχνω το κάρυ και όσο αλάτι πιστεύω ότι χρειάζεται. Μόλις πάρει μια βράση χαμηλώνω την εστία (να κοχλάζει το νερό) και μαγειρεύω για 30 περίπου λεπτά.

Κατόπιν, πολτοποιώ τη σούπα με ένα ραβδομπλέντερ και προσθέτω το γάλα καρύδας.

Δοκιμάζω τη γεύση και συμπληρώνω λίγο αλάτι ή βούτυρο αν θέλω.

Προσθέτω λίγο ζωμό ή ζεστό νερό αν χρειάζεται να την αραιώσω. Σερβίρω και απολαμβάνω!

(Προαιρετικό βήμα) Αν θέλω πιο ντελικάτη υφή μπορώ να περάσω την κολοκυθόσουπα από λεπτή σίτα. Χρειάζεται αρκετή υπομονή για το συγκεκριμένο βήμα και σίγουρα θα μειωθεί αρκετά η ποσότητα της σούπας. Επομένως υπολόγισε τουλάχιστον 1-2 μερίδες λιγότερες.

Tip:

(β) Μπορείς να μεταφέρεις τους σπόρους της κολοκύθας σε ένα ταψί, να ρίξεις χοντρό αλάτι και να τους ψήσεις στον φούρνο στους 150° C για 20 λεπτά κι έχεις σπιτικό πασατέμπο!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.