Η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων παρουσιάζει τη 2η έκδοση του Art Pluriverse, μια σειρά Eπιστήμης των Kοινοτήτων για την άυλη και φυσική κληρονομιά στα Βαλκάνια

Η 2η έκδοση του Art Pluriverse στοχεύει στην ανάδειξη της τοπικής γνώσης που συνδέεται με θεραπευτικές παραδόσεις και πρακτικές άυλης κληρονομιάς σχετικές με την παραδοσιακή ιατρική και τη φυτογεωγραφία

Η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων (BoWB), στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματός της, παρουσιάζει το Art Pluriverse, μια ετήσια σειρά δράσεων με βάση τις κοινότητες, η οποία συνδέει την άυλη πολιτισμική κληρονομιά με την τέχνη και την ανοικτή γνώση.

Η 2η έκδοση του Art Pluriverse στοχεύει στην ανάδειξη της τοπικής γνώσης που συνδέεται με θεραπευτικές παραδόσεις και πρακτικές άυλης κληρονομιάς σχετικές με την παραδοσιακή ιατρική και τη φυτογεωγραφία, προάγοντας την καταγραφή, την ανοικτή πρόσβαση και την αναγνώρισή τους μέσα από την καλλιτεχνική έρευνα και τη δημιουργία κοινοτικών αρχείων. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν κοινότητες που διαφυλάσσουν πρακτικές άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς στην περιοχή των Βαλκανίων, μαζί με καλλιτέχνες και ερευνητές, προάγοντας τη δημιουργία ανοικτής γνώσης μέσα από δράσεις συνεργατικής έρευνας και μάθησης.

Έπειτα από μια σειρά ανοιχτών καλεσμάτων, η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων ανακοινώνει τις κοινότητες, τις/τους καλλιτέχνιδες/ες και τις ερευνήτριες που επιλέχθηκαν.

Κοινότητες: Πελίτι, Πολιτιστικός Σύλλογος Πέρα Μελανών, The Green Ark (Bostanie – Community Garden), Παλαιοημερολογίτες του Πειραιά, Green Team Bulgaria

Καλλιτέχνιδες/ες: Νίκος Βογιατζής & Αντιγόνη Χειλάρη, Chiara Dellerba, Zorica Zafirovska, Ειρήνη Βλαβιανού & Λαμπρινή Ριζάκη, Θοδωρής Προδρομίδης

Ερευνήτριες: Baiba Pruse, Jelena Mićić, Βερονίκη Κορακίδου, Nina Vurdelja, Δήμητρα Τσιαούσκογλου

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί διαδικτυακά κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου και θα είναι διαθέσιμο στη σελίδα του οργανισμού bowb.org.

Το Art Pluriverse II πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση του επιστημονικού υπεύθυνου Δρ. Χρήστου Δερμεντζόπουλου και την επιμέλεια της Μαριάνας Ζήκου, Έλλης Λεβεντάκη και Κατερίνας Ζάχου.

Η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων (Biennale of Western Balkans – BoWB) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με βάση τα Ιωάννινα που λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια ως κεντρική διοργάνωση, ενώ λειτουργεί με παράλληλο πρόγραμμα σε ετήσια βάση.

Η BoWB συνδέει την άυλη πολιτισμική και φυσική κληρονομιά με την τέχνη, την τεχνολογία και την ανοικτή γνώση, με σύνθημα την «παράδοση εκ νέου». Σκοπός του οργανισμού είναι να παρουσιάσει τη σύγχρονη τέχνη και έρευνα που περιέχει πτυχές της πολιτισμικής κληρονομιάς, αναδεικνύοντας επίκαιρα ζητήματα του άυλου πολιτισμού και τις αξίες της κοινότητας, μέσα από συνεργατικούς και εκπαιδευτικούς τρόπους.

Η Μπιενάλε στοχεύει στην ανάπτυξη της συμμετοχής χωρίς αποκλεισμούς σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών ομάδων, καθώς και στην ενίσχυση ενός δικτύου κινητικότητας στην Ελλάδα και τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο οργανισμός προωθεί την καλλιέργεια πολιτισμικής και περιβαλλοντικής συνείδησης μέσα από προγράμματα, δράσεις και συνεργασίες που ενθαρρύνουν τη συνεργατική μάθηση, έρευνα και καλλιτεχνική δημιουργία με βάση την ανοικτή γνώση, τις ανοικτές τεχνολογίες και τα κοινά (commons), συνδέοντας παραδοσιακές, σύγχρονες και ψηφιακές πολιτιστικές πρακτικές.

Η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων είναι μια πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Ιστορίας της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που παρουσιάζεται μέσα από την κεντρική της διοργάνωση κάθε δύο έτη, το ετήσιο πρόγραμμα Επιστήμης των Κοινοτήτων (Community Science) Art Pluriverse και τις εκδόσεις ανοικτής πρόσβασης pluriverse publications.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.