Ο Heath Bunting στο ελculture.gr

«Η αίσθησή μου είναι ότι είμαστε στο κατώφλι μιας παγκόσμιας αλλαγής και κατάρρευσης όπου καμία πολιτική, γνώση ή τεχνολογία δεν μπορεί να σταματήσει»

Ο αιρετικός Βρετανός καλλιτέχνης Heath Bunting μιλά στο ελculture.gr σχετικά με το εν εξελίξει έργο του The Status Project, και την επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα. Ο συνιδρυτής του κινήματος της net.art και πρωτοπόρος της new media art έρχεται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της διήμερης δράσης How to Build a New Legal Identity, για να μιλήσει για την κοινωνική κατασκευή της ταυτότητας. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στον πολιτιστικό χώρο Frown Tails στις 4 και 5 Μαΐου.

ελc.: Τι πραγματεύεται το Status Project;
Heath Bunting: Η ταυτότητά μας ως ανθρώπινα όντα κατασκευάζεται έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε στην κατοχή μας ένα ή περισσότερα φυσικά πρόσωπα και να ελέγχουμε ένα ή περισσότερα νομικά πρόσωπα (corporations). Τα άτομα της κατώτερης κοινωνικής τάξης κατέχουν ένα φυσικό πρόσωπο με αυστηρώς μειωμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις και κανέναν έλεγχο σε νομικά πρόσωπα. Τα άτομα της μεσαίας τάξης κατέχουν ένα φυσικό πρόσωπο και μπορούν να ελέγχουν και ένα νομικό πρόσωπο. Τα άτομα της ανώτερης κοινωνικής τάξης μπορούν να έχουν στην κατοχή τους πολλαπλά φυσικά πρόσωπα, να ελέγχουν πολυάριθμα νομικά πρόσωπα και να τα διαχειρίζονται ξεχωριστά ή και μαζί. Το Status Project διερευνά αυτά τα ταξικά συστήματα διαχείρισης ατόμων και παράγει χάρτες επιρροής και προσωπικά πορτρέτα, με στόχο την κατανόηση αυτών των συστημάτων και την κινητικότητα των ατόμων μέσα σε αυτά. Το Status Project παράγει επίσης νέες ταυτότητες για Βρετανούς ως φυσικά πρόσωπα και διεξάγει μια σειρά ευρωπαϊκών εργαστηρίων, στα οποία οι συμμετέχοντες μπορούν να κατασκευάσουν τα δικά τους φυσικά πρόσωπα.

ελc.: Πώς το Status Project βρίσκει εφαρμογή μέσα από τα εργαστήρια (How to Build a New Legal Identity); Μέσα από την εμπειρία σου, πώς αλληλεπιδρούν οι συμμετέχοντες με το έργο κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων;
H. B.:
Τα εργαστήρια λειτουργούν σαν πλατφόρμα έρευνας και δημοσιοποίησης του έργου μου. Πρόκειται για εργαστήρια, οπότε οι συμμετέχοντες παράγουν το έργο. Eγώ καθοδηγώ τη συζήτηση και την έρευνα. Όπως συμβαίνει συνήθως με ζητήματα ηγεσίας, ο καθοδηγητής πρέπει να διευκολύνει τόσο τις ατομικές ανάγκες όσο και τις ανάγκες της ομάδας. Φυσικά, υπάρχει πάντα και η προσωπική μου ανάγκη για προώθηση και έρευνα. Το έργο μου δεν αναφέρεται με άμεσο τρόπο.

ελc.: Πώς πιστεύεις ότι κατασκευάζεται η ταυτότητα; Ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν την ταυτότητά μας;
H. B.:
Η ταυτότητα είναι ένας συνδυασμός του πώς εμείς βλέπουμε τον εαυτό μας και πώς μας βλέπουν οι άλλοι. Η εθνικότητα, η ηλικία, το όνομα είναι οι πρωταρχικοί και μακροπρόθεσμοι παράγοντες που καθορίζουν κάθε αντικείμενο, για παράδειγμα μια μπύρα, ένα κοπάδι ζώων ή έναν άνθρωπο. Η υπογραφή και το φύλο είναι περαιτέρω σημαντικά στοιχεία για τους ανθρώπους. Στην εποχή μας, μια ταχυδρομική διεύθυνση, ένας τηλεφωνικός αριθμός και ένας λογαριασμός email είναι εξίσου σημαντικά στοιχεία.

ελc.: Ποιος είναι ο σκοπός της πραγματοποίησης των εργαστηρίων σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις και γιατί επέλεξες την Αθήνα ως μία από αυτές;
H. B.:
Το επίκεντρό μου είναι το σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου. Για να κατανοήσω κάποια από τα πιο πολύπλοκα και λεπτά ζητήματα της ταυτότητας, για παράδειγμα την εθνικότητα, πρέπει να πλαισιώσω το σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου έχοντας μια εικόνα των γειτονικών χωρών. Η Ελλάδα ανήκει στους γείτονές της και, κατά τη γνώμη μου, αυτή τη στιγμή πιθανότατα οι πολίτες έχουν ανάγκη από μεγαλύτερη ευκινησία στο σύστημα μέσα από τη γνώση των ικανοτήτων τους, ουσιαστικά μέσω της ταυτότητάς τους.

ελc.: Πιστεύεις πως η Ελλάδα είναι μια χώρα σε ρευστότητα αυτή τη στιγμή και, αν ναι, πώς καλλιτεχνικά projects όπως το Status Project μπορούν να συμβάλουν στη συνεχή συζήτηση που αφορά στο θέμα της ταυτότητας;
H. B.:
Ως παρατηρητής, η Ελλάδα μοιάζει να είναι μια χώρα που χρειάζεται δραστικές αλλαγές. Συνήθως, όμως, οι άνθρωποι αντιστέκονται στην αλλαγή. Η αίσθησή μου είναι ότι είμαστε στο κατώφλι μιας παγκόσμιας αλλαγής και κατάρρευσης όπου καμία πολιτική, γνώση ή τεχνολογία δεν μπορεί να σταματήσει. Ίσως να μπορούμε να κάνουμε την κατάρρευση πιο ήπια, αλλά στο τέλος θα δούμε πολύ λιγότερους ανθρώπους με λιγότερες προσδοκίες. Μπορεί να είναι ένας πόλεμος ή η διαχείριση πληθυσμών που να μας φτάσει εκεί, αλλά και πάλι είναι ο ίδιος προορισμός.

ελc.: Ποιο ήταν το κίνητρό σου για να χρησιμοποιήσεις βάσεις δεδομένων ως το κύριο εργαλείο για την εξέλιξη του Status Project;
H. B.:
Οι βάσεις δεδομένων (συγκεκριμένα οι σχεσιακές βάσεις δεδομένων) απαιτούν ακρίβεια και μεγάλη λεπτομέρεια για να λειτουργήσουν και ως εκ τούτου είναι ιδανικές για το μυαλό των ερευνητών. Δεν είμαι σίγουρος αν οι χάρτες συμβάλλουν, παρόλο που ο στόχος μου είναι να τους κάνω ευανάγνωστους και χρήσιμους. Ο κόσμος ακόμα τους διαβάζει σε αισθητικό επίπεδο. Αντιθέτως, είναι πολύ χρήσιμοι για μένα για να διορθώνω τη βάση δεδομένων. Τα λάθη αναγνωρίζονται πιο εύκολα οπτικά.

ελc.: Πώς περιγράφεις το έργο σου σε σχέση με τη σύγχρονη τέχνη; Ανήκεις σε μια ομάδα καλλιτεχνών που δουλεύουν με την τεχνολογία από τη δεκαετία του ’90. Ποια είναι η αντιμετώπιση που συνήθως έχουν τέτοια έργα;
H. B.:
Στα άκρα, ανάμεσα στις ρωγμές, διασχίζοντας τις διαχωριστικές γραμμές. Συνήθιζα να σκέφτομαι τον εαυτό μου ως έναν καλλιτέχνη καλλιτεχνών, κατά κάποιον τρόπο έκανα τέχνη για άλλους καλλιτέχνες, δηλαδή όχι για να γίνω διάσημος. Αλλά πολλοί από αυτούς τους καλλιτέχνες δεν καταλαβαίνουν τι κάνω τώρα και επιπλέον αυτή τη στιγμή δουλεύω πιο ανοιχτά με το κοινό, με ακαδημαϊκούς και με ακτιβιστές. Θα μπορούσα ίσως καλύτερα να χαρακτηριστώ ως ερευνητής.

O Heath Bunting θα μιλήσει, στο πλαίσιο της διήμερης δράσης How to Build a New Legal Identity, για την κοινωνική κατασκευή της ταυτότητας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον πολιτιστικό χώρο Frown Tails στις 4 και 5 Μαΐου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.