Hans Christian Andersen 2022: Η Μαρί-Οντ Μιράιγ και η Σούζι Λι είναι οι φετινές νικήτριες του βραβείου

Η μεγαλύτερη διάκριση για δημιουργό παιδικών βιβλίων που δίνεται κάθε δύο χρόνια από την IBBY

Το φετινό βραβείο Hans Christian Andersen που απονέμεται κάθε δύο χρόνια από την IBBY (International Board of Books for Youth), τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για νέους, φέτος ανακοινώθηκε ότι απονέμεται στη συγγραφέα Marie-Aude Murail (Γαλλία) και την εικονογράφο Suzy Lee (Κορέα).

Η ανακοίνωση των ονομάτων των νικητών έγινε από την πρόεδρο της κριτικής επιτροπής των βραβείων, Junko Yokota, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, που φέτος, μετά από δύο χρόνια φυσικής παρουσίας λόγω covid-19 επιστρέφει στη γνώριμη μορφή διοργάνωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της IBBY, τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων περιλάμβαναν την αισθητική και λογοτεχνική ποιότητα καθώς και τη φρεσκάδα και την καινοτομία της δουλειάς κάθε υποψήφιου αλλά και τη συνεχιζόμενη συνάφεια των έργων για παιδιά και νέους.

Η κριτική επιτροπή εξέτασε 62 υποψηφιότητες απίστευτα υψηλού επιπέδου από 33 χώρες, αξιολογώντας προσεκτικά και διεξοδικά την καθεμία, διατηρώντας παράλληλα συζητήσεις που σχετίζονται με τα παραπάνω κριτήρια.

Λίγα λόγια για την Marie-Aude Murail

Πάνω από 30 χρόνια, η Marie-Aude Murail έχει γράψει σχεδόν εκατό βιβλία για παιδιά και νέους ενήλικες. Σημαντικό κριτήριο για την επιλογή της στάθηκε η αφοσίωσή της στα παιδιά και το διάβασμα, και οι ιστορίες της που με αιχμηρή αλλά συνάμα χιουμοριστική γραφή ανοίγουν παράθυρα σε δύσκολα και ευαίσθητα θέματα της σύγχρονης κοινωνίας.

Γεννήθηκε στις 6 Μαΐου 1954 στη Χάβρη (Γαλλία). Ο πατέρας της είναι ποιητής, η μητέρα της δημοσιογράφος. Η Marie-Aude Murail σπούδασε λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στη διδακτορική διατριβή της αφιερώθηκε στη διασκευή κλασικών μυθιστορημάτων για νεαρούς αναγνώστες.

Ξεκίνησε γράφοντας άρθρα σε γυναικεία περιοδικά, και το 1985, δημοσίευσε το πρώτο της μυθιστόρημα για ενήλικες, Passage, ακολουθούμενο από το Voici Lou. Το ντεμπούτο της στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας χρονολογείται από το 1986, όταν ξεκίνησε γράφοντας παραμύθια, ιστορίες και μυθιστορήματα που δημοσιεύονται στα περιοδικά του Bayard Group, όπως η Αστραπή, το J’aime Lire και Je Bouquine. Το 1987 εκδόθηκε το Mystère από τις εκδόσεις Gallimard στο Παρίσι. Ακολούθησαν περισσότερα από 70 βιβλία με τις σειρές Emilien, Nils Hazard και L’ Espionne να ξεχωρίζουν.

Το 1996 και το 1998 ήταν υποψήφια και πάλι για το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ενώ της απονεμήθηκε η υψηλότερη τιμή με το μετάλλιο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής ως αναγνώριση του συνολικού έργου της στην παιδική λογοτεχνία το 2004. Ήταν επίσης φιναλίστ του Βραβείου Hans Christian Andersen το 2018, στην κατηγορία συγγραφής.

 

Λίγα λόγια για τη Suzy Lee

«Λατρεύω την υπέροχη ιστορία ενός βιβλίου και μου αρέσει το βιβλίο ως αντικείμενο. Τα φυσικά στοιχεία του βιβλίου είναι μέρος της ίδιας της ιστορίας σε μερικά από τα βιβλία μου…», έχει δηλώσει σε συνέντευξή της πριν από καιρό.

Γεννημένη στη Σεούλ το 1974 σε ένα σπίτι γεμάτο τέχνη και βιβλία, σπούδασε ζωγραφική στο Κολέγιο Καλών Τεχνών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ και μετά την αποφοίτησή της άρχισε να εικονογραφεί παιδικά βιβλία.

Η σπουδαία πορεία της στον κόσμο της εικονογράφησης θα ξεκινήσει όταν κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Camberwell College of Arts στην Αγγλία, θα στείλει στην Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, ένα προσχέδιο του μεταπτυχιακού της πάνω στην Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Σύντομα θα το δει να γίνεται βιβλίο και να εκδίδεται από τον ιταλικό εκδοτικό Οίκο Corraini το 2002.

Το επόμενο βιβλίο της Mirror εκδόθηκε το 2003 και έγινε το πρώτο της τριλογίας των συνόρων: Mirror (2003), Wave (2008) και Shadow (2010). Και τα τρία βιβλία, μόνο με εικόνες, χωρίς λέξεις, μοιράζονται το φυσικό κέντρο του βιβλίου, την καρφίτσα, που λειτουργεί ως σύνορο μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας στην ιστορία.

Το Wave έχει λάβει πολλές διακρίσεις στις ΗΠΑ, και βρέθηκε στη λίστα των New York Times ως το Καλύτερο Εικονογραφημένο Παιδικό Βιβλίο για το 2008, ενώ επιλέχθηκε για τη Λίστα Τιμητικών Βιβλίων του IBBY Silent Books το 2013.

Το Shadow επιλέχθηκε επίσης ως το καλύτερο εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο των New York Times το 2010, ενώ βραβεύτηκε με το Premio FNLIJ στη Βραζιλία και το Premio Albumilustrado, Gremio de Libros de Madrid στην Ισπανία.

Πρόσφατα, η Suzy Lee ίδρυσε την ανεξάρτητη εκδοτική εταιρεία Hintoki Press για να δημοσιεύσει τα δικά της πειραματικά έργα εμπνευσμένα από παλιά λαϊκά μοτίβα της Κορέας. Η ενασχόλησή της με το Vacance Project, μια ομάδα άλλων Κορεατών καλλιτεχνών εικονογραφημένων βιβλίων, οδήγησε στο στοιχειωμένο βιβλίο, Sim Cheong (2019). Η Suzy Lee ήταν φιναλίστ για το βραβείο Hans Christian Andersen 2016.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.