H Τάνια Κοφιάδη μας μιλάει για το νέο χώρο «Τεχνουργείο» – Ένα φιλόξενο «καταφύγιο» τέχνης, χορού, μια όμορφη κοινότητα πολιτισμού

Ένας νέος χώρος φιλόξενος στην καρδιά του Μεταξουργείου για όσους θέλουν ένα καταφύγιο για να δημιουργήσουν, να εκφραστούν ελεύθερα, να χορέψουν, να κάνουν ακροβατικά και να γυμναστούν

Φωτογραφίες: © Georgia Maragopoulou, Kostas Kostopoulos

Σημείο συνάντησης τεχνών, εναλλακτικής άσκησης και σωματικής έκφρασης σε έναν νέο χώρο στο κέντρο της Αθήνας, στην αθηναϊκή γειτονιά του Αγίου Παύλου, στο Μεταξουργείο, το Τεχνουργείο συστήνεται στο κοινό και ανοίγει τις πόρτες του, καλωσορίζοντας την ελεύθερη έκφραση, την τέχνη του τσίρκου και τις παραστατικές τέχνες. Ένα φιλόξενο καταφύγιο τέχνης, χορού, σωματικής έκφρασης, και εναέριας κίνησης.

Στη γειτονιά που μεγάλωσε ο Φασιανός, μέσα σε ένα χώρο φιλόξενο και καλαίσθητο, το Τεχνουργείο, μπορεί κανείς να χορέψει, να ακροβατήσει, να εκφραστεί, να χαλαρώσει. «Το Τεχνουργείο στο Μεταξουργείο» όπως δηλώνει η Τάνια Κοφιάδη που μαζί με τον Μάκη Παπαδημητράτο οραματίστηκαν και δημιούργησαν αυτό τον χώρο, σφύζει ενέργεια, ζωντάνια. H πέτρα και το τσιμέντο, είναι τα βασικά δομικά συστατικά του χώρου, τέλεια εναρμονισμένα με την ταυτότητα της γειτονιάς μέσα στην οποία αναγεννήθηκε. Ένας τεράστιος πέτρινος τοίχος, αρμολογημένος με φυσικά υλικά, χειροποίητες μεταλλικές κατασκευές, μακριά πανιά από το ταβάνι, και ένας πανύψηλος καθρέφτης ώστε σκαρφαλώνοντας στους εναέριους εξοπλισμούς, να μπορείς να απολαύσεις τον εαυτό σου να λικνίζεται στον αέρα.

Ένας πολυχώρος κίνησης, ευεξίας και απόλυτης ελευθερίας πλασμένος με μεράκι από τα ίδια τα χέρια των δημιουργών του, αφού η Τάνια και ο Μάκης αφιέρωσαν 17 ολόκληρους μήνες μέχρι την ολοκλήρωσή του. Ένα ολόκληρο σύμπαν κίνησης, ένα δημιουργικό πεδίο ευεξίας αλλά και δημιουργικής συνύπαρξης.

Οι επισκέπτες μπορούν να εισέλθουν σε έναν μαγικό κόσμο όπου όλα είναι δυνατά. Σωματική άσκηση, χορός, ακροβατικά, θεατρικές πρόβες, κινηματογραφικά δρώμενα, δημιουργικές ζυμώσεις. Μια ανάσα ελευθερίας και προσωπικής έκφρασης μέσα στον αστικό ιστό.

 

 

 

Τάνια Κοφιάδη θα ήθελες να μας συστηθείς;

Ζω και εργάζομαι στην Αθήνα. Από μικρή ηλικία ήξερα ότι θέλω να ασχοληθώ με τον χορό, ξεκινώντας μια πρώτη επαφή στα έξι μου χρόνια. Σπούδασα χορό και παιδαγωγικά. Το 2006 αποφοίτησα από την επαγγελματική σχολή χορού της Νίκης Κονταξάκη και ξεκίνησα να δουλεύω ως χορεύτρια/χορογράφος και δασκάλα χορού. Ως χορεύτρια ομολογώ πως έχω αρκετά απωθημένα διότι δεν χόρεψα όσο θα ήθελα και όπως θα ήθελα. Στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να βιοπορίζεσαι ως χορεύτρια και ως καλλιτέχνις γενικότερα, είναι μια χώρα η οποία όχι μόνο δεν υποστηρίζει τον πολιτισμό, αλλά προσπαθεί να τον αφανίσει. Τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα δεν αντιμετωπίζονται ως επαγγέλματα κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι των τεχνών να εργάζονται σε άλλα πόστα προκειμένου να ζήσουν και να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Στην δική μου περίπτωση, βρήκα διέξοδο στις διδασκαλίες χορού, δεν ήταν ακριβώς αυτό που ονειρευόμουν, από την άλλη ο χορός εξακολουθούσε να είναι στη ζωή μου με έναν διαφορετικό τρόπο, κι αυτό μου έδινε χαρά. Πριν από 10 χρόνια, θέλοντας να διευρύνω τους ορίζοντές μου, γνώρισα μερικές από τις τέχνες του τσίρκου. Πρόκειται για έναν κόσμο μαγικό, μέσα στον οποίο συναντιούνται ο χορός, η υποκριτική, η ακροβασία, η μουσική, ένα ιδιαίτερο μάγμα παραστατικών τεχνών το οποίο με γοήτευσε και αποφάσισα να ασχοληθώ πιο σοβαρά. Έτσι παρακολούθησα εντατικά μαθήματα και σεμινάρια και πλέον τα τελευταία 9 χρόνια διδάσκω το μάθημα των εναέριων ακροβατικών σε πανιά. Κλείνοντας τη σύσταση θα πω ότι λατρεύω τις γάτες.

 

Πώς ξεκίνησε όλη αυτή η διαδρομή του νέου σας χώρου;

Η διαδρομή αυτή ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια, αρχικά ως ιδέα η οποία μας οδήγησε στην αναζήτηση και δημιουργία του χώρου. Και λέω «μας» γιατί ο χώρος δημιουργήθηκε από εμένα και τον σύντροφό μου Μάκη Παπαδημητράτο που είναι ηθοποιός/σκηνοθέτης/σεναριογράφος. Η ιδέα λοιπόν προέκυψε αρχικά από τη βαθύτερη ανάγκη να δημιουργήσω έναν χώρο με ιδανικές εργασιακές συνθήκες για μένα και για όσες/όσους θα εργαστούν στον χώρο αυτό, καθώς τις είχα στερηθεί και έπρεπε κάτι να κάνω για να αλλάξω αυτή τη συνθήκη. Ο μόνος τρόπος ήταν να τις δημιουργήσω μαζί με συνεργάτες που θα με επιλέγουν και θα τους επιλέγω.

Ένας άλλος λόγος ήταν μια ανασφάλεια που με έπιασε εκεί κοντά στα 30, όταν ξεκίνησε το σώμα μου να διαμαρτύρεται και να μου βάζει όρια μέσω κάποιων συμπτωμάτων και παθήσεων που προέκυψαν κυρίως από την καθημερινή καταπόνηση, ευτυχώς όχι κάτι το σοβαρό, όπου αναρωτιόμουν τι θα κάνω όταν το σώμα μου δεν θα μπορεί πια να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των μαθημάτων; Βέβαια τώρα δουλεύω πιο πολύ από ποτέ, αλλά αυτό δεν το γνώριζα τότε, χαχα! Οραματιζόμουν λοιπόν έναν χώρο όμορφο και φιλόξενο, μέσα στον οποίο θα μπορούμε να στεγάσουμε τις ιδέες μας, να αλληλεπιδράσουμε με ανθρώπους μέσα σε ένα φιλικό και συνεργατικό κλίμα όπου όλες και όλοι θα μπορούμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα δημιουργώντας μια γλυκιά κοινότητα.

Τεχνουργείο. Πώς αλήθεια σκεφτήκατε το όνομα;

Αυτό μας βασάνισε αρκετά, σκέψου ότι τον πρώτο χρόνο λειτουργίας ήμασταν χωρίς όνομα, ταμπέλα, λογότυπο και ο λόγος είναι ότι δεν έβρισκα κάτι που να μου κάνει «κλικ». Ήθελα να είναι κάτι που θα μου αρέσει να ακούω/διαβάζω, να ταιριάζει με τον χώρο, και να μην είναι συνηθισμένο. Για πολύ καιρό το συζητούσα με φίλες/ους, έγραφα διάφορες λέξεις που μου έρχονταν στο μυαλό, κάπου μέσα σε αυτές υπήρχε και το «Τεχνουργείο». Όταν μετά από μήνες ανέτρεξα στις παλιές μου σημειώσεις, διαβάζοντας το «Τεχνουργείο» είπα «αυτό είναι». Κι αυτό γιατί υπάρχει τέχνη μέσα στον χώρο, υλική και άυλη. Η περιοχή επίσης, το Μεταξουργείο, ήρθε και έδεσε…Το Τεχνουργείο στο Μεταξουργείο!

Ποια θεωρείτε πως είναι η ανάγκη που θα καλύψει, αν υπάρχει;

Σε αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε, αναφέρομαι στην τεράστια οικονομική και κοινωνική κρίση, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν χώροι, οι οποίοι αποτελούν ένα γλυκό καταφύγιο, μια όμορφη κοινότητα όπου οι άνθρωποι ξεχνούν για λίγο τα προβλήματά τους, αλληλεπιδρούν με άλλους ανθρώπους, δημιουργούν, εκφράζονται ελεύθερα, χορεύουν, ακροβατούν, γυμνάζονται, βλέπουν ταινίες, χαϊδεύουν γάτες (έχουμε 6 γατάκια στον χώρο), περνούν καλά! Καλύπτει λοιπόν την ανάγκη τού να μπορείς να προσφέρεις ποιοτικό χρόνο στον εαυτό σου μέσα σε ένα όμορφο και φιλόξενο περιβάλλον, το οποίο προσφέρει καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες με εξαιρετικές/κους καθηγήτριες/τές.

Ποια είναι η φιλοσοφία του Τεχνουργείου με λίγα λόγια;

Βασικό μας μέλημα είναι ο σεβασμός απέναντι στους ανθρώπους που εργάζονται στο Τεχνουργείο, αλλά και στους ανθρώπους που μας επισκέπτονται για τις δραστηριότητές τους. Επιδιώκουμε τις καλύτερες εργασιακές συνθήκες προκειμένου οι καθηγήτριες/ες να βρίσκονται σε έναν χώρο που θα νιώθουν οικεία και που θα χαίρονται να μοιράζονται τη γνώση τους, ενώ οι μαθήτριες/ες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν μαθήματα με εξαιρετικές/ους καθηγήτριες/τές μέσα σε έναν ασφαλή, όμορφο και καθαρό χώρο, με προσιτές τιμές. Οι συνθήκες αυτές ευνοούν την δημιουργία μιας κοινότητας μέσα στην οποία αισθανόμαστε ασφάλεια, χαρά, εμπιστοσύνη, ξεγνοιασιά, ξέρουμε ότι εδώ έστω και για λίγο, θα ξεχάσουμε ό,τι μας βαραίνει μέσω της δημιουργίας, της έκφρασης και της εκγύμνασης.

Η γειτονιά που έχετε επιλέξει για τον χώρο σας είναι το κέντρο της Αθήνας και η γειτονιά του Αγίου Παύλου. Μια επιλογή τυχαία ή συνειδητή;

Θα έλεγα και συνειδητή αλλά και τυχαία την ίδια στιγμή! Θέλαμε να είναι στο κέντρο της Αθήνας, έτυχε να βρούμε χώρο στον Άγιο Παύλο. Η αναζήτηση του χώρου δεν ήταν εύκολη υπόθεση καθώς έπρεπε να καλύπτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αρχικά χρειαζόμασταν έναν μεγάλο χώρο, ο οποίος να έχει ύψος τουλάχιστον 5,5 μέτρα προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των εναέριων μαθημάτων, να είναι ενιαίος χωρίς κολώνα στη μέση, να βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και κοντά σε μετρό. Αν και χρειαστήκαμε περίπου έναν χρόνο, τολμώ να πω ότι σταθήκαμε πολύ τυχεροί αφού βρήκαμε αυτό που ψάχναμε και με το παραπάνω. Αναφέρομαι κυρίως στην τοποθεσία και τις δυνατότητες. Από κει και πέρα αλλάξαμε τον χώρο σχεδόν ολοκληρωτικά. Η γειτονιά μας αρέσει πολύ, διατηρεί την έννοια της γειτονιάς και μάλιστα στο κέντρο της πόλης. Σε αυτή τη γειτονιά έχει μεγαλώσει ο Φασιανός, όπου πλέον υπάρχει και το μουσείο του που εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Βρισκόμαστε σε έναν δρόμο γεμάτο από καταπράσινα και πανύψηλα δέντρα.

Υπάρχουν στοιχεία που ξεχωρίζουν στον χώρο σας;

Θα πω ότι υπάρχουν και ότι νιώθω περήφανη αλλά και τυχερή! Για τη δημιουργία του χώρου εργαστήκαμε σκληρά περίπου 17 μήνες, μαζί με διάφορους μάστορες, σε καθημερινή βάση και για πολλές ώρες σε δύσκολες συνθήκες. Η πρώτη καραντίνα μας βρήκε με φόρμες εργασίας και μπορώ να πω ότι μας «βοήθησε» να τελειώσουμε γρηγορότερα λόγω του ελεύθερου χρόνου που δημιουργήθηκε στη ζωή μας. Όπως προανέφερα, αλλάξαμε τον χώρο ολοκληρωτικά, δεν έμεινε τίποτα ίδιο, κι αυτό χωρίς καμία αρχιτεκτονική οδηγία. Έγινε όλο σύμφωνα με το δικό μας κριτήριο, και αρκετή προσωπική εργασία. Οπότε όταν κάτι το φτιάχνεις με αγάπη και μεράκι, δεν μπορεί να μην γεννήσει στοιχεία που ξεχωρίζουν. Όπου και να κοιτάξεις θα δεις χειροποίητες μεταλλικές κατασκευές που σκέφτηκε και δημιούργησε ο Μάκης, οι οποίες δίνουν μια ταυτότητα στην αισθητική αλλά και στη λειτουργικότητα του χώρου.

Βασικά στοιχεία επίσης είναι ότι από τη μία πλευρά υπάρχει ένας πέτρινος τοίχος ύψους 5,5 μέτρων ο οποίος όταν μπήκαμε ήταν καλυμμένος με σοβά και τον ανακαλύψαμε τυχαία. Αποκαλύψαμε την πέτρα κάνοντας εκ νέου αρμολόγηση με ιταλικά υλικά οικολογικά, φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, χωρίς τσιμέντο. Από την άλλη πλευρά υπάρχει ένας τεράστιος καθρέφτης ύψους 4,5 μέτρων, όπου σκαρφαλώνοντας στους εναέριους εξοπλισμούς μπορείς να κοιτάζεις τον εαυτό σου να λικνίζεται στον αέρα, αλλά και να διορθώνεις τη στάση σου.

Δεν μπορώ να παραλείψω τη μεγάλη αυλή μας που είναι γεμάτη από όμορφα φυτά και ήχους πουλιών, ιδανική για ένα ήσυχο διάλειμμα μέσα στην πόλη. Τέλος, 6 πανέμορφα χαδιάρικα γατάκια που ζουν μαζί μας, αν το επιθυμήσεις, σίγουρα θα γουργουρίσουν πάνω σου και θα σου προσφέρουν μοναδικές στιγμές. Τα υπόλοιπα ας τα ανακαλύψουν οι φίλες και οι φίλοι όταν θα μας επισκεφτούν!

Πώς έχει υποδεχθεί μέχρι σήμερα ο κόσμος το Τεχνουργείο; Οι βασικοί επισκέπτες σας είναι από την ευρύτερη γειτονιά κυρίως;

Όταν μπαίνει κάποιο άτομο στο Τεχνουργείο το πρώτο πράγμα που ακούμε να λέει είναι «τι ωραίος χώρος είναι αυτός» και αμέσως μετά «έχει πολύ όμορφη ενέργεια». Επίσης πολύ συχνά ακούμε «ήμουν πολύ χάλια σήμερα και με το που μπήκα στο Τεχνουργείο άλλαξε όλη μου η διάθεση, ξέχασα όλα τα προβλήματα». Οι άνθρωποι που έρχονται έχουν αγκαλιάσει τον χώρο από την πρώτη κιόλας στιγμή, τον σέβονται, τον φροντίζουν και νιώθουν σαν το σπίτι τους. Η αγάπη και η αγκαλιά που δεχόμαστε καθημερινά έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία μας. Η εμπιστοσύνη που μας δείχνουν είναι συγκινητική και η υποστήριξή τους πολύτιμη για να συνεχίζουμε το έργο μας. Οι βασικοί μας επισκέπτες δεν είναι κυρίως από την ευρύτερη γειτονιά αλλά από όλη την Αττική. Αρκετός κόσμος φυσικά και από τις πιο κεντρικές περιοχές, και από τη γειτονιά επίσης. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε δίπλα στο μετρό (κόκκινη γραμμή), αλλά και κοντά σε κεντρικούς δρόμους για λεωφορεία, οπότε είναι εύκολα προσβάσιμος ο χώρος, στην περίπτωση που κάποια/ος κινείται με τα μέσα. Αν είσαι με αμάξι, δεν θα δυσκολευτείς να παρκάρεις.

Τα εναέρια ακρoβατικά είναι σημαντικό μέρος του προγράμματος που προσφέρει ο χώρος. Ποια τα οφέλη τους και ποιοι μπορούν να ασχοληθούν με αυτά;

Επιλέγοντας τα μαθήματα των εναέριων ακροβατικών, σίγουρα θα δυναμώσεις το μυϊκό σου σύστημα, θα διορθώσεις τη στάση του σώματος, θα αντισταθείς στη βαρύτητα με διαφορετικούς τρόπους, θα ανακαλύψεις τα όριά σου και θα τα ξεπεράσεις, θα θέτεις συνεχώς καινούριους στόχους, θα μάθεις να συνεργάζεσαι με το σώμα σου με ασφάλεια. Είναι ένα όμορφο ταξίδι με υπέροχη διαδρομή. Όλοι και όλες μπορούν να ασχοληθούν με τα εναέρια ακροβατικά αρκεί να διαθέτουν πείσμα και υπομονή, δηλαδή να μπορούν να δίνουν στο σώμα τους τον χρόνο που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του μαθήματος.

Γιατί τελικά να έρθει κάποιος στο Τεχνουργείο;

Έχει πολλούς λόγους για να μας επισκεφτεί. Για να γυμναστεί, να χορέψει, να ακροβατήσει, να εκφραστεί, να αυτοσχεδιάσει μέσα από ποιοτικά μαθήματα/σεμινάρια/εργαστήρια από καταξιωμένες καθηγήτριες σε έναν όμορφο χώρο με προδιαγραφές και ασφάλεια. Αν κάποιος/α επίσης αναζητά χώρο είτε για να κάνει πρόβες χορού ή θεάτρου είτε για να στεγάσει το εργαστήριό του, είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις! Επίσης, το Τεχνουργείο διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις, όπως προβολές ταινιών με κρασάκι, σνακ και συζήτηση, οι οποίες απευθύνονται σε όλο τον κόσμο με είσοδο ένα κονσερβάκι για τα γατάκια, για να διατηρείται η ροή της ενέργειας. Άλλος ένας λόγος είναι η προσβασιμότητα που είναι εύκολη, είτε είσαι με μέσα είτε με αμάξι, και κλείνοντας θα αναφέρω τις έξι γατούλες μας που από μόνες τους αποτελούν λόγο για να έρθει κάποιος/α.

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

2 Απαντήσεις

  1. Βρίσκω όλο σας το έργο καταπληκτικό από σύλληψη ιδέας μέχρι πραγματοποίησης.
    Ο χώρος είναι τόσο άνετος και σε προσκαλεί για δημιουργία με άνεση .
    Λυπάμαι που είμαι μακριά και δεν μπορώ να σας επισκεφτώ σύντομα.
    Έχετε τα θερμά μου συγχαρητήρια για το έργο σας και σας έχομαι κάθε επιτυχία που τηνπραγματικά την αξίζετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.