Ταξιδιωτικές αναμνήσεις

Το Βρετανικό μουσείο σε αναζήτηση της κλασικής Ελλάδας

Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε μια νέα έκθεση στο Βρετανικό μουσείο, με τίτλο “Αναζητώντας την κλασική Ελλάδα”. Μέσα από 70 σχέδια και γραπτά που επιλέχθηκαν από το αρχείο του Edward Dodwell και του Simone Pomardi, δυο φιλελλήνων καλλιτεχνών οι οποίοι ταξίδεψαν στη χώρα μας την περίοδο 1805–1806 και συγκέντρωσαν πλούσιο υλικό, μπορούμε να δούμε μια εντελώς διαφορετική Ελλάδα: Βρισκόμαστε στην αυγή της ελληνικής ανεξαρτησίας μετά από τη μακρά περίοδο οθωμανικής κατοχής και αυτοί οι ταξιδιώτες-ερευνητές δρουν την ίδια εποχή με το λόρδο Έλγιν, προς την αντίθετη ευτυχώς κατεύθυνση: Οι εικόνες τους, τα σχέδια και τα γραπτά τους μεταφέρονται στο εξωτερικό και συντελούν στο να γίνει ευρύτερα γνωστός ο αγώνας μας για την επελευθέρωση. Έτσι ξεκινά ένα μεγάλο κύμα φιλελληνισμού, με κύριο στόχο την οικονομική στήριξη του απελευθερωτικού αγώνα.

Στην έκθεση, η οποία είναι με ελεύθερη είσοδο, ο επισκέπτης μπορεί ακόμα να δει σε αντιπαραβολή, έργα επίσης επηρεασμένα από την Ελλάδα, όπως του αρχιτέκτονα C. R. Cockerell αλλά και του Robert Smirke, ο οποίος έχει σχεδιάσει και το κτήριο του Βρετανικού μουσείου, εμπνεόμενος από το αρχαιοελληνικό στιλ. Παράλληλα, το Μάρτιο και τον Απρίλιο διοργανώνονται σχετικές διαλέξεις. Ειδικά η τελευταία με τίτλο “Fair Greece. Sad relic” μας κίνησε το ενδιαφέρον και μας έβαλε σε σκέψεις… Οι απαντήσεις μέχρι τις 28 Απριλίου στο Βρετανικό μουσείο!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.