Γιασεμί ή αλλιώς ίασμος και η μακρά ιστορία του

Τα άνθη του γιασεμιού και τι συμβολίζουν σε τόπους και πολιτισμούς στον κόσμο

Κείμενο: Σοφία Τριάντου

Μια γλυκιά μυρωδιά, όταν πλησιάζεις τα φύλλα του αισθάνεσαι τη δύναμη της φύσης, πώς μπορεί κάτι τόσο εύθραυστο να ελευθερώνει τόση ευωδιά και εμείς πρέπει να αρκούμαστε σε αυτό χωρίς να το αγγίζουμε γιατί με το άγγιγμα μας, μας αποδεικνύει ότι δεν το έχει ανάγκη.

Τα άνθη γιασεμιού, για όλα τα χρώματα είναι σύμβολο της φιλικότητας, απλότητας και της σεμνότητας. Κάποτε είχα την τύχη να βρεθώ στη γιορτή του Γιασεμιού στη Grasse της Γαλλίας, την πρωτεύουσα της αρωματοποιίας. Μια μοναδική εμπειρία που όλα έμοιαζαν με παραμύθι, πώς θα μπορούσε άλλωστε να μην είναι… όταν όπου κ αν βρισκόμουν, ό,τι και αν ζούσα, είχε τη μυρωδιά γιασεμιού!

Το γιασεμί αν και μας δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα κοινό φυτό που αρωματίζει τα βράδια τις αυλές μας, έχει μια μεγάλη ιστορία και αντιπροσωπεύει πολλά διαφορετικά πράγματα σε πολλούς τόπους και σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς. Λέγεται ότι το γιασεμί καλλιεργείται από την εποχή του Χριστού. Ο συμβολισμός του και η προσφορά του ποικίλει. Στην Περσία είναι γνωστό ως Simam, στα αραβικά Yasmin, και στα γαλλικά Jasmine.

Διαβάζουμε στην ιστορία των Αφρικανών, ότι πίστευαν ότι το είδος Jasminum angulare προστάτευε από τον κεραυνό, στη Νοτιοανατολική Ασία, οι γυναίκες φορούσαν άνθη γιασεμιού στα μαλλιά τους και ως γιρλάντες, ενώ οι Αιγύπτιοι πρόσφεραν γιασεμί στους θεούς.

Το γιασεμί sambac, το sampaguita, είναι το εθνικό λουλούδι των Φιλιππίνων. Είναι ένα σύμβολο της αγνότητας, της απλότητας, της ταπεινότητας. Στη Σρι Λάνκα τον τέταρτο αιώνα μ.Χ. το χρησιμοποίησαν για θρησκευτικούς λόγους, φύτεψαν γιασεμί, προσφέροντας τη συγκομιδή στον Βούδα. Για τον ίδιο σκοπό το χρησιμοποίησαν και οι Ινδουιστές, που προσέφεραν λουλούδια γιασεμιού για την εύνοια των θεών.

Οι Μαλαισιανοί πάλι, πίστευαν ότι το άρωμα γιασεμιού προσέλκυε  πνεύματα που θεράπευαν τις ασθένειες. Και στην Ινδία, γιάτρευαν την ψώρα και τα δερματικά προβλήματα με ένα μείγμα από άνθη γιασεμιού και ρυζιού. Εθνικό λουλούδι στο Πακιστάν που το συνδυάζουν με τριαντάφυλλα για ειδικές περιστάσεις.

Για την ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία το γιασεμί συνδέεται με τα προφητικά όνειρα. Αρχικά λέγεται ότι καλλιεργήθηκε στα  Ιμαλάια, στην Κίνα και στην Ινδία, σήμερα όμως θα το συναντήσουμε σε όλο το κόσμο! Λέγεται επίσης, ότι το γιασεμί καλλιεργείται από την εποχή του Χριστού.

Σήμερα, το Jasminum sambac και το Jasminum grandiflorum είναι τα κύρια είδη που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τσαγιού. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τσαγιού γιασεμιού στον κόσμο. Για να πάρουμε ένα τσάι γιασεμιού, τα άνθη γιασεμιού στρώνονται πάνω σε φύλλα τσαγιού, επιτρέποντας στα φύλλα του τσαγιού να απορροφήσουν το άρωμα των λουλουδιών του γιασεμιού. Μάλιστα σημαντικό είναι για την καλύτερη ποιότητα λουλουδιών για τσάι, να μαζεύεται τον Μάιο και τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας, πριν το ξημέρωμα.

Για πολλούς η μυρωδιά του γιασεμιού είναι σύμβολο χαλάρωσης, μείωσης του άγχους και ρομαντισμού. Και για αυτό είναι μια εξαιρετική επιλογή για να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιο του για το βραδινό αρωματισμό χώρου ή να πιούμε ένα τσάι γιασεμιού πριν τον ύπνο.

Όμως, τα άνθη του δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται μόνα τους, παρά μόνο σε συνδυασμό με τσάι, όπως το τσάι του βουνού, πράσινο τσάι ή άσπρο τσάι. Αν θέλετε όμως να φωτίσετε τη μέρα κάποιου, χαρίστε ένα μπουκέτο από κίτρινα γιασεμιά, σύμβολο της χαράς, της φιλίας και της αγάπης.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.