Σοφοκλής, Ίψεν και Τσέχωφ

Από τους φοιτητές της ΑΣΚΤ

Το εργαστήριο Σκηνογραφίας της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών αποτελεί το κυριότερο φυτώριο νέων σκηνογράφων της χώρας. Κάθε χρόνο, η Λίλη Πεζανού – επικεφαλής του εργαστηρίου και επίκουρος καθηγήτρια της ΑΣΚΤ- επιλέγει τα έργα τα οποία θα αποτελέσουν το αντικείμενο της μελέτης των φοιτητών, με γνώμονα την πληρέστερη μαθητεία των μελλοντικών σκηνογράφων.

Το ένα εξάμηνο αφιερώνεται αποκλειστικά στην ενασχόληση με ένα έργο της αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν νεότερα θεατρικά έργα. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων γίνεται αρχικά η καταγραφή των ιδεών που γεννιόνται από το κείμενο και στη συνέχεια η εφαρμογή τους στον επιλεγμένο χώρο που θεωρητικά θα φιλοξενήσει την παράσταση.

Στόχος είναι να μάθουν οι φοιτητές να υλοποιούν τις ιδέες τους με τρόπο λειτουργικό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τόσο τους περιορισμούς και τις ανάγκες της σκηνής στην περιοχή που είναι εμφανής στους θεατές όσο και στα παρασκήνια, δουλεύοντας πάνω σε όλο το φάσμα της σκηνογραφίας, όπως για παράδειγμα το πώς σχεδιάζεται ο φωτισμός και το πως λύνονται τα τεχνικά ζητήματα.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2010 -2011, η Λίλη Πεζανού επέλεξε να διδάξει τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή,σε μετάφραση του Μίνου Βολανάκη. Το εργαστήριο ξεκίνησε με την ανάλυση του κειμένου, και ολοκληρώθηκε με την κατασκευή από κάθε φοιτητή μιας μακέτας του σκηνικού, τον σχεδιασμό των κοστουμιών και τη φιλοτέχνηση της αφίσας της παράστασης. Οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να αποφασίσουν οι ίδιοι για ποια θεατρική σκηνή θα ετοίμαζαν τα σκηνικά τους, έχοντας τρεις διαφορετικές εναλλακτικές: τη σκηνή ενός αρχαίου θεάτρου όπως αυτό της Επιδαύρου, τη σκηνή ενός κλειστού θεάτρου, ή κάποιον δημόσιο εξωτερικό χώρο της πόλης.

Επίσης διδάχθηκαν οι Βρυκόλακες του Ίψεν και τα μονόπρακτα του Τσέχωφ Επέτειος και Αίτηση σε Γάμο. Το ζητούμενο από τους φοιτητές ήταν αφενός να σκεφτούν πάνω στις αναλογίες που υπάρχουν ανάμεσα στον Οιδίποδα και τους Βρυκόλακες και αφετέρου -ως προς τα μονόπρακτα του Τσέχωφ- να δημιουργήσουν ένα μόνο σκηνικό που με ελάχιστες αλλαγές κατά τη διάρκεια του διαλλείματος να εξυπηρετεί και τα δύο έργα.

Δείτε τις μακέτες, τα κοστούμια και τις αφίσες που δημιούργησαν οι φοιτητές για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 εδώ.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.