Ένα δελτίο παραπόνων ηλικίας 4.000 ετών ήρθε στο φως

«Θα ασκήσω εναντίον σας το δικαίωμά μου επειδή με αντιμετωπίσατε με περιφρόνηση»

Μπορεί για πολλούς να αποτελεί ένα κομμάτι πέτρας πάνω στο οποίο είναι χαραγμένα ακατανόητα γράμματα. Όμως στη Μεσοποταμία, οι άνθρωποι εργάζονταν, ζούσαν και περνούσαν χρόνο με την οικογένειά τους σχεδόν όπως συμβαίνει σήμερα, αν κρίνουμε από τα ευρήματα που έχουν έρθει στο φως. Σύμφωνα με τις ανακαλύψεις που έγιναν στο χώρο της αρχαίας πόλης Ur, σήμερα Tell el-Muqayyar στο νότιο Ιράκ, πριν από τέσσερις χιλιάδες χρόνια, ο Nanni, ενδεχομένως επιχειρηματίας ή τεχνίτης, έγραψε ένα σημείωμα σε έναν έμπορο, τον Ea-nasir, διαμαρτυρόμενος ότι οι χάλκινες ράβδοι που είχε αγοράσει ήταν κατώτερης ποιότητας και ότι ο Ea-nasir τον αντιμετώπισε άσχημα, μη επιστρέφοντας τα χρήματά του. «Θα ασκήσω εναντίον σας το δικαίωμά μου επειδή με αντιμετωπίσατε με περιφρόνηση», έγραψε ο δυσαρεστημένος πελάτης.

Η επιγραφή ήταν γραμμένη σε σφηνοειδή γραφή και όχι σε κάποιο άλλο αλφάβητο, όπως το αραβικό, το αιγυπτιακό, το εβραϊκό ή το ελληνικό, που ανακαλύφθηκαν σε άλλες επιγραφές, μεταγενέστερες.

Το 1700, ο Thomas Hyde, Βρετανός καθηγητής της αραβικής γλώσσας, ονόμασε τη νέα γλώσσα που βρήκε σε επιγραφές «σφηνοειδή». Χρειάστηκε να φτάσουμε μέχρι τον 19ο αιώνα μέχρι να αποκρυπτογραφηθεί και να βρεθεί ότι η αρχαιότερη σφηνοειδής γραφή που βρέθηκε προέρχεται από τη Νινευή, τη μεγαλύτερη πόλη της αρχαίας Ασσυριακής αυτοκρατορίας.

Η περιοχή της Μεσοποταμίας βρίσκεται στο σημερινό Ιράκ, στην ανατολική Συρία και στη νοτιοανατολική Τουρκία, στη γη μεταξύ των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη. Η αυτοκρατορία αυτή διήρκεσε περίπου τρεις χιλιάδες χρόνια, και ο πολιτισμός τους επηρέασε ολόκληρο τον κόσμο.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.