«Εορτινά 2023»: 45 εικαστικοί υμνούν τη μαγεία των Χριστουγέννων στη γκαλερί Καψιώτη

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση πραγματεύονται τα συναισθήματα που νιώθουμε στις γιορτές και μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε το βαθύτερο νόημα τους

8 Δεκεμβρίου 2023
- 8 Ιανουαρίου, 2024

Η γκαλερί Καψιώτη παρουσιάζει από τις 8 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου τη χριστουγεννιάτικη ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής των συνεργατών της με τίτλο «Εορτινά 2023».

Πιστή στο ραντεβού της με το φιλότεχνο κοινό η γκαλερί Καψιώτη υποδέχεται την αγαπημένη γιορτή του χρόνου με την έκθεση – θεσμό που στα είκοσι δύο χρόνια λειτουργίας της απέκτησε φανατικούς φίλους. Σαράντα πέντε καταξιωμένοι εικαστικοί υμνούν με το χρωστήρα και τη σμίλη τους την μαγεία των Χριστουγέννων.

Στη φετινή έκθεση συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά οι ζωγράφοι: Δάφνη Αγγελίδου, Γιάννης Αδαμάκης, Σωτήρης Ανδριανός, Μαρία Αποστόλου, Στάθης Βατανίδης, Χρύσα Βέργη, Όλγα Βερυκάκη, Δήμητρα Γούναρη, Στέφανος Δασκαλάκης, Τάσος Δήμος, Τάνια Δρογόση, Φραγκίσκος Δουκάκης, Ράνια Καπελάρη, Χρήστος

Κεχαγιόγλου, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Δέσποινα Κουβάτσου, Μαρία Κτιστοπούλου, Μιχάλης Μαδένης, Πένυ Μαναβή, Μιχάλης Μανουσάκης, Μιχάλης Μακρουλάκης, Ραφαήλ Μπάικας, Χρήστος Παλλαντζάς, Ηλίας Παπανικολάου , Μαρία Πάστρα, Κωνσταντίνος Ράμμος, Βαγγέλης Ρήνας, Παύλος Σάμιος, Μανώλης Σαριδάκης, Παναγιώτης Σιάγκρης, Βασίλης Σολιδάκης, Σωτήρης Σόρογκας, Βασίλης Τάγκαλος, Κωνσταντίνος Τόλης, Αλέκος Φασιανός, Μανώλης Χάρος, Ανδρονίκη Χειλά, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΔΕΝΗΣ_ΝΕΚΡΗ ΦΥΣΗ

Και οι γλύπτες: Στέλιος Γαβαλάς, Νίκος Καλαφάτης, Αντώνης Καστρινάκης, Πόλυ Κάνιστρα, Διονύσης Ματαράγκας, Άγγελος Παναγιωτίδης, Χριστίνα Σαραντοπούλου.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση πραγματεύονται ο καθένας με τα δικά του μέσα και τη δική του εικαστική «γλώσσα» όλα τα συναισθήματα που νιώθουμε στις γιορτές και μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε το βαθύτερο νόημα τους.

Χαρά, ελπίδα, προσμονή, αισιοδοξία αλλά και νοσταλγία και αυτή η γλυκιά μελαγχολία του χειμώνα, αποτυπώνονται με γλαφυρά χρώματα και δυναμικούς συμβολισμούς στα έργα που θα δούμε στην έκθεση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΑΚΗΣ

Πρόσωπα, χώροι , αντικείμενα, νεκρές φύσεις, χειμερινά τοπία μετατρέπονται σε σύμβολα της γιορτής και δημιουργούν μια αφηγηματική έκθεση που συνθέτει την πιο όμορφη χριστουγεννιάτικη ιστορία και παρασύρει το θεατή της σε ένα μαγικό ταξίδι.

Η βαθιά εσωτερικότητα και ο ποιητικός ρεαλισμός που χαρακτηρίζουν το έργο του , δίνουν φως στην νεκρή φύση του Μιχάλη Μακρουλάκη. Για ακόμα μια φορά ο ζωγράφος, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, αναδεικνύει με θαυμαστό τρόπο την ομορφιά των καθημερινών πραγμάτων.

Αντιπροσωπευτικά δείγματα της θεματικής , της τεχνικής και του προσωπικού καλλιτεχνικού ιδιώματος που έγραψε ιστορία στην ελληνική ζωγραφική και επηρέασε τους μεταγενέστερους είναι τα έργα του Αλέκου Φασιανού , του Παύλου Σάμιου, του Δημοσθένη Κοκκινίδη , του Γιάννη Ψυχοπαίδη και του Σωτήρη Σόρογκα που παρουσιάζονται στην έκθεση.

ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ_ΝΕΚΡΗ ΦΥΣΗ

Αστικής φιλοσοφίας έργα μας προκαλούν να ανοίξουμε πόρτες και να ανακαλύψουμε τις ιστορίες που αφηγούνται τα πρόσωπα που απεικονίζονται στα έργα του Στέφανου Δασκαλάκη, του Μιχάλη Μανουσάκη, της Δάφνης Αγγελίδου, της Ράνιας Καπελιάρη, του Τάσου Δήμου, της Τόνιας Δρογόση, του Στάθη Βατανίδη, του Ραφαήλ Μπάικα.

Ατμοσφαιρικά χειμερινά τοπία μας καλούν να ακούσουμε τον ήχο του νερού, το θρόισμα των φύλλων, να αφήσουμε το χειμερινό αέρα να μας χαϊδέψει το πρόσωπο και να ανακαλύψουμε ξανά την ομορφιά μας βόλτας κάτω από την Ακρόπολη στα έργα του Χρήστου Παλλαντζά, του Γιάννη Αδαμάκη, της Χρύσας Βέργη, της Μαρίας Κτιστοπούλου, της Δήμητρας Γούναρη, του Κώστα Ράμμου, της Πένυς Μαναβή, του Φραγκίσκου Δουκάκη.

Ζωηρά χρώματα, ανάγλυφες αναπαραστάσεις ή αφαιρετικός εύγλωττος συμβολισμός αποτυπώνουν την ατμόσφαιρα της γιορτής, στις νεκρές φύσεις του Μιχάλη Μαδένη, του Σωτήρη Ανδριανού, του Βασίλη Τάγκαλου.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Η έκθεση «Εορτινά» που πραγματοποιείται στην γκαλερί Καψιώτη εδώ και είκοσι δύο χρόνια, λίγο πριν τις γιορτές, είναι ένα μάθημα ιστορίας της τέχνης.

Έργα υψηλής αισθητικής και ποιότητας, με τις υπογραφές καταξιωμένων καλλιτεχνών , συνθέτουν ένα πανόραμα όλων των τάσεων της σύγχρονης και της πρότερης εικαστικής δημιουργίας με αναφορές από τον Ρεαλισμό και τον Υπερρεαλισμό έως την αφαίρεση και τον ιμπρεσιονισμό.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Σοφία Καψιώτη.

Το έργο της φετινής πρόσκλησης φιλοτέχνησε η ζωγράφος Ράνια Καπελάρη. Ακρυλικό σε καμβά 90χ60 cm Τίτλος «Η Νοσταλγία του χειμώνα».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΛΛΑΝΤΖΑΣ_ΑΚΡΟΠΟΛΗ

«Εορτινά»: Μια έκθεση ετών 22

Ήταν το 2001 που τα «Εορτινά» παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στους φιλότεχνους του Πειραιά και από τότε έγιναν «θεσμός» με φανατικό κοινό. Στη διάρκεια των είκοσι χρόνων της ιστορίας της έκθεσης, σπουδαίοι Έλληνες καλλιτέχνες παρουσίασαν τα έργα τους στα «Εορτινά».

Ανάμεσα τους ο Δημήτρης Μυταράς, ο Αλέκος Φασιανός, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Γιώργος Κόρδης ο Παύλος Σάμιος, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, ο Σωτήρης Σόρογγας, ο Δημοσθένης Κοκκινίδης, ο Γιώργος Σταθόπουλος, ο Βασίλης Σπεράντζας, ο Κώστας Πανιάρας, ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Γιώργος Ρόρρης, ο Χρήστος Μποκόρος , ο Χρήστος Παλλαντζάς, η Χρύσα Βέργη, η Δάφνη Αγγελίδου, ο Μανώλης Χάρος, ο Μίλτος Παντελιάς, η Ειρήνη Γκόνου, η Μαρία Κτιστοπούλου, ο Κώστας Ράμμος, ο Βαγγέλης Ρήνας και πολλοί ακόμα.

Η γκαλερί Καψιώτη με συνέπεια και προσήλωση στις αρχές της που έχουν ως θεμέλιο λίθο τον σεβασμό στους καλλιτέχνες και στο κοινό και το πάθος για τα σπουδαία έργα τέχνης δημιούργησε άρρηκτες σχέσεις εμπιστοσύνης τόσο με τους συνεργάτες όσο και με τους επισκέπτες της και έγινε το «στέκι» όσων αγαπούν την τέχνη.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος περιμένει τους φίλους της για να τους παρουσιάσει τα «Εορτινά» έργα τέχνης που δημιούργησαν οι καταξιωμένοι συνεργάτες της.

ΧΡΥΣΑ ΒΕΡΓΗ

Cover photo ∗ΔΑΦΝΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Εγκαίνια: 8 Δεκεμβρίου | 18.30 – 22.00
Διάρκεια: 8 Δεκεμβρίου – 8 Ιανουαρίου

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα, Τετάρτη & Σάββατο | 10.00 – 15.00
Τρίτη, Πέμπτη& Παρασκευή | 10.00 – 14.30 & 17.00 – 21.00

(Κατά την περίοδο των εορτών η Γκαλερί ακολουθεί το εορταστικό ωράριο)

Είσοδος ελεύθερη

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.