Ένα μεσαιωνικό αριστούργημα που παρέμενε σε μια αποθήκη ξεχασμένο βρίσκει τη θέση του στο Μουσείο του Λούβρου

Ο σπάνιος πίνακας του Φλωρεντινού ζωγράφου Τσιμαμπούε είναι ένας από τους πιο ακριβούς πίνακες της μεσαιωνικής εποχής που πωλήθηκε σε δημοπρασία - η γαλλική κυβέρνηση χρειάστηκε 30 μήνες για να συγκεντρώσει τα χρήματα για την απόκτησή του

Μετά από μια επίμονη και παθιασμένη διεκδίκηση, το Μουσείο του Λούβρου απέκτησε τον «Χριστό που χλευάζεται», ένα έργο του 13ου αιώνα του Φλωρεντινού ζωγράφου Τσιμαμπούε.

Ο πίνακας διαστάσεων 10 επί 8 ιντσών, ο οποίος θεωρείται πλέον γαλλικός «εθνικός θησαυρός», κρεμόταν απαρατήρητος για χρόνια πάνω από ένα ζεστό πιάτο στην κουζίνα μιας 90χρονης Γαλλίδας πριν τον εντοπίσουν οι ειδικοί.

 

 

Ο πίνακας χρονολογείται γύρω στο 1280 και απεικονίζει τον Ιησού πριν από τη σταύρωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιδιοκτήτρια, η οποία ήταν στα 90 της χρόνια, οργανώνοντας την αποθήκη της, τον εντόπισε ανάμεσα σε πολλά άλλα αντικείμενα. Εκείνη δεν θυμόταν πως είχε αποκτήσει αυτό το έργο και υπέθεσε ότι επρόκειτο για ελληνική θρησκευτική εικόνα. Ευτυχώς, η οικογένειά της κάλεσε έναν εμπειρογνώμονα για να εκτιμήσει την περιουσία της. Η ασυνήθιστη απεικόνιση του Χριστού τράβηξε την προσοχή του εμπειρογνώμονα, ο οποίος υπέθεσε ότι θα μπορούσε να αξίζει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Αργότερα πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 24 εκατομμυρίων ευρώ από τον Φαμπρίτσιο Μορέτι . «Το αγόρασα για λογαριασμό δύο συλλεκτών», δήλωσε ο Μορέτι στους New York Times μετά τη δημοπρασία. «Είναι μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις Old Masters τα τελευταία 15 χρόνια. Ο Τσιμαμπούε είναι η αρχή των πάντων. Aπό αυτόν ξεκίνησε η σύγχρονη τέχνη. Όταν κράτησα τον πίνακα στα χέρια μου, παραλίγο να κλάψω».

Το Mουσείο του Λούβρου φυσικά, στην ανακοίνωση μιας τέτοιας δημοπρασίας δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Αντιθέτως, επιχείρησε να τον αποκτήσει αλλά έχασε τη μάχη των προσφορών, όταν έφθασε τα 24 εκατομμύρια ευρώ (με τα τέλη), καθιστώντας τον τον πιο ακριβό πίνακα της μεσαιωνικής εποχής που πωλήθηκε σε δημοπρασία και την όγδοη υψηλότερη πώληση για οποιοδήποτε έργο οποιουδήποτε Old Master, κατατάσσοντας τον Τσιμαμπούε δίπλα σε καλλιτέχνες όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι και ο Ραφαήλ.

Δυσάρεστα όμως ήταν τα νέα για εκείνον όταν αμέσως μετά την πώληση, η γαλλική κυβέρνηση ανακήρυξε το έργο ως «εθνικό θησαυρό», γεγονός που τον εμπόδισε να στείλει εκτός Γαλλίας το έργο για 30 μήνες.

Στο διάστημα αυτό, δόθηκε η ευκαιρία στο Λούβρο να συγκεντρώσει τα χρήματα για την αγορά του πίνακα και να τον αποκτήσει τελικά, μια κίνηση που θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας, Ρίμα Αμπντούλ Μαλάκ, και της Διευθύντριας του Μουσείου του Λούβρου, Λοράνς Ντεκάρ. «Αυτές οι αγορές είναι το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικής κινητοποίησης του Μουσείου του Λούβρου, η οποία επιτρέπει να διατηρηθούν στη Γαλλία έργα που επιθυμούν τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου και να γίνουν προσιτά σε όλους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας.

Ο Τσιμαμπούε, εκτιμάται ότι γεννήθηκε στη Φλωρεντία γύρω στο 1240 και πέθανε κάπου γύρω στα 1300. Δεν είναι πολλά στοιχεία γνωστά για την εκπαίδευση και τη ζωή του. Πολλοί ιστορικοί της τέχνης πιστεύουν ότι ήταν ο δάσκαλος του διάσημου καλλιτέχνη Τζόττο. Σήμερα υπάρχουν μόνο περίπου 15 γνωστά έργα του, γεγονός που καθιστά τον «Χριστό που χλευάζεται» ένα απίστευτα σπάνιο εύρημα.

Ο πίνακας αποτελεί μέρος ενός δίπτυχου, το οποίο περιλάμβανε οκτώ σκηνές που απεικονίζουν τη σταύρωση και το πάθος του Χριστού. Μόνο δύο άλλα έργα από το δίπτυχο είναι σήμερα γνωστά. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα από τα οκτώ πάνελ που λείπουν από ένα θρυλικό πολυμερές έργο, πέντε τμήματα του οποίου εξακολουθούν να λείπουν. Σύμφωνα με το μουσείο, ο Χριστός που χλευάζεται θα αποτελέσει το επίκεντρο μιας έκθεσης το 2025.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.