«Εγκλήματα στο βυθό»: Προτάσεις βιβλίων με νουάρ ατμόσφαιρα και αγωνία

Ναυάγια, εγκλήματα και φόνοι σε τίτλους βιβλίων που συζητάμε αναλυτικά στο podcast συντροφιά με τη συγγραφέα Ευτυχία Γιαννάκη

«Εγκλήματα στο βυθό» ο τίτλος του σημερινού podcast και συντροφιά με μια από τις πλέον αγαπημένες συγγραφικές μορφές του εγκλήματος, την Ευτυχία Γιαννάκη, μιλάμε για ναυάγια, εγκλήματα, φόνους και πάνω από όλα εξαιρετικούς χαρακτήρες που συχνά και ίδια πλάθει.

Η λαχτάρα του ελληνικού κοινού για τη λογοτεχνία του μυστηρίου, του σασπένς έβρισκε σαν τοίχο να ορθώνεται η έλλειψη μεταφράσεων σύγχρονων έργων. Τα τελευταία χρόνια, η εκδοτική παραγωγή έχει υπερκαλύψει θα τολμούσε κανείς να πει, υπερβολικά ίσως την ξένη.

Ανάμεσα στη συζήτηση για το αστυνομικό μυθιστόρημα σε αυτό το podcast προτείνονται και τα βιβλία που ακολουθούν:

«H καμαριέρα», Νίτα Πρόουζ | Εκδόσεις Μεταίχμιο – (μτφρ. Βούλα Αυγουστίνου)

Ηρωίδα μας η εικοσιπεντάχρονη Μόλι Γκρέι εργάζεται ως υπηρέτρια στο πεντάστερο ξενοδοχείο Ρίτζενσι Γκραντ. Μια εργασία που όπως μας δηλώνει η ίδια στην πρωτοπρόσωπη αφήγηση του βιβλίου της Νίτα Πρόουζ, την απελευθερώνει και την κάνει να νιώθει ζωντανή. Γιατί όπως της έλεγε και η γιαγιά της «αν αγαπάς τη δουλειά σου, δεν θα δουλέψεις ούτε μια ημέρα».

Μια συνηθισμένη Δευτέρα, η Μόλι ανακαλύπτει σε μια σουίτα του τετάρτου ορόφου, τον μεγιστάνα Τσαρλς Μπλακ νεκρό στο κρεβάτι του. Σύντομα μια σειρά ανακρίσεων θα ξεκινήσει για την διερεύνηση αυτού του θανάτου – πέθανε από φυσικά αίτια ή έπεσε θύμα δολοφονίας. Η Μόλι, που έχει συμπαθήσει τη δεύτερη σύζυγο του Μπλακ, Τζιζέλ, αποκρύπτει στοιχεία κατά την κατάθεσή της για να την προστατέψει και τότε μια σειρά λανθασμένων κινήσεων, θα οδηγήσουν τη Μόλι ως νούμερο ένα ύποπτη για τον φόνο του Μπλακ και όχι μόνο. Θα καταφέρει άραγε η Μόλι να δει την αλήθεια, να προδώσει όσους αγαπά και να υπερασπιστεί τον εαυτό της;

«Σκοτώνω όποιον θέλω», Φάμπιο Στασι | Εκδόσεις Ίκαρος (μτφρ. Δήμητρα Δότση)

Πρόκειται για το τελευταίο βιβλίο του Φάμπιο Στασι που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ίκαρος σε μετάφραση της Δήμητρας Δότση, είναι το τρίτο, μετά το «Η χαμένη αναγνώστρια» και το «Κάθε σύμπτωση έχει ψυχή», με ήρωα τον Βίντσε Κόρσο, έναν άνεργο φιλόλογο που γίνεται γνωστός γιατί προτείνει κατάλληλα βιβλία σε ανθρώπους που περνούν δοκιμασίες κι έτσι τους βοηθά να τις αντιμετωπίσουν. 

Όλα θα ανατραπούν όταν άγνωστοι εισβάλλουν στο σπίτι του, καταστρέφουν τα βινύλια και τα βιβλία του και δηλητηριάζουν τον αγαπημένο του σκύλο, τον Ντζάνγκο. Ο Βίντσε θα βρεθεί σε μια ιλιγγιώδη δίνη μυστηρίου και δολοφονιών, μέσα σ’ ένα σκοτεινό σχέδιο που κινεί τα νήματα, τις σκέψεις του αλλά και τη ζωή του, οδηγώντας τον σε μια κουρασμένη, παρακμιακή Ρώμη να κυνηγά φαντάσματα, ανάμεσά τους και την ίδια του τη σκιά.

«Τέρρα Άλτα», Χαβιέρ Θέρκας | Εκδόσεις Πατάκη (μτφρ. Γεωργία Ζακοπούλου) 

Η ζωή στην Γκαντέζα, μια μικρή πόλη της ισπανικής Τέρρα Άλτα αναστατώνεται. Ο Φρανθίσκο και η Ρόζα, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, βρίσκονται δολοφονημένοι και κατακρεουργημένοι. Ο αστυνομικός Μελτσόρ αποσπασμένος στην περιοχή από τη Βαρκελώνη με ιδιαίτερα δύσκολα παιδικά και εφηβικά χρόνια, νέος αστυνομικός, φανατικός αναγνώστης λογοτεχνίας και λάτρης των «Αθλίων» του Βικτόρ Ουγκό, θα αναλάβει την υπόθεση. Όταν η υπόθεση θα μπει στο αρχείο, ο Μελτσόρ θα συνεχίσει κρυφά τις έρευνες, γεγονός που θα ανατρέψει τραγικά τη ζωή του.

Η αφήγηση εναλλάσσεται σε δυο χρόνους. Στο μυθιστορηματικό παρόν της αστυνομικής έρευνας και στην πολυτάραχη ζωή του Μελτσόρ μέχρι τη νύχτα της δολοφονίας. Το μυθιστόρημα απέσπασε το περίφημο βραβείο ισπανόφωνης λογοτεχνίας Planeta.

Ο Κωστής Καλογρούλης στην κριτική του για το βιβλίο θα γράψει: «το φάντασμα του ισπανικού εμφυλίου κάνει παραπάνω από αισθητή την παρουσία του. Αναμφίβολα το μυθιστόρημα είναι επαρκώς συναρπαστικό από πλευράς εξέλιξης, ενώ ο Θέρκας δείχνει ότι έχει γνώση των διαδικασιών ώστε να προσδίδει την απαραίτητη αληθοφάνεια, ενώ η προσέγγισή του είναι αρκετά κινηματογραφική, ώστε να προσβλέπει σε κάποια ενδεχόμενη μεταφορά στον κινηματογράφο

”Mad dogs”, James Grady | Εκδόσεις Πόλις (μτφρ. Άλκηστη Τριμπέρη)

Ο James Grady γνωστός από το έργο «Οι 6 μέρες του Κόνδορα» μας παραδίνει ένα κατασκοπευτικό θρίλερ, με αμείωτη δράση και ένταση, με φοβερή και τεταμένη ατμόσφαιρα, με αξιοπερίεργους και εντελώς φευγάτους θα έλεγε κανείς ήρωες.

Σκηνικό εδώ, ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο. Εδώ εγκλείονται πράκτορες της CIA όταν επιστρέφουν από τις άκρως απόρρητες και ιδιαίτερες αποστολές τους, κουβαλώντας βαριά ψυχικά τραύματα, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η Υπηρεσία. Ένα απόγευμα, ο ψυχίατρος που είναι επιφορτισμένος με την παρακολούθηση πέντε εξ αυτών βρίσκεται δολοφονημένος. Όλα δείχνουν -έτσι τουλάχιστον πιστεύουν οι πέντε, τέσσερις άντρες και μία γυναίκα- ότι πίσω από τον φόνο κρύβεται η Υπηρεσία και πως όλες οι κατηγορίες θα πέσουν πάνω τους. Μόνη τους διέξοδος, η φυγή προς την Ουάσινγκτον. Εκεί ίσως συναντήσουν τον άνθρωπο που ενδεχομένως γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει. Όμως το σοβαρότερο πρόβλημά τους, για την ώρα, είναι πώς θα ταξιδέψουν χωρίς χρήματα, χωρίς όπλα και χωρίς τα ψυχοφάρμακα από τα οποία είναι απολύτως εξαρτημένοι…

Όπως αναφέρει το εξώφυλλο του βιβλίου, ο Grady, καταθέτει μια οξυδερκή ματιά και αναπτύσσει έναν βαθύ στοχασμό για τα εγκλήματα που διαπράττονται ατιμωρητί, στο όνομα του εθνικού και του κρατικού συμφέροντος.

«Ίνκουμπους», Βαγγέλη Γιαννίση | Εκδόσεις Διόπτρα

Στο «Ίνκουμπους», ο Βαγγέλης Γιαννίσης αναδεικνύει ένα σημαντικό ζήτημα  – την προσπάθεια που καταβάλλουν τα θύματα να σταθούν στα πόδια τους μετά από μια σεξουαλική επίθεση και να συνεχίσουν τη ζωή του. Ταυτόχρονα φωτίζει όλους εκείνους που στέκονται δίπλα στα θύματα και τα υποστηρίζουν, προτρέποντάς τα να μιλάνε και να καταγγέλλουν χωρίς φόβο ό,τι τους συνέβη.

Μια νεαρή φοιτήτρια, η Λινέα Μολίνς, καταγγέλλει στην αστυνομία τον βιασμό της μέσα στο ίδιο της το σπίτι από έναν άγνωστο μασκοφόρο, στον επικεφαλής του Τμήματος Εγκλημάτων της αστυνομικής διεύθυνσης. Οι προσεκτικές κινήσεις του δράστη και ο χειρουργικός τρόπος με τον οποίο έφερε εις πέρας την επίθεση μαρτυρούν προσχεδιασμό και εμπειρία. Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η υπόσχεση με την οποία ο δράστης άφησε την κοπέλα: ότι θα τα ξαναπούν σύντομα. Ο επικεφαλής του τμήματος Άντερς Οικονομίδης που αναλαμβάνει την υπόθεση, μετά τις νέες καταγγελίες που έρχονται στο φως από άλλα θυματα, σύντομα θα αναγνωρίσει ότι ο δράστης έχει παρελθόν και εμπειρία.

«Ο δολοφόνος φορούσε σμόκιν», Γιάννης Μαρής | Εκδόσεις Άγρα

Νιώθω ότι δεν θα μπορούσε να λείπει από τις προτάσεις μας σήμερα το όνομα του Ιωάννη Τσιριμώκου για τους λίγους, ή Γιάννη Μαρή για τους πολλούς.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Μαρής υπήρξε ο θεμελιωτής του αστυνομικού μυθιστορήματος στην χώρα μας, «ο Ζορζ Σιμενόν της Ελλάδας», όπως τον αποκάλεσαν οι σύγχρονοί του και ο πατέρας του αμείλικτου ήρωά του αστυνόμου Μπέκα. Μια σαγηνευτική ιστορία σε μια επανέκδοση από τις εκδόσεις Άγρα με φόντο την Αθήνα της δεκαετίας του ’50.

Μια βροχερή νύχτα ο νεαρός οπερατέρ Μάνος Αγγελίδης επιστρέφοντας με το τελευταίο τρένο από τον Πειραιά θα δει από το παράθυρο σ’ έναν σκοτεινό δρόμο έναν άντρα που φοράει σμόκιν να πετάει το πτώμα μιας γυναίκας από ένα αυτοκίνητο. Κανείς απ’ τους συνεπιβάτες του δεν είδε τη σκηνή. Θα διηγηθεί αργότερα το περιστατικό στη φίλη του η οποία, όταν την άλλη μέρα γίνεται γνωστό ότι βρέθηκε το πτώμα μιας γυναίκας κοντά στις γραμμές του ηλεκτρικού στο Θησείο, θα τον πείσει να πάει στην Αστυνομία. Εκεί, όταν ενημερώνεται ότι πρόκειται για αυτοκτονία, το θέμα θα του γίνει εμμονή και ενάντια σε όλες τις μαρτυρίες, αλλά και με προσωπικό κίνδυνο, αποφασίζει να διαλευκάνει μόνος του την υπόθεση. 

«Ο Δολοφόνος φορούσε σμόκιν» είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μυθιστορήματα του συγγραφέα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Απογευματινή σε ενενήντα έξι συνέχειες από τον Δεκέμβριο του 1956 έως τον Απρίλιο του 1957.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.