Δύο υπογεγραμμένα έργα του Γιώργου Τατάκη στο Open Farm food hub

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν τα έργα του φωτογράφου από κοντά, ενώ ταυτόχρονα να προμηθευτούν προϊόντα υψηλής ποιότητας από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, μέλη του δικτύου Open Farm

Η νέα συνεργασία του διεθνώς αναγνωρισμένου φωτογράφου Γιώργου Τατάκη με το δίκτυο του Open Farm, εγκαινιάζεται με την εγκατάσταση δύο υπογεγραμμένων έργων του στο χώρο Open Farm food hub στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών (Ο.Κ.Α.Α.).

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν τα έργα του φωτογράφου από κοντά, ενώ ταυτόχρονα να προμηθευτούν προϊόντα υψηλής ποιότητας από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, μέλη του δικτύου Open Farm. Τα έργα είναι μέρος του πονήματος του φωτογράφου «Καρυάτις» που αφορά σε γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα και έχουν δημιουργηθεί στα Μέγαρα Αττικής και στη Νέα Βύσσα Έβρου.

Η κεντρική αυτή συνεργασία θα αναπτυχθεί στο σύντομο προσεχές μέλλον σε πολλά επίπεδα, αφού τα δυο brands μοιράζονται κοινές αξίες και αντικείμενο ενδιαφέροντος. Σε αυτή θα περιληφθούν κοινές δράσεις αλλά και δημιουργία νέων προϊόντων, τα οποία θα διατίθενται από τα σημεία πώλησης αμφοτέρων.

Open Farm

Το open farm μας «ταξιδεύει» στα ανοιχτά/ επισκέψιμα αγροκτήματα και μονάδες τροφίμων στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αφετηρία των δράσεων και προτάσεων μας είναι το “Open Farm Agora” – food hub, στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών (Ο.Κ.Α.Α.). Δικτύωση και προβολή των παραγωγών στο αστικό κοινό, μέσω δράσεων με εκδηλώσεις, σεμινάρια, εργαστήρια, γευσιγνωσία, γαστρονομικές εμπειρίες και πώληση προϊόντων από μικρούς Έλληνες παραγωγούς του δικτύου.

Στο Open Farm Agora μπορούν να φιλοξενηθούν μαθητές – σχολικές τάξεις, που θα παρακολουθήσουν θεματικά εργαστήρια για την σημασία της μεσογειακής διατροφής, για τα φρούτα και τα λαχανικά, την προέλευση της τροφής, την εποχικότητα και την τοπικότητα των αγροτικών προϊόντων, τα τροφομίλια και την αλυσίδα διακίνησης των αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ποιοτικά – υγιεινά προϊόντα από όλη την Ελλάδα.

Τέλος, οι ενήλικες μπορούν να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις, σεμινάρια και εργαστήρια γευσιγνωσίας με προϊόντα και με την συμμετοχή των παραγωγών αλλά και ειδικών στον αγρο-διατροφικό τομέα.

Γιώργος Τατάκης

Ο Γιώργος Τατάκης δημιουργεί εικόνες σχετικές με τις παραδόσεις της Ελλάδας τα τελευταία οκτώ χρόνια. Το έργο του χωρίζεται σε δύο βασικές ενότητες, στο πρώιμο έργο του το «Ήθος», το οποίο παρουσιάζει τα παραδοσιακά δρώμενα ανά την Ελλάδα και στο μεταγενέστερο «Καρυάτις» το οποίο επικεντρώνεται στις γυναικείες παραδοσιακές ενδυμασίες.

Η δουλειά του εκτίθεται και δημοσιεύεται διεθνώς σε σημαντικά πολιτιστικά ιδρύματα και οργανισμούς (Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα, Μουσείο Fragonard στις Κάννες της Γαλλίας) αλλά και τοπικά αλλά και διεθνή εκδοτικά μέσα (New York Times, National Geographic κ.α.). Στη φωτογραφική του πορεία έχει αποσπάσει δεκαπέντε διεθνή βραβεία και το αρχείο του φυλάσσεται στα φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

Από το Ethos στο Caryatis

Το έργο «Καρυάτις» αποτελεί εξέλιξη της προγενέστερης δουλειάς «Ήθος». Σε εκείνη ο φωτογράφος δημιουργούσε εικόνες κατά τη διάρκεια τοπικών παραδοσιακών δρώμενων από στιγμιότυπα. Το έργο αυτό παρουσιάστηκε στην έκθεση «Ήθος – Εικόνες από μιαν άλλη Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού και στη συνέχεια ταξίδεψε στο Μουσείο Fragonard, στη Γκρας, στις Κάννες της Γαλλίας. Εκεί η έκθεση ήταν εστιασμένη στις γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές, γεγονός το οποίο πυροδότησε το ενδιαφέρον του φωτογράφου για το θέμα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, με τη συμβουλευτική υποστήριξη του ΕΚΠΑ, επισκέπτεται διάφορα μέρη της Ελλάδας και φωτογραφίζει τις γυναικείες τοπικές φορεσιές στο φυσικό τους περιβάλλον. Μετά από ενδελεχή έρευνα τόσο για τη γνησιότητα ή την πιστή αντιγραφή της φορεσιάς όσο και την εύρεση ενός γνήσιου χώρου ή ενός χαρακτηριστικού τοπίου του τόπου, φωτογραφίζει τις γυναίκες της περιοχής με τις φορεσιές τους.

Στόχος είναι κυρίως η ανάπτυξη του φωτογραφικού του αντικειμένου και δευτερευόντος η προώθηση του παραδοσιακού στοιχείου της Ελλάδας. Οι φωτογραφίες του έχουν αποκτήσει λαογραφική χρήση και αξία καθώς συμμετέχουν ως υποστηρικτικό υλικό σε φακέλους του αρχείου της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.