Δύο graphic novel που αποτελούν μια άκρως διαφωτιστική πηγή ενημέρωσης για τον σπουδαίο αγώνα των γυναικών

Τα βιβλία «Η Πτώση της Πατριαρχίας» και «Γυναίκες στη μάχη» - δημιουργίες του αχτύπητου δίδυμου Marta Breen και Jenny Jordahl

Πολλά τα βιβλία αφιερωμένα στο κίνημα των Γυναικών και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων σε όλα τα πεδία δραστηριοποίησής τους. Γυναίκες πρότυπα διεκδίκησης καλύτερων συνθηκών εργασίας και εκπαίδευσης, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο γνωστές που έχουν κερδίσει μια θέση στην καρδιά όλων μας έχουν βρει τη θέση τους στα βιβλία μνήμης και υπενθύμισης για τη ζωή και το έργο τους.

Εκτός όμως τα πρόσωπα και τις συγκλονιστικές ιστορίες της ζωής τους πόσα γνωρίζουμε για ολόκληρο το κίνημα για την ισότητα των γυναικών, πόσα ξέρουμε για την πολυτάραχη και πολύχρονη ιστορία των πατριαρχικών, ανδροκρατούμενων προτύπων που καθόριζαν το παρόν και το μέλλον των γυναικών;

Δύο βιβλία με τη μορφή graphic novel που κυκλοφορούν και σίγουρα αποτελούν μια άκρως διαφωτιστική και συνάμα διασκεδαστική πηγή ενημέρωσης για το σπουδαίο αγώνα των γυναικών για ίση μεταχείριση είναι: Η Πτώση της Πατριαρχίας και Γυναίκες στη μάχη που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Και τα δύο βιβλία είναι δημιουργίες του αχτύπητου δίδυμου Breen Marta και Jordhal Jenny (μτφ: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη)

Η Πτώση της Πατριαρχίας

Ο χλευασμός και η παρενόχληση των φεμινιστριών δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο. Τον 18ο αιώνα, οι φεμινίστριες αποκεφαλίζονταν στην γκιλοτίνα· οι σουφραζέτες του 19ου αιώνα κατέληγαν στη φυλακή.

Σήμερα, ακτιβίστριες βρίσκονται φυλακισμένες σε χώρες όπως το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία. Αλλού, γυναίκες που τολμούν να μιλήσουν για κατάφορες ανισότητες (δομικές και μη) χαρακτηρίζονται «κυκλοθυμικές», «θυμωμένες» ή ακόμα και «μη ελκυστικές». Κι όμως, νέες γενιές φεμινιστριών αναδύονται συνεχώς, γυναίκες που τολμούν να αυτοαποκαλούνται φεμινίστριες με περηφάνια.

Στην Πτώση της Πατριαρχίας, τo βραβευμένο δίδυμο Marta Breen και Jenny Jordahl επιδιώκει άκρως επιτυχημένα θα λέγαμε μια ανασκόπηση της πολιτισμικής ιστορίας της πατριαρχίας και, με πολύ χιούμορ, παρουσιάζει το πώς οι άνδρες, από τον Πυθαγόρα με το γνωμικό του «Το καλό δημιούργησε την τάξη, το φως και τον άνδρα. Το κακό δημιούργησε το χάος, το σκοτάδι και τη γυναίκα», τον Ζαν-Ζακ Ρουσσώ, τον Σοπενχάουερ, μέχρι τον Φρόυντ και τον Γούντι Άλεν, έχουν περιγράψει τον κόσμο μέσα από το ανδρικό και μάλλον καταπιεστικό και διαστρεβλωμένο βλέμμα. Οι γυναίκες, στο πέρασμα των χρόνων, έχουν πολεμήσει ενάντια στην καταπίεση.

Γυναίκες στη μάχη – 150 χρόνια αγώνων για ελευθερία, ισότητα, γυναικεία αλληλεγγύη

Ένα βιβλίο για το γυναικείο κίνημα και τους πολλούς, δραματικούς αγώνες που έδωσαν οι γυναίκες για να κατακτήσουν ίσα δικαιώματα – αγώνες που συνεχίζουν να μας εμπνέουν και σήμερα. Μέσα από το λιτό κείμενο, και την ευφάνταστη πολύχρωμη εικονογράφηση, επιχειρείται μια ιστορική αναδρομή στο κίνημα από τα χρόνια των πρώτων αγώνων για απελευθέρωση των σκλάβων στην Αμερική και το δικαίωμα των γυναικών στην ψήφο μέχρι το τι συμβαίνει σήμερα.

150 χρόνια πριν, γυναίκες και άνδρες ζούσαν πολύ διαφορετικές ζωές. Οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου ούτε ήταν οικονομικά ανεξάρτητες. Κι επουδενί δεν είχαν τον έλεγχο του σώματός τους.

Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν, όταν οι γυναίκες αποφάσισαν να οργανωθούν μεταξύ τους. Η ιστορία ξεκινάει με την αφήγηση της ιστορίας του κινήματος τον 19ο αιώνα τότε που η θέση της γυναίκας ήταν σαφώς υποδεέστερη από εκείνη του άνδρα και θεωρούνταν ιδιοκτησία του.

Παρακολουθούμε τα πρώτα βήματα της Ελίζαμπεθ Κάντι Στάντον και της Λουκρίσια Μοτ στην Αμερική του 19ου αιώνα, που γράφουν την πρώτη διακήρυξη ισότητας, αλλά και της Χάριετ Τάμπμαν ενώ μαθαίνουμε πολλά από τα ονόματα γυναικών που τους τελευταίους δύο σχεδόν αιώνες έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για το φεμινιστικό κίνημα, την ελευθερία, και την ισότητα ανάμεσά τους: η Ολέμπ ντε Γκουζ, η Έμελιν Πάνκχερστ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ, και η Μάργκαρετ Σάνγκερ που αγωνίστηκε για τη σωματική αυτοδιάθεση των γυναικών.

Tο βιβλίο τιμήθηκε το 2019 με εύφημη μνεία στα Bologna Ragazzi Awards στην κατηγορία των βιβλίων γνώσεων.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.