”Colors”: Νέο τρίπτυχο σύγχρονου χορού στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ σε χορογραφίες Ντιέγκο Τορτέλλι, Εύας Γεωργιτσοπούλου και Κωνσταντίνου Ρήγου

Τo Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής επιστρέφει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ για πέντε μοναδικές παραστάσεις

12 Νοεμβρίου 2023
- 18 Νοεμβρίου, 2023

To Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής επιστρέφει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, στο ΚΠΙΣΝ, με ένα δυναμικό τρίπτυχο σύγχρονου χορού που φέρει τον τίτλο ”Colors”. Το νέο πρόγραμμα σε χορογραφίες του Ντιέγκο Τορτέλλι, της Εύας Γεωργιτσοπούλου και του Κωνσταντίνου Ρήγου θα παρουσιαστεί για πέντε μοναδικές παραστάσεις στις 12, 14, 16, 17 και 18 Νοεμβρίου 2023.

Το ”Colors” έρχεται μετά την παρουσίαση των τριπτύχων Human Behaviour και Human Nature στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ και φέρνει για μια ακόμη φορά αντιμέτωπους τους χορευτές του συνόλου με τις ειδικές απαιτήσεις της μικρότερης κλίμακας και των σύγχρονων χορευτικών μορφών, συμπλέκοντας τον μουσικό αισθησιασμό του ώριμου ρομαντισμού με τον ρυθμικό και ηχοχρωματικό πλούτο της μουσικής δημιουργίας τού σήμερα.

Στο νέο τρίπτυχο, το έργο ”HOLE IN SPACE” του Ιταλού χορογράφου Ντιέγκο Τορτέλλι πάνω σε μουσική του Φεντερίκο Μπιγκοντσέττι συνομιλεί με τα έργα ”W(h)oman” της Εύας Γεωργιτσοπούλου σε μουσική του Σεμπάστιαν Διακάκη Νίλο και ”Les Nuits d’été” του διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνου Ρήγου σε μουσική του Εκτόρ Μπερλιόζ, συνθέτοντας ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα σύγχρονου χορού που ξεχειλίζει από δυναμισμό και ενέργεια και αιχμαλωτίζει τις αισθήσεις.

HOLE IN SPACE

Το καινοτόμο έργο ”HOLE IN SPACE” δημιουργήθηκε το 2021 από τον ανεξάρτητο θίασο Diego Tortelli & Miria Wurm GbR με έδρα το Μόναχο. Αντλώντας έμπνευση από τους καλλιτέχνες Κιτ Γκάλλογουεϊ και Σέρρυ Ραμπίνογουιτς, οι οποίοι το 1980 συνέδεσαν δύο υπερμεγέθεις οθόνες στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες μέσω δορυφόρου, δημιουργώντας ένα γλυπτό δημόσιας επικοινωνίας, ο διακεκριμένος Ιταλός χορογράφος Ντιέγκο Τορτέλλι και η ομάδα του ανέπτυξαν τη δημιουργία ενός νέου έργου σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσω του διαδικτύου.

©Sebastian Lehner

Έξι χορευτές από το Μόναχο, το Βερολίνο και το Μιλάνο, ένας περφόρμερ από το Βερολίνο, ένας καλλιτέχνης βίντεο από το Μόναχο και ένας συνθέτης και ντράμερ με έδρα το Λονδίνο συναντήθηκαν με τον Τορτέλλι στη διάρκεια της φάσης της παραγωγής αποκλειστικά μέσω βιντεοκλήσεων ενός προς έναν, συναρμολογώντας όλα τα κομμάτια αυτού του καλλιτεχνικού παζλ μόλις την προηγούμενη της πρεμιέρας. Χρησιμοποίησαν όλες τις δυνατότητες του κόσμου του διαδικτύου για να υπερβούν τις χωρικές και σωματικές αποστάσεις που όριζαν τότε τις ζωές μας, ώστε να γιορτάσουν την πρώτη ζωντανή στιγμή της συνάντησης σε όλο της τον αυθορμητισμό και τον ενθουσιασμό.

Σήμερα, το ταξίδι του ”HOLE IN SPACE” συνεχίζεται με μια νέα σύνδεση που εμπνέεται από την αρχική ομάδα και μεταμορφώνεται για τους χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, διατηρώντας ταυτόχρονα την αρχική ιδέα των καλλιτεχνών Κιτ Γκάλλογουεϊ και Σέρρυ Ραμπίνογουιτς: τη δημιουργία συνδέσεων, εκπλήξεων, απόλαυσης, ενθουσιασμού.

©Sebastian Lehner

W(h)oman

Με αφετηρία την κατάσταση ετοιμότητας που βιώνει η σύγχρονη θηλυκότητα, η παράσταση σύγχρονου χορού ”W(h)oman”, σε χορογραφία της Εύας Γεωργιτσοπούλου και μουσική του Ελληνοχιλιανού συνθέτη Σεμπάστιαν Διακάκη Νίλο, αντλεί έμπνευση από τα σώματα, την κομψότητα, τη δύναμη και τη θηλυκότητα των χορευτών για να μιμηθεί αφηρημένα την έμφυτη ικανότητα των ζώων να ανιχνεύουν και να αντιδρούν στον κίνδυνο.

©E. Zacharopoulou

Οι ερμηνευτές εξερευνούν συλλογικά την ικανότητά τους να προσαρμόζονται μέσω της κίνησης και να μεταμορφώνουν διακριτικά τα σχήματα, τις ποιότητες και τις διαδρομές τους, με στόχο είτε να διαγράψουν την παρουσία τους είτε να αποκρύψουν την ταυτότητά τους, εμποδίζοντας το ενδεχόμενο να θεωρηθούν θήραμα. «Το W(h)oman ενσαρκώνει την ποίηση της αυτοπροστασίας, δημιουργώντας ένα καταφύγιο για σώματα που έχουν κατακτήσει την τέχνη της επαγρύπνησης, αποκαλύπτοντάς μας με τον πιο παράδοξο τρόπο την εγγενή ομορφιά και ανθεκτικότητά τους», σημειώνει η Εύα Γεωργιτσοπούλου.

Η μουσική του έργου είναι εμπνευσμένη από τον Προμηθέα δεσμώτη του Αισχύλου και παρουσιάστηκε αρχικά από το μουσικό σύνολο Oros Ensemble με τον τίτλο Σκληρή συγγένεια. «Η σύνθεση είναι μια απόπειρα θέασης της εσωτερικής πάλης του Δεσμώτη», σημειώνει ο συνθέτης Σεμπάστιαν Διακάκης Νίλο.

©E. Zacharopoulou

Les Nuits d’été

O περίφημος κύκλος Καλοκαιρινές νύχτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Εκτόρ Μπερλιόζ. Ο κορυφαίος Γάλλος συνθέτης γράφει αυτά τα έξι τραγούδια για φωνή και πιάνο, πάνω σε ποίηση Τεοφίλ Γκωτιέ, επιδιώκοντας να αποδώσει μουσικά, μέσα από τις λεπτεπίλεπτες ερωτικές μελωδίες του, την αγάπη στην πιο εξιδανικευμένη μορφή της.

©Γιώργος Καλκανίδης

Βασισμένος στον ομώνυμο κύκλο τραγουδιών, ο Κωνσταντίνος Ρήγος δημιουργεί με το Μπαλέτο της ΕΛΣ ένα έργο για τον έρωτα, τη μοναξιά, την αναζήτηση, το ταξίδι. Χειρονομίες και σχήματα δημιουργούν ένα καλειδοσκόπιο για το εσωτερικό καλοκαίρι του καθενός μας.

«Το Les Nuits d’été είναι ένα έργο αναπόλησης για όλα εκείνα τα βράδια που αγαπάμε, ερωτευόμαστε, ονειρευόμαστε, ζούμε… Μιλάει για τη ρευστότητα των σχέσεων και για το πώς όλα μπορούν να συμβούν κάτω από το φως του φεγγαριού. Με αναφορές στον ρομαντισμό και την κλασική τεχνική, οι χορευτές του έργου βουτάνε στα μαύρα νερά της θάλασσας και στο μαύρο των αισθήσεων και παραισθήσεων», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Ρήγος. Το έργο ερμηνεύει ο διεθνώς καταξιωμένος βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, συνοδευόμενος στο πιάνο από τη Σοφία Ταμβακοπούλου.

Συντελεστές

Εισιτήρια

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

12, 14, 16, 17, 18 Νοεμβρίου 2023
Ώρα έναρξης: 20.30

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος: 10
- 20 ευρώ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, 176 74 Καλλιθέα

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.