Το μυστήριο με τον χαμένο Καραβάτζιο που απέρριψε το Λούβρο

Αν ο πίνακας αυτός αποδειχθεί έργο του Καραβάτζιο, μπορεί να αξίζει ακόμη και εκατό εκατομμύρια ευρώ

Η ιστορία του πίνακα του Καραβάτζιο που πρόκειται να εκτεθεί στη Νέα Υόρκη πριν δημοπρατηθεί στο La Halle aux Grains στην Τουλούζη τον Ιούνιο και αποτελεί επίκεντρο μιας μεγάλης διαμάχης στον κόσμο της τέχνης, ξεκινά από το 2014, όταν ο γκαλερίστας Marc Labarbe καλείται στην κατοικία ενός πελάτη του στην Τουλούζη προκειμένου να εξετάσει ένα μεγάλο καμβά.

Αυτό συνέβη λίγες μέρες αφού διαρρήκτες είχαν ανοίξει το σπίτι και είχαν αφήσει το μεγάλο έργο πιστεύοντας ότι δεν είχε καμία αξία. Ο πίνακας απεικονίζει την κλασική σκηνή της Ιουδήθ που αποκεφαλίζει τον Ολοφέρνη. Το έργο ταξιδεύει στο Παρίσι προκειμένου να εξεταστεί στο Λούβρο ενώ παράλληλα απαγορεύεται η εξαγωγή του μέχρι να διαπιστωθεί η γνησιότητά του. Τον Απρίλιο του 2016, μετά από δυο χρόνια ερευνών, το έργο παρουσιάζεται στον Τύπο στο Παρίσι στις 12 Απριλίου και αποκαλείται «εθνικός θησαυρός» από τον Γάλλο υπουργό Πολιτισμού.


Εμπειρογνώμονες, ιστορικοί τέχνης και συντηρητές δεν καταλήγουν τελικά στο αν το έργο είναι γνήσιο. Ο εμπειρογνώμονας Eric Turquin δηλώνει ότι ο Καραβάτζιο είναι ένας καλλιτέχνης που προσφέρεται για διαμάχη ειδικών. Μια άλλη εμπειρογνώμονας, η Μίνα Γκρέγκορι, λέει στους New York Times πως πιστεύει ότι η ζωγραφική είναι αντίγραφο από τον Φλαμανδό καλλιτέχνη Louis Finson. Ο Turquin εν τω μεταξύ δηλώνει πως είναι πιο σίγουρος από ποτέ ότι το έργο είναι ο χαμένος Καραβάτζιο που είδε ο Φλαμανδός ζωγράφος Frans Pourbus το 1607.

Με τις απόψεις να είναι διχασμένες, το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό στην Pinoteca di Brera του Μιλάνου, παράλληλα με το αριστούργημα του Καραβάτζιο «Δείπνο στους Εμμαούς». Τον Ιανουάριο του 2019 άρθηκε η απαγόρευση της εξαγωγής του έργου.

Εν τω μεταξύ το Λούβρο αποφάσισε να μην αγοράσει το έργο που στην ουσία είναι χωρίς πιστοποιητικό γνησιότητας. Μέχρι τώρα υπάρχουν 68 γνωστοί πίνακες του Καραβάτζιο. Αν ο πίνακας αυτός αποδειχθεί έργο του Καραβάτζιο μπορεί να αξίζει και εκατό εκατομμύρια ευρώ. Ο Turquin είπε πως το γεγονός της απόρριψης του έργου από το Λούβρο δε σημαίνει ότι ο Καραβάτζιο είναι άλλου καλλιτέχνη, αφού το ποσό αγοράς του είναι τεράστιο και μια ενδεχόμενη τιμή 100 εκατομμυρίων ευρώ αντιπροσωπεύει ποσό που διαθέτει το Λούβρο για αγορές σε χρονικό διάστημα 15 ετών. Άλλωστε το Λούβρο ήδη διαθέτει τρεις εξαιρετικούς Καραβάτζιο.

Μέχρι σήμερα μόνο τέσσερα έργα βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών. Φυσικά όπως αναμένουν οι υπεύθυνοι των δημοπρασιών οι πιθανοί πλειοδότες του έργου θα είναι μουσεία, μάλλον, αφού είναι δύσκολο αυτό το συγκεκριμένο έργο να κοσμήσει ένα σαλόνι ιδιώτη. Αξιοσημείωτο είναι πως ο Καραβάτζιο ήταν τελείως εκτός μόδας από το 1650 έως το 1950, τους πίνακές του δεν τους έψαχνε κανείς.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.