Animasyros 9.0: ο διαπολιτισμικός διάλογος στο επίκεντρο

Η γιορτή του animation με κεντρική θεματική τον θρησκευτικό & πολιτιστικό συγκρητισμό

Το 9ο Animasyros, η γιορτή του animation που έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά της με το νησί της Σύρου και να συστήσει σε ένα ευρύ κοινό την τέχνη των ταινιών κινουμένων σχεδίων, είναι και πάλι εδώ. Φέτος κάνει μια αξιέπαινη επιλογή, να εντάξει ως κεντρική θεματική του ένα ζήτημα που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, δεδομένης της προσφυγικής κρίσης η οποία φέρνει επίμονα στην επιφάνεια το αίτημα της αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών, θρησκειών, νοοτροπιών, αίτημα που ήταν πάντα εκεί, αλλά σε λίγες περιπτώσεις έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Ο Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Συγκρητισμός απασχολεί το κεντρικό αφιέρωμα του Φεστιβάλ, μέσα από διεθνείς ταινίες animation, που έχουν ένα φιλόδοξο σκοπό. Να αποτελέσουν την αφετηρία για μια συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων Ορθοδόξων και Καθολικών Χριστιανών, Ελλήνων Εβραίων και Μουσουλμάνων. Το σχετικό αφιέρωμα θα κορυφωθεί με στρογγυλό τραπέζι στο θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κυριότερων δογμάτων, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου και το περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον.

This land is mine | Αυτή η γη είναι δική μου | Animation της Nina Paley για την ιστορία της Παλαιστίνης
This land is mine | Αυτή η γη είναι δική μου | Animation της Nina Paley για την ιστορία της Παλαιστίνης

Σύμφωνα με τη Μαρία Ανεστοπούλου, συν-ιδρύτρια και διευθύντρια προγράμματος του Φεστιβάλ, «το αφιέρωμα δεν στέκεται στο θέμα του Θρησκευτικού και Πολιτιστικού Συγκρητισμού με την τυπική έννοια του όρου. Η προσέγγισή του προτάσσει τα σημαντικά εκείνα στοιχεία, όπως ο θρησκευτικός διάλογος, η αμοιβαία κατανόηση, η αποδοχή των μειονοτήτων και η συμβίωση, που αναπόδραστα αποτελούν βασικά εργαλεία διαπολιτισμικής κατανόησης και ειρηνικής συμβίωσης, στους δύσκολους καιρούς που βιώνει η ανθρωπότητα με αφορμή την προσφυγική κρίση. Άλλωστε η Σύρος αποτελεί το ιδανικότερο ελληνικό πεδίο θρησκευτικού διαλόγου στην Ελλάδα.»

Οι περισσότερες από τις 17 ταινίες του αφιερώματος θα είναι σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας του διαθρησκευτικού και διαπολιτισμικού διαλόγου, μέσα από τον σεβασμό της διαφορετικότητας πεποιθήσεων και ιδεών. Όπως αναφέρει η κ. Ανεστοπούλου,  «βασικό άξονα επιλογής των ταινιών αποτέλεσε η διάσταση του διαπολιτισμικού διαλόγου, της ενσωμάτωσης, της γνωριμίας με τον πολιτισμό υποδοχής και της ένταξης σε ένα νέο κοινωνικοπολιτικό σύνολο. Οι ταινίες αντιμετωπίζουν τα ανωτέρω σε επίπεδο ιστορικό, πραγματικό και συμβολικό.»

Αν έπρεπε να επιλέξει κανείς ανάμεσα στις ταινίες του αφιερώματος θα δυσκολευόταν ιδιαίτερα, καθώς αποτελείται από μικρά διαμάντια που δύσκολα θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε ξανά στις αίθουσες. Για την Μαρία Ανεστοπούλου «ήταν μεγάλη πρόκληση η συλλογή των ταινιών σε αυτό το αφιέρωμα. Πλάι σε κλασσικά ήδη αριστουργήματα, όπως το ονειρικό «Αζούρ και Ασμάρ» του Μισέλ Οσελό και το πολυβραβευμένο The secret of the Kells, έρχεται η νέα, Καναδικής παραγωγής, ταινία της Ann Marie Fleming Window Horses, που αφηγείται τη ζωή μιας Καναδής ποιήτριας που αναζητά τις ρίζες της στο Ιράν. Το αφιέρωμα πλαισιώνουν ταινίες μικρού μήκους, όπως η αυστριακή φοιτητική ταινία Home που πραγματεύεται την έννοια της εστίας. Και βέβαια σε αυτό το αφιέρωμα δε θα μπορούσε να λείπει η συμβολικότερη, κατά τη γνώμη μου, ταινία για τη συμβίωση και την αμοιβαία κατανόηση (από την ανάποδη), το αριστούργημα του Norman Mc Laren The Neighbors“.»

Φέτος, εκτός από την Ερμούπολη, το Φεστιβάλ «απλώνεται» και στην επιβλητική έπαυλη Τσιροπινά της Ποσειδωνίας και στην Ιερά Μονή Πατέρων Καπουκίνων της Άνω Σύρου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 233 ταινίες από 34 χώρες σε 4 διαγωνιστικά προγράμματα (Διεθνές, TV & Commissioned Films, Μεγάλου Μήκους- Βραβείο Κοινού, Φοιτητικό Διαγωνιστικό), 3 πανοράματα (Διεθνές, Φοιτητικό & Ελληνικό), ειδικές προβολές και αφιερώματα, μέσα από τα οποία έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη δυναμική της παγκόσμιας animation σκηνής.

Ορισμένες από τις ταινίες του αφιερώματος για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Συγκρητισμό:

Billy and Bud
Billy and Bud

Billy & Bud: Η μικρού μήκους ταινία των Charlotte Arnoult, Françoise Brès, Caroline Marcel, Céline Hautbout, Louise Baron είναι εμπνευσμένη από τα απομνημονεύματα του Louis Armstrong που περιγράφει τη φιλία ανάμεσα σε ένα μαύρο και ένα λευκό αγόρι στη Νέα Ορλεάνη στις αρχές του 20ου αιώνα.

Hollow Land
Hollow Land

Hollow Land (Koύφια Χώρα): Η ταινία «Κούφια Χώρα» αφορά στην αιώνια αναζήτηση του ανθρώπου για ένα μέρος που μπορεί να αποκαλεί σπίτι. Μια ταινία που ξεκινάει, όπως όλες οι αντίστοιχες αναζητήσεις, με το όνειρο της ουτοπίας. O Solomon και η Berta φτάνουν σε μια φαινομενικά ηλιόλουστη χώρα που μοιάζει να τους προσφέρει ανάπαυση από τα πολυάριθμα ταξίδια τους. Άραγε βρήκαν την ουτοπία ή πρόκειται απλώς για μια ακόμα στάση στο μεγάλο ταξίδι τους;

Neighbours
Neighbours

Neighbours (Γείτονες): Σε αυτή την βραβευμένη με Όσκαρ ταινία μικρού μήκους, του 1952, ο Norman McLaren χρησιμοποιεί τους κανόνες που εφαρμόζονται συνήθως για να τεθούν σε κίνηση σχέδια ή μαριονέτες, ώστε να εμψυχώσει ζωντανούς ηθοποιούς. Πρόκειται για μια παραβολή για δύο ανθρώπους που μάχονται για την κατοχή ενός λουλουδιού.

Window Horses
Window Horses

Window Horses: Η Rosie Ming, μια νεαρή Καναδή ποιήτρια, προσκαλείται σ’ ένα φεστιβάλ ποίησης στο Σιράζ του Ιράν, αν και εκείνη θα προτιμούσε να πάει στο Παρίσι. Ζει μαζί με τους υπερπροστατευτικούς Κινέζους παππούδες της και δεν έχει πάει πουθενά μόνη της. Στο Ιράν συναναστρέφεται ποιητές και Πέρσες, οι οποίοι τις λένε ιστορίες που την ωθούν να έρθει αντιμέτωπη με το παρελθόν της, όπως να θυμηθεί τον Ιρανό πατέρα της που υπέθετε ότι την εγκατέλειψε αλλά και να σκεφτεί για την ίδια τη φύση της ποίησης. Πρόκειται για μια ταινία που αφορά στη γεφύρωση του χάσματος των γενεών και των πολιτισμών. Έχει να κάνει με την περιέργεια, με το να παραμένει κανείς ανοιχτός και να βρίσκει τη φωνή του μέσα από τη μαγεία της ποίησης. Στην ταινία ακούγονται οι φωνές των ηθοποιών:  Sandra Oh (Rosie), Ellen Page (Kelly, ο καλύτερος φίλος της Rosie), Don McKellar (ένας νεαρός ποιητής που ονομάζεται Dietmar), Shohreh Aghdashloo (Mehrnaz καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης) και Nancy Kwan (υπερπροστατευτική γιαγιά της Rosie). Περισσότερο από 12 animators, συμπεριλαμβανομένων των Kevin Langdale, Janet Perlman, Bahram Javaheri και Jody Kramer, συνεργάστηκαν με τη Fleming στη δημιουργία της ταινίας.

Info: Animasyros 9.0 | 21-25/9/2016 | Ερμούπολη, Σύρος

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.