Ανακαλύφθηκε στη Ρώμη ο τάφος του Ρωμύλου; Μια ανακάλυψη που φέρνει την Αιώνια Πόλη στις απαρχές της ιστορίας της

Για τους Ιταλούς αρχαιολόγους η ανακάλυψη είναι μοναδική. Ακόμα και η παραμικρή υποψία ότι πρόκειται για τον τάφο του ιδρυτή της Αιώνιας Πόλης προκαλεί πλήθος σχολίων, εικασιών και θεωριών

Για τους Ιταλούς αρχαιολόγους η ανακάλυψη είναι μοναδική. Ακόμα και η παραμικρή υποψία ότι πρόκειται για τον τάφο του ιδρυτή της Αιώνιας Πόλης προκαλεί πλήθος σχολίων, εικασιών και θεωριών. Πριν λίγες ημέρες παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το εύρημα που θεωρείται ότι είναι ο τάφος ενός εκ των ιδρυτών της Ρώμης, του Ρωμύλου, που φέρνει την Αιώνια Πόλη στις απαρχές της ιστορίας της προ 3.000 ετών.

Την υπόθεση για την ακριβή θέση του τάφου είχε ήδη διατυπώσει από τον 19ο αιώνα ο Ιταλός αρχαιολόγος Τζάκομο Μπόνι (1859-1925), ο οποίος είχε καταδείξει τη Ρωμαϊκή Αγορά (Φόρο Ρομάνο) και τον χώρο των δημοσίων συναντήσεων στην αρχαιότητα Κομίτιουμ, ως μνημείο ενός διαπρεπούς προσώπου ή ενός ήρωα, πιθανότατα και του ιδρυτή της πόλης.

Η λύκαινα θηλάζει τους Ρωμύλο και Ρώμο

Οι έρευνες στο πάρκο γύρω από το Κολοσσαίο έφεραν στο φως μία σαρκοφάγο από πορώδες πέτρωμα (τόφο), μήκους 1,40 μ, που συνδέεται με ένα κυκλικό στοιχείο-πιθανό βωμό. Η ύπαρξη της σαρκοφάγου, ήταν γνωστή στον Μπόνι και τα δύο μνημεία ανάγονται στον 60 αι. π.Χ., ανακοινώθηκε από τη διεύθυνση του πάρκου του Κολοσσαίου. Η πληροφορία του όμως λησμονήθηκε για ένα σχεδόν αιώνα και ήρθε ξανά στο φως πρόσφατα.

Παρόλο που οι σημειώσεις του Μόνιο δεν είναι σαφείς, οι αρχαιολόγοι ανέτρεξαν σε αυτές και πριν ακόμα δηλώσουν με κάθε επιστημονική βεβαιότητα ότι πρόκειται για τον τάφο του Ρωμύλου, σημειώνουν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο, έναν τόπο συλλογικής μνήμης, το οποίο θα εξετάσουν προσεκτικά.

Ο Ρωμύλος και ο Ρώμος ήταν δίδυμα αδέλφια και ήρωες και θεότητες της Ρωμαϊκής μυθολογίας. Αναφέρονται ως οι ιδρυτές και πρώτοι βασιλιάδες της Ρώμης. Γυναίκα του Ρωμύλου ήταν η Ερσιλία. Ο φόνος του Ρώμου από τον αδελφό έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, η εικόνα της λύκαινας που θήλαζε τα δύο δίδυμα βρέφη έγινε διαχρονικά το σύμβολο της Ρώμης και του ρωμαϊκού λαού.

Τα δύο αδέλφια διαφώνησαν για το πού ακριβώς έπρεπε να χτιστεί η πόλη, ο Ρωμύλος προτιμούσε τον λόφο του Παλατίνου πάνω από το σπήλαιο Λύκαιον που τους μεγάλωσε η λύκαινα, ενώ ο Ρώμος τον λόφο του Αβεντινού. Τα αδέλφια αποφάσισαν να λύσουν τη διαφορά τους οι θεοί, ο Ρώμος υποστήριξε ότι είδε έξι θεϊκούς γύπες αλλά ο Ρωμύλος 12 και ισχυρίστηκε ότι είναι ο νικητής. Η διαφωνία εξελίχτηκε σε εμφύλια σύγκρουση, ο Ρώμος θανατώθηκε από τον ίδιο τον Ρωμύλο ή από κάποιον οπαδό του, στις 21 Απριλίου του 753 π.Χ. Ο Ρωμύλος στη συνέχεια οικοδόμησε την πόλη οργάνωσε τους νόμους, το πολίτευμα και τη θρησκεία της και βασίλευσε για πολλά χρόνια ως ο πρώτος βασιλιάς της πόλης.

tags / Ρώμη

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.