Ακροβατώντας σε εναέρια πανιά στο Τεχνουργείο, ένα safe place όπου η τέχνη συναντά την άσκηση στη γειτονιά του Μεταξουργείου

Στην πρώτη σου γνωριμία με τα ακροβατικά πανιά θα δεις το σώμα σου σε θέσεις που μοιάζουν «αφύσικες», κόντρα στη βαρύτητα, που θα σε κάνουν να επικεντρωθείς στον στόχο χάνοντας την αίσθηση του χρόνου, σαν σε παιχνίδι

Φωτογραφίες: © Georgia Maragopoulou - @advartservices | https://www.advart.gr/

Απόγευμα Πέμπτης στο Μεταξουργείο. Στα πέντε λεπτά από το μετρό μια συνοικία του κέντρου που μυρίζει τέχνη, εκεί που απλώνεται η γειτονιά του Αγίου Παύλου μαζί και ο «μύθος της», όπου έζησε και μεγάλωσε ο Αλέκος Φασιανός, η Τάνια Κοφιάδη και ο Μάκης Παπαδημητράτος έχουν δημιουργήσει έναν πολυχώρο όπου οι παραστατικές τέχνες συναντούν την εναλλακτική άθληση, την ελεύθερη έκφραση σώματος και ψυχής.

Το Τεχνουργείο άνοιξε τις πόρτες του το 2020 για όλ@ όσ@ θέλουν να γυμναστούν, να χορέψουν, να ακροβατήσουν, να εκφραστούν, να αυτοσχεδιάσουν.

Μπαίνοντας μέσα αποδεσμεύεσαι από τα παπούτσια σου και ξεκινά αυτή η άτυπη ιεροτελεστία που «ξεδιπλώνει» ο χώρος, που όταν πια φτάσει η στιγμή να τα ξαναβάλεις για να τον αποχαιρετήσεις θα καταλάβεις ότι για λίγη ώρα κατάφερες κάπως μαγικά να αποδεσμευτείς από το βάρος της μέρας σου, να πάρεις μια ανάσα από την καθημερινότητα, να υπάρξεις σε ένα safe place με το σώμα και τον νου σε αρμονία.

Το πρόγραμμα έχει πρώτη γνωριμία με ακροβατικά πανιά. Η Τάνια έχοντας αφιερωθεί από μικρή στον χορό, πριν από 10 χρόνια θέλησε να διευρύνει τους ορίζοντές της και ήρθε σε επαφή με μερικές από τις τέχνες του τσίρκου. Λίγο αργότερα αυτό την έκανε να γνωρίσει το ρίσκο της επιχειρηματικότητας από το μηδέν.

«Πρόκειται για έναν κόσμο μαγικό, μέσα στον οποίο συναντιούνται ο χορός, η υποκριτική, η ακροβασία, η μουσική, ένα ιδιαίτερο μάγμα παραστατικών τεχνών το οποίο με γοήτευσε και αποφάσισα να ασχοληθώ πιο σοβαρά. Έτσι παρακολούθησα εντατικά μαθήματα και σεμινάρια και πλέον τα τελευταία 9 χρόνια διδάσκω το μάθημα των εναέριων ακροβατικών σε πανιά», μας περιγράφει.

 

 

Μέχρι να πάει η ώρα 20.30 απολαμβάνεις την cozy γωνιά του καθιστικού με το κουζινάκι δίπλα στην Τάνια που ως γνήσια λάτρης της οργάνωσης και της λεπτομέρειας σημειώνει με προσοχή τις ασκήσεις που θα ακολουθήσει ο κάθε μαθητής/τρια ανάλογα με το επίπεδό του και παρακολουθείς το μάθημα σύγχρονου χορού της Ανθής Θεοφιλίδη. Άτομα από διαφορετικές περιοχές της Αθήνας, διαφορετικών ηλικιών, ανάμεικτα επίπεδα γνώσης και εξοικείωσης, αρχάριοι και επαγγελματίες που μοιράζονται 1,30 ώρα γύρω από την αγάπη τους για τον χορό, την εκγύμναση που επιτυγχάνουν, την ευφορία που τους προσφέρει, τη δημιουργικότητα που τους διεγείρει.

Πέρα από το μάθημα του σύγχρονου χορού και των ακροβατικών πανιών το πρόγραμμα του Τεχνουργείου περιλαμβάνει μαθήματα και σεμινάρια αυτοσχεδιασμού, ευλυγισίας, εναέριων ακροβατικών σε στεφάνι/κούνια, εναέριας ενδυνάμωσης, ακροβατικών εδάφους, χοροθεραπεία και εργαστήρια υποκριτικής. Κατά καιρούς το πρόγραμμα διαφοροποιείται με βάση τις προτιμήσεις και τις ανάγκες των μαθητών/τριών που επιλέγουν το Τεχνουργείο για τις δραστηριότητές τους, όπως μας τονίζει η Τάνια, έχοντας δοκιμάσει να εντάξει και άλλα είδη γυμναστικής χωρίς όμως να απομακρύνεται από τον βασικό άξονα, το τρίπτυχο «Ακροβατικά | Χορός | Θέατρο».

 

 

«Βασικό μας μέλημα είναι ο σεβασμός απέναντι στους ανθρώπους που εργάζονται στο Τεχνουργείο, αλλά και στους ανθρώπους που μας επισκέπτονται για τις δραστηριότητές τους», σημειώνει η Τάνια.

«Η ιδέα του Τεχνουργείου προέκυψε αρχικά από τη βαθύτερη ανάγκη να δημιουργήσω έναν χώρο με ιδανικές εργασιακές συνθήκες για μένα και για όσες/όσους θα εργαστούν στον χώρο αυτό, καθώς τις είχα στερηθεί και έπρεπε κάτι να κάνω για να αλλάξω αυτή τη συνθήκη. Ο μόνος τρόπος ήταν να τις δημιουργήσω μαζί με συνεργάτες που θα με επιλέγουν και θα τους επιλέγω».

Και συνεχίζει: Οραματιζόμουν έναν χώρο όμορφο και φιλόξενο, μέσα στον οποίο θα μπορούμε να στεγάσουμε τις ιδέες μας, να αλληλεπιδράσουμε με ανθρώπους μέσα σε ένα φιλικό και συνεργατικό κλίμα όπου όλες και όλοι θα μπορούμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα δημιουργώντας μια γλυκιά κοινότητα».

 

 

Στο μεταξύ τα ακροβατικά πανιά αρχίζουν να ξετυλίγονται προς το πάτωμα μεταμορφώνοντας τον χώρο από παρκέ χορού σε σκηνή ακροβατικών. Η πόρτα που οδηγεί στην κατάφυτη αυλή – τη μικρή όαση ανάμεσα στις πολυκατοικίες που έχουν δημιουργήσει, ανοίγει και μπαίνουν οι έξι γάτες που φροντίζουν η Τάνια και ο Μάκης, απλώνονται στον χώρο και καταλαβαίνεις απευθείας ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του. Και κάπως έτσι το vibe τσίρκου ολοκληρώνεται.

 

 

Λίγο πριν ξεκινήσει το μάθημα τις βλέπεις να παίρνουν και εκείνες τις θέσεις τους αράζοντας δίπλα στα καλοριφέρ σαν να συγκεντρώνονται για να το παρακολουθήσουν. Τα στρώματα μπαίνουν και αυτά στη θέση τους κάτω από τα πανιά. Ξεκινά το ζέσταμα και νιώθεις το πρώτο κάψιμο που όταν βρεθείς να αιωρείσαι πάνω στο πανί πια, θα αγγίξει άλλα επίπεδα.

Η Τάνια είναι εκεί για να σου εξηγήσει όλα τα οφέλη των εναέριων ακροβατικών, να σε καθησυχάσει λέγοντάς σου ότι μπορείς να τα καταφέρεις ακόμα και αν δεν έχεις ασχοληθεί με παρόμοια άσκηση, ακόμα και αν δεν έχεις γυμναστεί στο παρελθόν. Το σώμα σου άλλωστε δείχνει μόνο του τα όρια του και εσύ απλώς οφείλεις να το ακούσεις και να τα σεβαστείς.

«Επιλέγοντας τα μαθήματα των εναέριων ακροβατικών, σίγουρα θα δυναμώσεις το μυϊκό σου σύστημα, θα διορθώσεις τη στάση του σώματος, θα αντισταθείς στη βαρύτητα με διαφορετικούς τρόπους, θα ανακαλύψεις τα όριά σου και θα τα ξεπεράσεις, θα θέτεις συνεχώς καινούριους στόχους, θα μάθεις να συνεργάζεσαι με το σώμα σου με ασφάλεια. Είναι ένα όμορφο ταξίδι με υπέροχη διαδρομή. Όλοι και όλες μπορούν να ασχοληθούν με τα εναέρια ακροβατικά αρκεί να διαθέτουν πείσμα και υπομονή, δηλαδή να μπορούν να δίνουν στο σώμα τους τον χρόνο που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του μαθήματος», επισημαίνει.

Κάθε επανάληψη σε φέρνει όλο και πιο κοντά στην επιθυμητή θέση στο πανί, στην επίτευξη του στόχου. Αρχίζεις με οξυμένη την αίσθηση της δυσκολίας ή και του ακατόρθωτου αλλά σταδιακά όλα μοιάζουν λίγο πιο εύκολα αλλά και πιο διασκεδαστικά και εκεί είναι που θα έρθει η επόμενη άσκηση. Και από εκεί που δεν το περιμένεις βρίσκεσαι κρεμασμένος ανάποδα πάνω στο πανί, να αφήνεις τα χέρια, να βλέπεις τον εαυτό σου στον μεγάλο καθρέφτη όπως δεν τον έχεις ξαναδεί, σαν ανάποδος Βούδας που αιωρείται και από εκεί να προσγειώνεσαι σταδιακά κάνοντας κούνια. Στα μικρά διαλείμματα το βλέμμα σου δεν μπορεί να μην πέσει στις γάτες που κουλουριασμένες κοιμούνται δίπλα στα καλοριφέρ καθώς εσύ προσπαθείς να ξεκουράσεις με διατάσεις τα χέρια σου.

 

 

Στην πρώτη σου γνωριμία με τα εναέρια ακροβατικά σε πανιά θα δεις το σώμα σου σε θέσεις που μοιάζουν «αφύσικες» κόντρα στη βαρύτητα, που μέσα από τη δυσκολία τους θα σε κάνουν να γευτείς τη φιλοσοφία του να «ακουμπάς» τα άκρα, θα σε κάνουν να διασκεδάσεις σαν παιδί που καταφέρνει να σκαρφαλώσει για πρώτη φορά, να επικεντρωθείς στον στόχο που σου θέτουν το πανί και το σώμα σου και να προσπαθήσεις να τον πιάσεις χάνοντας την αίσθηση του χρόνου, σαν σε παιχνίδι, μικρή χαρά και πάμε πάλι!

Με το που τελειώσει η αποθεραπεία, ήρθε η ώρα να αράξεις και εσύ μαζί με τις γάτες και εκεί είναι που νιώθεις την απόλυτη χαλάρωση να σε διαπερνά. Η Τάνια προειδοποιεί ότι οι επόμενες μέρες θα κυλήσουν παρέα με το πιάσιμο. Η αίθουσα αδειάζει με αποχαιρετιστήρια χάδια στις γάτες και αρχίζεις να παρατηρείς καλύτερα τον χώρο και την ενέργεια του Τεχνουργείου χωρίς τους μαθητές/τριες. Η προσωπική δουλειά της και η αισθητική της Τάνιας και του Μάκη φαίνεται σε κάθε γωνιά. Ακολούθησαν την ενέργεια του χώρου που σαν ανασκαφή αποκαλύφθηκε μπροστά τους κομμάτι κομμάτι εστιάζοντας στη λεπτομέρεια. Η ίδια δηλώνει περήφανη και τυχερή για αυτό.

«Για τη δημιουργία του χώρου εργαστήκαμε σκληρά περίπου 17 μήνες, μαζί με διάφορους μάστορες, σε καθημερινή βάση και για πολλές ώρες σε δύσκολες συνθήκες. Η πρώτη καραντίνα μας βρήκε με φόρμες εργασίας και μπορώ να πω ότι μας «βοήθησε» να τελειώσουμε γρηγορότερα λόγω του ελεύθερου χρόνου που δημιουργήθηκε στη ζωή μας. Αλλάξαμε τον χώρο ολοκληρωτικά, δεν έμεινε τίποτα ίδιο, κι αυτό χωρίς καμία αρχιτεκτονική οδηγία. Έγινε όλο σύμφωνα με το δικό μας κριτήριο, και αρκετή προσωπική εργασία. Οπότε όταν κάτι το φτιάχνεις με αγάπη και μεράκι, δεν μπορεί να μην γεννήσει στοιχεία που ξεχωρίζουν. Όπου και να κοιτάξεις θα δεις χειροποίητες μεταλλικές κατασκευές που σκέφτηκε και δημιούργησε ο Μάκης, οι οποίες δίνουν μια ταυτότητα στην αισθητική αλλά και στη λειτουργικότητα του χώρου», περιγράφει η Τάνια.

«Βασικά στοιχεία επίσης είναι ότι από τη μία πλευρά υπάρχει ένας πέτρινος τοίχος ύψους 5,5 μέτρων ο οποίος όταν μπήκαμε ήταν καλυμμένος με σοβά και τον ανακαλύψαμε τυχαία. Αποκαλύψαμε την πέτρα κάνοντας εκ νέου αρμολόγηση με ιταλικά υλικά οικολογικά, φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, χωρίς τσιμέντο. Δεν μπορώ να παραλείψω τη μεγάλη αυλή μας που είναι γεμάτη από όμορφα φυτά και ήχους πουλιών, ιδανική για ένα ήσυχο διάλειμμα μέσα στην πόλη».

 

 

Το πιάσιμο σε συνοδεύει ακόμα μια βδομάδα μετά, ωστόσο αυτό δεν σε πτοεί, υπόσχεσαι ότι θα ξαναβρεθείς στη ζεστασιά του Τεχνουργείου και αν δεν είναι για το επόμενο μάθημα με τα ακροβατικά πανιά, θα είναι για κάποια από τις παραστάσεις ή τις κινηματογραφικές προβολές, από Μπουνιουέλ μέχρι Ταβιάνι, με κρασάκι και σνακ που διοργανώνονται για όλο τον κόσμο στη κάτω αίθουσα με είσοδο μια κονσέρβα για τα γατάκια. Οι αίθουσες του Τεχνουργείου διατίθενται επίσης σε όποιον αναζητά χώρο είτε για να κάνει πρόβες χορού ή θεάτρου είτε για να στεγάσει το εργαστήριό του.

 

 

Αν είσαι στη φάση που αναζητάς ένα νέο είδος άσκησης, τα εναέρια ακροβατικά σε πανιά δεν θα σε απογοητεύσουν αρκεί να έχεις «πείσμα και υπομονή», όπως λέει χαρακτηριστικά η Τάνια, να δίνεις στο σώμα σου τον χρόνο που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του μαθήματος και να κατακτήσεις τον κάθε στόχο βήμα προς βήμα. Σε κάθε περίπτωση έστω και μια στάση στο Τεχνουργείο θα δώσει μια «ανάσα» στη μέρα σου.

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.