Έκθεση εγκατάσταση

Το InBetween project (http://www.medialab.asfa.gr/inbetween) είναι  μια πολύχρονη εμπειρία  μιας ομάδας που ασχολείται με την Τέχνη και την ψηφιακή τεχνολογία, σε ένα χώρο που βρίσκεται ανάμεσα  στον πραγματικό και στον εικονικό.
 
Πραγματοποιήθηκε από τον Μάνθο Σαντοριναίο, Επίκουρο Καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.), υπεύθυνο του εργαστηρίου Πολυμέσων – Υπερμέσων και Βίντεο Τέχνης της Α.Σ.Κ.Τ. http://www.medialab.asfa.gr), την Σταυρούλα Ζώη, Πληροφορικό, Ε.Ε.Δ.Ι.Π. της Α.Σ.Κ.Τ. και την Νεφέλη Δημητριάδη, Εικαστικό Καλλιτέχνη Πολυμέσων.

Το project εξελίχθηκε μέσα από συνεργασίες με το Τμήμα Τέχνης και Τεχνολογίας της Εικόνας, Πανεπιστήμιο Paris 8, το Τμήμα Γλυπτικής του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου της Βαλένθια, το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Digital Studios του Πανεπιστημίου Goldsmiths του Λονδίνου, το European Architecture Students Assembly (EASA 2007), το Φεστιβάλ ΜΗΔΕΝ 2009 και το Κέντρο για τον Ψηφιακό Πολιτισμό ΦΟΥΡΝΟΣ.

Η πραγματοποίηση αυτής της ιδέας απαιτούσε κατ’ αρχήν τη δημιουργία μιας συνεργατικής διαδικτυακής πλατφόρμας που θα μπορούσε να φιλοξενεί και να συνθέτει με δυναμικό τρόπο σπίτια και πολιτισμικά στοιχεία από συμμετέχοντες απ’ όλον τον κόσμο τα οποία θα δημιουργούσαν μία και μοναδική γειτονιά.Η αρχική ιδέα που αποτέλεσε το έναυσμα του project ήταν η ανάγκη αναβίωσης της έννοιας της γειτονιάς μέσω της δημιουργίας μιας πολυπολιτισμικής γειτονιάς στο Διαδίκτυο.

Τόσο η εξέλιξη της τεχνολογίας και η ανάπτυξη των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης, όσο και οι εμπειρίες  των συμμετεχόντων μετατόπισαν την προβληματική του project από την έννοια της γειτονιάς στην διερεύνηση ύπαρξης ενός ενδιάμεσου χώρου ανάμεσα στον πραγματικό και τον εικονικό. Στόχος του χώρου αυτού δεν είναι να δημιουργήσει μία χαρτογράφηση του πραγματικού.

Πρόγραμμα

Ημερίδα
17/2/2011
, 18:00–22:30. Είσοδος Ελεύθερη.

Θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Κατασκευάζοντας τον ενδιάμεσο χώρο. Τέχνη; Τεχνολογία ; Φιλοσοφία; Αρχιτεκτονική;». Μεταξύ των ομιλητών, εκτός από τους δημιουργούς, συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

– Γιώργος Ξηροπαΐδης, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

– Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π.

– Δάφνη Δραγώνα, επιμελήτρια και διοργανώτρια στο χώρο της ψηφιακής τέχνης, υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και

– Φοιτητές του τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π.

Σεμινάριο
15-16/2/11
. Πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής έως 5 Φεβρουαρίου στο [email protected]. Είσοδος Ελεύθερη.

Θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο στο οποίο οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν και θα ενσωματώσουν επιτόπου μία ακόμα νοητή γειτονιά στην πλατφόρμα του ενδιάμεσου χώρου, αποτυπώνοντας τον πραγματικό χώρο και τους κατοίκους γύρω από το ABOUT:

Θα αναζητηθούν εναλλακτικές απόψεις – αντίλογοι.
Θα γίνει ανοικτή πρόσκληση συνεργασίας, εξέλιξης, ή ριζικής ανατροπής του project.

Urban Soundscapes
Μουσικό Διήμερο
19 & 20/2/2011
ώρα 20:00. Είσοδος 8 ευρώ.

Με αφορμή το InBetween Project παρουσιάζονται ηλεκτροακουστικά έργα, field recordings που διαχειρίζονται ως μουσικό υλικό, ήχους από την πόλη. Έργα των John Cage, Alvin Lucier, Luc Ferrari, Pierre Henry, Michael Pisaro, Luigi Nono, Κατερίνας Τζεδάκη, Νίκου Σταυρόπουλου κ.ά. Επιμέλεια: Ανάργυρος Δενιόζος. Ιδέα & διοργάνωση: Δημιουργική ομάδα ABOUT:

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ